Mengapa Wanita cenderung mendapat UTI daripada lelaki?

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami masalah membuang air kecil? Contohnya, sakit ketika membuang air kecil atau kencing tidak sepenuhnya? Kemungkinan jangkitan saluran kencing atau UTI. Masalah kesihatan ini sebenarnya boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Namun, berbanding lelaki, wanita lebih berisiko terkena jangkitan saluran kencing. Ayuh, ketahui faktor-faktor yang membuat wanita mudah mengalami UTI di bawah.

Jangkitan saluran kencing adalah jangkitan yang berlaku pada sistem kencing, iaitu ureter, ginjal, pundi kencing, dan uretra. Harap maklum, saluran kencing boleh dibahagikan kepada saluran kencing atas dan saluran kencing bawah. Saluran kencing atas terdiri daripada buah pinggang dan ureter, sementara saluran kencing bawah terdiri daripada pundi kencing dan uretra. Sebilangan besar jangkitan saluran kencing biasanya berlaku di saluran kencing bawah, iaitu pundi kencing dan uretra. Tetapi berhati-hati, UTI juga boleh menyerang buah pinggang.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara cystitis dan UTI pada wanita

Nah, wanita mempunyai risiko lebih daripada 50 peratus jangkitan saluran kencing (UTI). Jangkitan ini biasanya menyerang wanita berusia 20-40 tahun. Inilah sebabnya:

1. Bentuk uretra wanita agak pendek dan lurus

Secara anatomi, uretra pada wanita cukup pendek dan lurus, dan dekat dengan dubur. Ini memudahkan kuman bergerak ke pundi kencing, bahkan ke buah pinggang. Itulah sebabnya wanita disarankan untuk membilas dari depan ke belakang setelah setiap kali membuang air kecil atau buang air besar untuk mengelakkan bakteria bergerak dari dubur ke uretra.

Baca juga: Cara Yang Betul untuk Menjaga Kebersihan Miss V

2. Menstruasi

Pada sesetengah wanita, jangkitan saluran kencing berkaitan dengan perubahan tahap hormon yang berlaku di dalam badan mereka. Ini kerana saluran kencing lebih mudah dijangkiti kerana perubahan hormon. Sebilangan wanita lebih berisiko mendapat jangkitan pada masa-masa tertentu dalam kitaran haid mereka, seperti sebelum haid.

3. Kehamilan

Semasa kehamilan, sistem saliran dari ginjal ke pundi kencing melebar, sehingga air kencing tidak dapat mengalir secepat. Ini memudahkan saluran kencing dijangkiti dan kadangkala kuman juga boleh bergerak dari pundi kencing ke ginjal, akhirnya menyebabkan jangkitan pada buah pinggang.

Jangkitan saluran kencing yang berlaku semasa kehamilan boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah dan kelahiran pramatang. Oleh itu, UTI semasa kehamilan harus dirawat dengan segera.

4. Umur

Pada wanita yang lebih tua, tisu uretra dan pundi kencing menjadi lebih nipis dan kering seiring dengan usia dan selepas menopaus atau histerektomi. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko jangkitan saluran kencing.

Sebagai tambahan kepada penyebab di atas, wanita juga lebih berisiko mendapat jangkitan saluran kencing berulang jika:

  • Gunakan jeli spermisida atau diafragma untuk kontraseptif.

  • Mempunyai pasangan seksual baru.

  • Mengalami sembelit.

  • Adakah jangkitan saluran kencing pertama anda pada atau sebelum usia 15 tahun.

  • Mempunyai sejarah keluarga mengenai jangkitan saluran kencing yang berulang.

Itulah sebabnya mengapa wanita lebih berisiko mengalami UTI daripada lelaki. Sekiranya anda mengalami salah satu daripada gejala jangkitan saluran kencing yang berikut, anda harus berjumpa doktor dengan segera:

  • Kerap membuang air kecil.

  • Air kencing mendung, berdarah, atau mempunyai bau yang kuat.

  • Sakit atau sensasi terbakar semasa membuang air kecil.

  • Pening dan muntah.

  • Sakit otot dan sakit perut.

Baca juga: Bolehkah Anyang-Anyang menjadi tanda jangkitan saluran kencing?

Untuk melakukan pemeriksaan berkaitan dengan jangkitan saluran kencing, anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital terbaik yang berdekatan dengan tempat kediaman anda melalui . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Kesihatan Ginjal Australia. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Jangkitan Saluran Kencing Lebih Sering Pada Wanita?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai jangkitan saluran kencing.