Waspadalah terhadap Penyakit Anthrax di Gunungkidul, Kenali Gejalanya

Jakarta - Kementerian Pertanian (Kementan) menyelidiki kes kematian ternakan dan dugaan antraks pada manusia di Desa Gobang, Kabupaten Gunungkidul, Jogjakarta. Hasil siasatan dan pemeriksaan makmal mengatakan bahawa kes kematian ternakan disebabkan oleh bakteria Bacillus anthracis . Menurut Ketua Pusat Veterinar Wates, drh. Bagoes Poermadjaja, penularan kepada manusia berlaku kerana pengambilan daging ternakan yang terdedah kepada bakteria yang menyebabkan antraks.

Baca juga: Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Apabila Anda Mendapat Anthrax

Walaupun bakteria Bacillus anthracis lebih reaktif terhadap haiwan, bakteria ini boleh menyebabkan masalah kesihatan sekiranya manusia mempunyai hubungan langsung atau tidak langsung dengan bakteria yang menyebabkan antraks. Tidak ada yang salah dengan mengenali gejala anthrax pada manusia dan pencegahan yang boleh dilakukan.

Kenali Gejala Penyakit Anthrax dari Jenis Yang Berpengalaman

Anthrax disebabkan oleh bakteria Bacillus anthracis , yang menyerang ternakan, seperti domba, lembu, kambing, unta, kuda, dan babi. Bakteria penyebab Anthrax dalam bentuk spora hidup di dalam tanah. Apabila haiwan ternakan memakan makanan, air, atau menghirup udara spora penyakit antraks. Spora akan membiak di dalam badan haiwan dan mengalami penyakit antraks.

Namun, antraks dapat menular ke manusia, seperti yang terjadi di Kabupaten Gunungkidul. Terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan antraks berjangkit pada manusia. Melaporkan dari WebMD, seseorang boleh mendapat anthrax ketika memakan daging haiwan yang dijangkiti bakteria yang menyebabkan anthrax, dan sering melakukan kontak langsung dengan haiwan yang dijangkiti antraks.

Baca juga: Kenali Ciri-ciri Haiwan Pengorbanan yang Terinfeksi Anthrax

Selepas pendedahan, bakteria penyebab anthrax akan berfungsi dalam 1-5 hari. Apabila memasuki badan, bakteria membiak dan menghasilkan toksin yang menyebabkan antraks. Dilaporkan dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia, terdapat 3 jenis jangkitan anthrax dan mempunyai gejala berikut:

1. Jangkitan Anthrax pada Kulit

Keadaan ini biasa berlaku pada manusia. Manusia boleh mengalami antraks pada kulit kerana mengalami luka terbuka pada badan yang kemudian terdedah kepada spora bakteria anthrax. Umumnya, penghidap antraks kulit mengalami kemerahan disertai benjolan dengan titik hitam di bahagian tengahnya. Benjolan yang muncul terasa gatal dan sakit. Bukan hanya itu, sakit otot, demam, kelemahan, loya, dan muntah adalah gejala anthrax lain pada kulit.

2. Jangkitan Anthrax Saluran Pernafasan

Bakteria yang menyebabkan antraks juga dapat membiak di saluran pernafasan. Ini berlaku apabila seseorang secara tidak sengaja menyedut spora yang menyebabkan antraks sehingga bakteria membiak di paru-paru. Sakit tekak, sesak nafas, demam tinggi, sakit dada, loya dan batuk darah adalah gejala yang perlu diperhatikan. Dilaporkan dari Medical News Hari ini, jenis jangkitan antraks adalah jenis yang paling berbahaya.

3. Jangkitan Anthrax Pencernaan

Mengonsumsi makanan atau air yang terdedah kepada bakteria yang menyebabkan antraks dapat menyebabkan seseorang mengalami jangkitan antraks pada saluran pencernaan. Gejala yang berlaku, seperti penurunan selera makan, cirit-birit dengan darah, demam, mual, muntah, sukar menelan, sakit perut, dan sakit kepala.

Baca juga: 4 Bahagian Tubuh Ini Selalunya Terpengaruh oleh Anthrax

Penyakit Anthrax mesti diatasi dengan segera sebelum bakteria mengeluarkan toksin dalam badan, kemudian memberi kesan buruk kepada kesihatan. Sekiranya anda mengalami simptom di atas, tidak ada salahnya segera melakukan pemeriksaan di hospital terdekat sehingga rawatan dapat dijalankan. Sekarang anda boleh membuat temu janji dengan doktor melalui . Penyakit Anthrax dapat dicegah dengan memakan makanan dan air yang masak secara optimum.

Di samping itu, elakkan sentuhan langsung dengan haiwan ternakan. Pekerja di ladang harus menjaga kebersihan badan mereka dan menutup luka terbuka di badan supaya anda dapat mengelakkan pendedahan kepada bakteria yang menyebabkan antraks.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Perlu Diketahui Tentang Anthrax
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Panduan Mengenai Anthrax: Soalan Lazim
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Anthrax?
Pusat Kawalan dan pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Anthrax