Hati-hati, Anemia Kekurangan Zat Besi Boleh Menyebabkan Komplikasi Ini

, Jakarta - Besi adalah salah satu mineral penting yang perlu anda konsumsi setiap hari. Sebabnya, tubuh memerlukan mineral ini untuk menghasilkan komponen sel darah merah yang dikenali sebagai hemoglobin. Sekiranya keperluan besi anda tidak terpenuhi, maka anda berisiko terkena anemia kekurangan zat besi.

Apabila badan kekurangan zat besi, bekalan hemoglobin dalam sel darah merah juga akan berkurang. Hemoglobin adalah sebatian yang berfungsi mengangkut dan menyalurkan oksigen yang terdapat dalam sel darah merah ke seluruh badan. Tanpa hemoglobin yang mencukupi, pelbagai tisu badan tidak dapat memperoleh oksigen yang mencukupi, sehingga akhirnya badan merasa lemah, letih, dan sesak nafas. Keadaan yang boleh menyebabkan anemia kekurangan zat besi termasuk pengambilan zat besi yang rendah, penyerapan nutrien yang terganggu, dan kehilangan zat besi akibat pendarahan kronik atau penyakit kronik, dan cacing usus, yang lebih biasa pada kanak-kanak.

Jangan memandang rendah keadaan badan yang kekurangan zat besi. Ini adalah komplikasi yang boleh berlaku kerana anemia kekurangan zat besi.

Baca juga: Diet yang Betul untuk Orang dengan Anemia Kekurangan Besi dan Folat

Gejala Anemia Kekurangan Zat Besi

Pada peringkat awal, gejala anemia kekurangan zat besi mungkin tidak dapat dirasakan kerana sangat ringan. Itulah sebabnya banyak orang menyedari terlambat bahawa mereka mengalami anemia kekurangan zat besi, sehingga mereka tidak dapat mendapatkan perawatan lebih awal. Namun, apabila zat besi berkurang dalam darah dan anemia bertambah buruk, maka gejala akan menjadi lebih jelas. Berikut adalah gejala umum anemia kekurangan zat besi:

 • Mudah letih dan lemah

 • Selera makan berkurang, terutama pada bayi dan kanak-kanak

 • Sakit dada, degupan jantung yang cepat, dan sesak nafas

 • Pucat

 • Pening

 • Tangan dan kaki sejuk

 • Sensasi kesemutan di kaki

 • Lidah bengkak dan sakit

 • Rasa makanan pelik

 • Telinga berdering

 • Kuku menjadi rapuh dan mudah pecah

 • Rambut gugur yang mudah

 • Kesukaran menelan (disfagia)

 • Terdapat luka terbuka di sudut mulut

 • Anggota badan bergerak tidak terkawal ketika berbaring atau tidur ( sindrom kaki gelisah ).

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala di atas, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis yang pasti. Seseorang dinyatakan mengalami anemia kekurangan zat besi ketika tahap hematokrit dan hemoglobin dalam darah sangat rendah, yang dapat dikenal pasti melalui pemeriksaan jumlah darah yang lengkap. Tahap hemoglobin normal pada wanita dewasa ialah 12 hingga 15.5 gram per desiliter, sementara pada lelaki dewasa adalah 13.5 hingga 17.5 gram per desiliter.

Komplikasi Anemia Kekurangan Besi

Sekiranya anda positif menghidap anemia kekurangan zat besi, anda harus segera mengambil langkah rawatan. Kerana anemia yang dibiarkan begitu lama boleh menyebabkan komplikasi berbahaya berikut:

1. Masalah Jantung

Anemia yang tidak dirawat dengan segera boleh menyebabkan masalah jantung, seperti degupan jantung atau aritmia yang cepat dan tidak teratur. Keadaan ini kemudian boleh menyebabkan kardiomegali atau kegagalan jantung.

2. Kelahiran Pramatang

Wanita hamil juga terdedah kepada anemia kekurangan zat besi. Sekiranya anemia jenis ini menimpa wanita hamil, anda harus segera meningkatkan pengambilan zat besi dengan mengambil makanan yang tinggi zat besi dan makanan tambahan. Sebabnya, anemia kekurangan zat besi boleh menyebabkan bayi dilahirkan sebelum waktunya atau lahir dengan berat badan rendah.

Baca juga: Orang yang berpotensi terjejas oleh Anemia kekurangan zat besi dan folat

3. Gangguan Pertumbuhan

Pada bayi dan kanak-kanak, anemia kekurangan zat besi dapat menghentikan pertumbuhannya. Kesannya, kanak-kanak mempunyai berat badan yang rendah atau badan yang lebih kecil daripada kanak-kanak pada umumnya.

4. Mudah dijangkiti Jangkitan

Anak-anak dengan anemia juga mudah dijangkiti. Walau bagaimanapun, keadaan ini dapat dicegah dengan menyusukan bayi selama satu tahun, dan memberi bijirin kaya zat besi (untuk bayi berusia lebih dari 6 bulan) sehingga bayi dapat makan jenis makanan pejal yang lain.

Baca juga: Inilah Kaedah Menangani Anemia Kekurangan Besi

Itulah empat komplikasi yang boleh berlaku kerana anemia kekurangan zat besi. Memandangkan anemia kekurangan zat besi boleh memberi kesan berbahaya kepada kesihatan, disarankan agar anda melakukan ujian darah secara berkala untuk menentukan tahap hemoglobin, terutama bagi anda yang mengalami gejala anemia. Anda boleh melakukan ujian darah melalui aplikasi , kamu tahu. Kaedahnya sangat praktikal, anda pilih sahaja Makmal Perkhidmatan terdapat dalam aplikasi , kemudian tentukan tarikh dan tempat peperiksaan, maka kakitangan makmal akan datang menemui anda pada waktu yang ditentukan. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.