5 Kebaikan Sayuran dan Buah yang Tidak Diketahui

, Jakarta - Sayuran dan buah adalah makanan super yang dapat memberikan pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh anda. Sebenarnya, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan agar setiap orang menggunakan sekurang-kurangnya lima hidangan sayur dan buah setiap hari. Namun, anda bukan sahaja harus makan sayur-sayuran dan buah-buahan yang berwarna-warni. Kedua-dua jenis makanan sihat ini masing-masing mempunyai warna tertentu, bukan tanpa sebab, anda tahu. Di sebalik warna yang indah, terdapat khasiat yang luar biasa untuk badan.

Setiap warna sayur dan buah ternyata melambangkan sebatian tertentu (fitokimia) yang berkhasiat untuk menangkal pelbagai penyakit. Inilah khasiat sayur-sayuran dan buah-buahan yang tidak banyak diketahui berdasarkan 5 kategori warna.

1. Sayuran dan Buah-buahan Berwarna Merah

Warna merah yang indah dalam sayur-sayuran dan buah-buahan seperti semangka, kubis merah, ceri, tomato, strawberi, dan raspberi sebenarnya dihasilkan oleh bahan yang disebut lycopene yang juga berperanan dalam menjaga kesihatan kelenjar prostat dan payudara. Lycopene diketahui mempunyai sifat antioksidan yang kuat yang berfungsi menurunkan kolesterol, menjaga kesihatan hati, dan mengurangkan risiko terkena barah. Bukan hanya itu, kumpulan sayur-sayuran dan buah-buahan merah dipercayai mempunyai faedah besar kerana kaya dengan kandungannya flavonoid , resveratrol , dan vitamin C.

2. Sayuran dan Buah-buahan Hijau

Sebilangan besar sayur-sayuran berwarna hijau, misalnya bayam, caisim, daun ubi kayu, dan brokoli. Warna hijau ini mengandungi zeaxanthin yang membantu mencegah barah usus besar dan menjaga kesihatan mata. Oleh itu, dengan kerap memakan sayur-sayuran hijau, mata anda akan mengelakkan degenerasi makula atau gangguan mata sehingga sukar untuk melihat secara terperinci ketika anda berumur. Kandungan klorofil, zat yang memberi sayur-sayuran warna hijau mereka, juga mempunyai banyak faedah. Bermula dari mencegah anemia, mempercepat proses penyembuhan luka, hingga melancarkan proses detoksifikasi tubuh.

Buah-buahan hijau juga mudah dijumpai, seperti anggur hijau, kiwi, epal hijau, tembikai dan alpukat (Baca juga: 7 Khasiat dan Manfaat Alpukat pada Tubuh). Buah-buahan ini mengandungi banyak asid alik yang mencegah barah dan menjaga tekanan darah anda normal.

3. Sayur dan Buah Kuning

Ada berita baik untuk anda peminat nanas. Buah kuning ini ternyata mengandungi vitamin C dan karotenoid tinggi yang berfungsi untuk mencegah gangguan pada saluran pencernaan. Tidak hanya nanas, buah-buahan kuning lain seperti buah belimbing, persik, dan pisang mempunyai kalium yang berguna untuk menjaga cairan tubuh dan mengatur tekanan darah.

Sayuran kuning juga tidak kurang berguna kerana kandungan karotenoidnya dapat mencegah anda daripada menghidap pelbagai penyakit seperti katarak, penyakit jantung koronari dan strok. Contoh sayur-sayuran kuning termasuk jagung muda, labu dan lada kuning.

4. Buah-buahan dan sayur-sayuran berwarna oren

Lobak terkenal dengan faedah besar untuk kesihatan mata. Ini kerana kebanyakan makanan berwarna oren mengandungi beta-karoten yang dapat diproses menjadi vitamin A oleh tubuh manusia. Vitamin ini tidak hanya baik untuk penglihatan, tetapi juga untuk kulit, gigi, dan tulang yang sihat.

Selain vitamin A, sayur-sayuran dan buah-buahan oren juga mengandungi kompleks vitamin B, juga dikenal sebagai folat. Vitamin ini berguna untuk mencegah kecacatan janin pada wanita hamil. Sayuran dan buah berwarna oren lain ialah labu, jeruk, aprikot, dan pepaya.

5. Sayuran dan Buah berwarna Ungu

Bukan hanya buah-buahan berwarna biru-ungu yang cantik dan cantik blueberry juga mengandungi antosianin yang dapat menghalang pembentukan gumpalan dalam darah, sehingga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung, strok , dan juga mencegah barah. Rasa sebilangan buah ungu agak masam. Namun, apabila diproses menjadi makanan lain seperti kek atau minuman, ia dapat menghasilkan rasa yang enak. Sebagai contoh, anggur hitam , anggur ungu, ceri hitam dan plum. Anggur ungu malah mengandungi melatonin yang berguna untuk mencegah insomnia.

Anda juga boleh mendapat faedah yang sama dengan memakan sayur-sayuran ungu seperti kubis ungu, terung, dan ubi jalar ungu. Selain mencegah barah, sayur-sayuran ungu juga dipercayai berkesan untuk mengurangkan tekanan, anda tahu. (Baca juga: 6 Sebab Anda Selalunya Makan Bawang)

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pemakanan makanan, tanya doktor melalui aplikasi . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!