Kurangkan Berat Badan Semasa Berpuasa, Cubalah 5 Sukan Ini

, Jakarta - Bulan Ramadhan tampaknya merupakan saat yang tepat untuk menurunkan berat badan, bagi anda yang hanya bermimpi untuk menjalani diet. Menurunkan berat badan ketika berpuasa sebenarnya tidak cukup dengan diet sahaja.

Sudah tentu, untuk hasil yang maksimum, ia mesti diimbangi dengan senaman yang betul, seperti sukan yang dapat membakar kalori, mengurangkan lemak, dan meningkatkan jisim otot. Lalu, sukan apa yang boleh kita cuba menurunkan berat badan ketika berpuasa?

Baca juga: Planking, senaman ringan yang sihat ketika berpuasa

1. Tinju

Anda boleh mencuba sukan ini sebelum atau selepas berbuka puasa. Selain menjaga kecergasan fizikal, bersenam tinju sebagai tinju thai (muay thai) juga dapat menurunkan berat badan. Muay thai, yang merupakan gabungan teknik seni mempertahankan diri dan latihan otot, memang identik dengan keganasan. Tetapi, anda boleh mencuba sukan ini dengan selamat.

Sebabnya, sekarang banyak aktivis muay thai menggunakan keselamatan, seperti topi keledar, sarung tinju, dan pelindung dada untuk meminimumkan risiko cedera.

Pergerakan Muay Thai melibatkan semua bahagian badan untuk bergerak. Bermula dari kaki, tangan, lutut, siku, menjadi sangat aktif ketika melakukan senaman ini. Menurut para pakar, variasi pergerakan muay thai sangat diperlukan oleh tubuh untuk menjaga kesihatan kardiovaskular, serta membangun otot agar tubuh lebih ramping. Menariknya, sukan ini juga dianggap dapat membakar kalori dengan lebih cepat.

Baca juga: Seni mempertahankan diri bukan hanya hobi, tetapi juga sukan yang sihat

2. berjoging

Anda juga boleh mencuba sukan sejuta orang semasa berpuasa. Anda boleh melakukannya 30 minit sebelum iftar. berjoging Ia mempunyai banyak faedah kesihatan. Pakar mengatakan, rutin berjoging sangat baik untuk kesihatan jantung.

Sebabnya, latihan ini dapat meningkatkan kadar denyutan jantung dan mendorong paru-paru bekerja dengan kemampuan yang tinggi. Menarik sekali lagi, berjoging Ini juga dapat mengurangi risiko penyakit jantung, mencegah diabetes, dan menurunkan tekanan darah dan kolesterol. Bukan itu sahaja, berjoging juga termasuk senaman yang dapat membakar kalori dan lemak, anda tahu .

3. Mengangkat Berat

Bagi anda yang tidak suka atau tidak kuat dengan latihan kardio jenis ini, alternatifnya ialah dengan mencuba mengangkat beban. Perkara yang perlu diingat, jangan memaksa diri untuk mengangkat beban yang terlalu berat. Mengangkat berat boleh menjadi kaedah yang baik untuk meningkatkan kepadatan tulang, meningkatkan jisim otot, dan mengurangkan lemak.

4. Berbasikal

Sama seperti berjoging, Berbasikal juga merupakan sukan yang baik untuk sistem kardiovaskular. Anda boleh mencuba sukan ini pada waktu petang sambil memburu takjil. Sekiranya anda tidak berminat untuk berkeliling, anda boleh mencuba basikal pegun sebagai alternatif.

Berbasikal adalah alternatif semula jadi untuk menurunkan berat badan. Kerana, sukan yang satu ini dapat membakar kalori dengan berkesan sambil membina jisim otot.

Baca juga: 5 Jenis Makanan yang Harus Dielakkan Semasa Berpuasa

Selain itu, sukan yang satu ini dapat meningkatkan kecergasan kardiovaskular atau kesihatan saluran darah dan jantung. Selain itu, berbasikal secara berkala juga baik untuk mengencangkan dan membina otot, terutama di bahagian bawah badan. Contohnya, betis dan paha.

5. Berat Badan

Yang ini cukup mudah, anda boleh melakukannya di mana sahaja tanpa memerlukan alat tertentu. Contohnya, anda boleh mencuba push up, sit up, jump jack, untuk memastikan badan sentiasa aktif. Apa yang lebih menarik, jika dilakukan secara teratur dan konsisten, latihan kekuatan juga dapat membantu menurunkan berat badan.

Apa yang perlu ditekankan, latihan di atas akan berkesan sekiranya dilakukan secara konsisten dengan jangka masa dan frekuensi yang betul. Oleh itu, jangan berfikir bahawa anda akan menurunkan berat badan dengan segera dengan hanya mencuba sekali atau dua kali.

Ingin mengetahui kaedah berkesan menurunkan berat badan ketika berpuasa? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!