Faktor risiko ini adalah penyebab barah mulut yang diabaikan

, Jakarta - Kanser adalah pertumbuhan sel yang tidak terkawal yang menyerang dan merosakkan tisu di sekitarnya. Penyakit ini boleh berkembang di mana-mana bahagian badan, termasuk mulut. Penyebab barah mulut adalah mutasi gen yang menjadikan pertumbuhan sel tidak terkawal.

Namun, ada juga beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit serius ini, tetapi mereka sering tidak disedari atau diabaikan. Jangan tunggu barah mulut berkembang. Ketahui penyakit berbahaya ini dengan mengetahui faktor risiko barah mulut, sehingga anda dapat menjauhinya.

Apa itu Kanser Mulut?

Kanser mulut adalah barah yang berlaku di salah satu bahagian yang membentuk mulut (rongga mulut), bermula dari bibir, gusi, lidah, lapisan dalam pipi, atap mulut, lantai mulut (di bawah lidah) , resdung, ke faring (tekak). Kanser mulut tergolong dalam kumpulan barah yang lebih besar yang disebut barah kepala dan leher.

Lebih daripada 49,000 kes barah mulut didiagnosis setiap tahun di Amerika Syarikat, dan paling kerap berlaku pada orang yang berumur 40 tahun dan lebih tua. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, barah boleh merebak ke organ lain dan berpotensi mengancam nyawa. Itulah sebabnya pengesanan awal adalah kunci penting untuk dapat pulih dari barah mulut.

Baca juga: 5 Gejala Kanser Mulut Abaikan

Faktor Risiko Kanser Mulut

mengikut Persatuan Kanser Amerika , lelaki mempunyai risiko kanser mulut dua kali ganda berbanding wanita, dan lelaki berusia 50 tahun ke atas mempunyai risiko paling besar.

Di samping itu, berikut adalah faktor risiko lain untuk barah mulut:

  • Asap

Salah satu faktor risiko terbesar untuk kanser mulut adalah penggunaan tembakau. Ini termasuk merokok, cerut, dan pipa biasa, serta mengunyah tembakau.

Orang yang merokok mempunyai risiko enam kali lebih tinggi terkena barah mulut daripada orang yang tidak merokok. Walaupun pengguna produk tembakau merosot, menghisap, atau mengunyah 50 kali lebih berisiko terkena barah pada pipi, gusi, dan lapisan bibir.

Baca juga: 5 Penyakit Ini Menyekat Perokok Aktif

  • Pengambilan Alkohol yang berlebihan

Kanser mulut kira-kira enam kali lebih biasa pada orang yang minum alkohol berlebihan daripada pada orang yang tidak minum. Semakin kerap anda minum alkohol, semakin tinggi risiko anda terkena barah mulut. Risiko terkena barah mulut juga akan lebih tinggi jika anda mengambil alkohol berlebihan dan juga merokok.

  • Sejarah Keluarga Kanser Mulut

Mempunyai keluarga yang menghidap barah mulut atau jenis barah lain juga boleh membuat anda berisiko menghidap penyakit yang sama.

  • Pendedahan Matahari yang berlebihan

Pendedahan cahaya matahari yang berlebihan meningkatkan risiko terkena barah bibir. Ini biasanya berlaku untuk orang yang bekerja di bawah sinar matahari untuk jangka waktu yang lama, seperti petani. Sebilangan besar barah bibir berlaku di bibir bawah, mungkin disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari yang lebih banyak.

  • Human Papillomavirus (HPV)

HPV adalah sekumpulan lebih daripada 100 jenis virus yang berkaitan. Banyak jenis HPV disebarkan melalui hubungan seksual, termasuk seks oral. Virus ini boleh menjangkiti organ seksual (zakar pada lelaki, atau vulva, vagina, dan serviks pada wanita), rektum, dan dubur. Virus ini juga boleh menjangkiti mulut dan tekak.

Jenis HPV biasanya diberi nombor untuk dikenali dengan mudah. Jangkitan HPV-16 meningkatkan risiko barah mulut, begitu juga dengan jangkitan HPV-18.

  • Sistem Imun Lemah

Sistem kekebalan tubuh dapat melemahkan jika anda menjalani pemindahan organ atau rawatan untuk penyakit sistem imun. Orang dengan sistem imun yang lemah berisiko lebih tinggi terkena barah mulut, terutamanya barah bibir.

Peningkatan risiko kanser mulut mungkin disebabkan oleh penggunaan ubat-ubatan yang menekan sistem imun anda. Orang dengan sistem imun yang lemah juga cenderung dijangkiti HPV, yang meningkatkan risiko barah mulut.

  • Kekurangan Pemakanan

Banyak kajian menunjukkan bahawa makan lebih sedikit sayur-sayuran dan buah meningkatkan risiko terkena barah mulut. Bahan seperti karotenoid, yang biasanya terdapat pada sayur-sayuran dan buah, mempunyai kaitan dengan penurunan risiko kanser mulut.

  • Kesihatan Mulut yang Buruk

Orang yang mempunyai kesihatan mulut yang lemah, seperti mempunyai gigi yang longgar, gusi berdarah atau jangkitan kronik dari bakteria dan virus seperti HPV dan jarang pergi ke doktor gigi, berisiko lebih tinggi terkena barah mulut.

  • Penyakit Genetik

Keadaan genetik atau diwarisi dari ibu bapa kepada anak melalui gen juga merupakan salah satu faktor risiko barah mulut. Orang dengan keadaan yang diwarisi, seperti anemia Fanconi dan diskeratosis kongenital, berisiko lebih tinggi terkena barah mulut.

Itulah faktor risiko barah mulut yang perlu anda perhatikan dan hindari untuk mencegah barah mulut.

Baca juga: Menghidap Kanser Mulut, Berikut adalah Pilihan Rawatan

Sekiranya anda ingin bertanya lebih lanjut mengenai kanser mulut, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kanser Mulut.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kanser Mulut.
Persatuan Kanser Kanada. Diakses pada tahun 2020. Faktor risiko barah mulut.