Diet CICO, Diet Semasa untuk Menurunkan Berat Badan

Jakarta - Memiliki berat badan yang ideal adalah keinginan semua orang. Nah, salah satu kaedah diet yang menarik banyak perhatian adalah diet CICO. Kenapa begitu? Sebabnya, diet ini membolehkan peserta makan apa sahaja makanan yang mereka mahukan, tetapi dengan syarat. Syaratnya, peserta mesti membuang makanan lebih banyak daripada kalori yang masuk ke dalam badan.

Nampak mudah, tetapi sukar dilaksanakan. Sebabnya, anda mesti benar-benar merekod dan mengingat apa yang dimakan, dan berapa banyak kalori yang masuk ke dalam badan. Jadi, adakah diet ini berkesan menurunkan berat badan? Untuk keterangan lebih lanjut, berikut adalah penjelasan lengkap.

Baca juga: Sebab Makanan Kukus atau Rebus Bagus untuk Diet

Inilah Semua Mengenai Diet CICO

Diet CICO adalah singkatan dari " kalori masuk, kalori keluar " Kaedah itu sendiri diaplikasikan dengan menjaga kalori yang masuk ke dalam badan tidak lebih besar daripada kalori yang dikeluarkan. Kaedah ini dilakukan dengan mengira jumlah kalori masuk dan keluar, supaya tubuh sentiasa dalam keseimbangan tenaga.

Oleh itu, tidak ada larangan bagi peserta diet ini untuk mengambil makanan atau minuman apa pun, asalkan kalori yang keluar sama dengan yang masuk ke dalam badan. Diet ini tidak akan membebankan peserta, kerana mereka dapat makan makanan yang tinggi karbohidrat, lemak, protein, atau gula, asalkan tidak ada lebih banyak kalori daripada yang dibelanjakan oleh tubuh.

Baca juga: Diet Ornish Berkesan Menurunkan Berat Badan dan Menyihatkan Jantung

Adakah Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan?

Setelah membaca penjelasannya, anda mungkin tertanya-tanya apakah diet ini benar-benar berkesan untuk menurunkan berat badan. Untuk mengurangkan berat badan, anda mesti membakar lebih banyak kalori daripada yang anda ambil. Di situlah diet ini dibuat. Mengenai keberkesanan itu sendiri, hasilnya akan bergantung pada setiap peserta diet.

Contohnya, jika anda memakan pasta yang mengandungi 450 kalori, anda mesti bersenam untuk membakar lebih banyak jumlah kalori. Ini bukan perkara yang mudah untuk dilakukan, kerana memerlukan disiplin untuk bersenam. Belum lagi jika kalori makanan yang dimakan tidak dikira dengan tepat. Ini dapat membuat anda salah perhitungan dalam membuang jumlah kalori yang masuk ke dalam badan.

Baca juga: Inilah Cara Melakukan Dieticulitis Diet

Adakah Mungkin Kesannya?

Di sebalik keseronokan diet ini kerana dapat memakan apa-apa, kaedah diet nampaknya hanya menumpukan pada jumlah kalori yang masuk dan keluar dari badan. Sebenarnya, proses metabolisme tubuh seseorang tidak semudah itu. Setiap makanan yang masuk akan diproses dengan metabolisme yang kompleks dan melibatkan pelbagai jenis enzim dan hormon. Sekiranya anda hanya memfokuskan jumlah kalori, maka peserta terdedah kepada kekurangan nutrien. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh berlaku:

  • Mudah lapar;
  • Kurang tenaga;
  • Kekurangan vitamin dan mineral;
  • Kekurangan protein;
  • Kekurangan lemak sihat;
  • Gangguan sistem pencernaan;
  • Melambatkan metabolisme badan;
  • Mencetuskan keradangan di dalam badan.

Inilah yang membuat sebilangan orang mengalami kekurangan pemakanan ketika menjalankan kaedah diet CICO. Mereka cenderung hanya memantau jumlah kalori yang masuk dan keluar dari tubuh, tanpa memperhatikan kandungan nutrisi makanan yang dimakan. Sebelum anda memutuskan untuk melakukannya, anda harus membincangkannya dengan pakar pemakanan di aplikasi , ya.

Rujukan:
Kesihatan lelaki. Diakses pada tahun 2020. Diet CICO dan Penurunan Berat Badan: 5 Perkara yang Perlu Tahu.
Kesihatan.com. Diakses pada tahun 2020. Diet Ini Lebih Banyak Reddit — Tetapi Inilah Yang Keliru.