menjaga kucing semasa hamil

Jakarta - Memelihara haiwan, seperti kucing misalnya, memang boleh membawa banyak faedah, terutama untuk kesihatan mental. Walau bagaimanapun, masih ada anggapan bahawa menjaga kucing ketika hamil adalah perkara yang buruk. Sebabnya ialah pada tinja kucing, terdapat parasit yang boleh menyebabkan penyakit yang disebut toxoplasmosis. Penyakit ini dipercayai dapat menggagalkan kejayaan program kehamilan. Namun, adakah benar, ya?

Apabila berkaitan dengan toksoplasmosis, anda boleh mengatakan bahawa ia benar. Harap diperhatikan bahawa toxoplasmosis adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan dengan parasit yang disebut Toxoplasma gondii. Penyakit ini boleh menyerang sistem ketahanan badan. Bagi orang yang mempunyai sistem imun yang baik, toksoplasmosis tidak berbahaya. Tetapi bagi wanita hamil atau wanita yang merancang kehamilan, parasit ini cukup berbahaya.

Baca juga: Lakukan Ini Untuk Mengandung Dengan Cepat

Petua jika anda ingin menjaga kucing semasa hamil

Walaupun ada risiko berbahaya, menjaga kucing ketika hamil sebenarnya baik-baik saja. Untuk mengetahui petua dan triknya. Untuk mengurangkan kemungkinan dijangkiti toxoplasmosis, berikut adalah beberapa petua untuk menjaga kucing semasa kehamilan, yang boleh anda cuba:

  • Sentiasa pakai sarung tangan semasa menukar kotak sampah kucing dan basuh tangan anda dengan sabun dengan sempurna semasa anda selesai.
  • Bersihkan sampah kucing setiap hari, kerana parasit Toxoplasma biasanya hanya boleh menjangkiti 1-5 hari setelah kotoran dikeluarkan.
  • Beri kucing anda makanan kering atau dalam tin, bukan makanan mentah atau matang.
  • Jaga had bermain kucing di dalam rumah.
  • Jauhkan dari kucing liar, terutama anak kucing, dan jangan dapatkan kucing baru semasa hamil.
  • Semasa memasak hidangan daging, pastikan untuk memasaknya pada suhu minimum 63 darjah Celsius dan biarkan berehat selama 3 minit sebelum memakannya.

Pada hakikatnya, selalu menerapkan gaya hidup sihat dan bersih dalam kehidupan seharian. Jangan lupa juga untuk memvaksinasi kucing peliharaan untuk mengelakkan penyakit berbahaya yang lain. Perlu juga diperhatikan bahawa kegagalan kehamilan semasa program kehamilan bukan hanya disebabkan oleh menjaga kucing. Agar anda dan program kehamilan pasangan anda berjaya, anda harus muat turun permohonan untuk membincangkan program kehamilan dengan doktor melalui berbual, atau buat janji temu dengan pakar sakit puan di hospital, untuk pemeriksaan kesihatan.

Baca juga: 6 Makanan yang Baik untuk Menyokong Kehamilan

Bahaya Toksoplasmosis dari Kucing, Semasa Program Kehamilan

Untuk makluman, parasit Toxoplasma yang menjangkiti wanita hamil boleh menyebabkan kecacatan janin, seperti kerosakan pada mata dan otak, kelahiran pramatang, dan keguguran. Lebih buruk lagi, jika ibu dijangkiti toxoplasma semasa kehamilan, walaupun bayi dilahirkan dengan sihat, ada kemungkinan kesannya muncul di kemudian hari, dalam bentuk gangguan pendengaran, penglihatan, kerosakan hati dan limpa, masalah kulit, dan cirit-birit.

Kucing bertindak sebagai tuan rumah utama. Pada kucing yang dijangkiti, najis atau kotorannya dapat menjadi sumber penyebaran yang dapat menjangkiti haiwan dan manusia, dari 24 jam setelah dikeluarkan hingga 18 bulan dalam keadaan yang sesuai. Bukan hanya itu, parasit ini juga dapat menyebar melalui air dan bertahan lama pada tanaman. Sekiranya toxoplasma ditelan oleh haiwan, parasit ini dapat menyebar melalui aliran darah dan menetap di organ tubuh termasuk otot (daging).

Itulah sebabnya, 50 peratus kes toksoplasmosis disebabkan oleh kebiasaan memakan daging mentah atau tidak dimasak dengan sempurna, serta makanan dan minuman yang tercemar. Dalam kes ini, makanan seperti sate, stik, buah, dan sayur-sayuran segar dapat membantu menyebarkan Toxoplasma.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Program Mengandung Ultrasound

Jangkitan toksoplasmosis juga dapat ditularkan melalui kontak fizikal dengan tanah yang tercemar kotoran kucing, pemindahan darah, dan pemindahan organ. Pada janin, toksoplasma dapat disebarkan melalui plasenta. Kebarangkalian wanita hamil dijangkiti toxoplasma pada trimester pertama adalah 15 peratus, pada trimester kedua 30 peratus, dan pada trimester ketiga 60 peratus. Kemudian, pada peringkat akhir kehamilan, toksoplasmosis akan lebih berbahaya bagi bayi, berbanding dengan yang dijangkiti pada trimester pertama.

Adakah benar membesarkan kucing menyukarkan kehamilan?

Ini nampaknya anggapan yang cukup popular. Sebenarnya, kajian yang diterbitkan di portal penerbitan penyelidikan antarabangsa ResearchGate menunjukkan hubungan antara kemandulan dan toksoplasmosis. Dari hasil kajian ini, diketahui bahawa 61.85 peratus wanita subur mempunyai antibodi (IgG) yang menunjukkan bahawa tubuh mereka telah dijangkiti toxoplasma.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan bahawa toksoplasma dapat menyumbang kepada kemandulan. Perlu juga diingat bahawa sebilangan besar penyebaran Toxoplasma bukan berasal dari kucing domestik, tetapi dari penggunaan makanan mentah, kurang matang, atau tercemar dengan parasit Toxoplasma. Oleh itu, sebenarnya menjaga kucing ketika hamil tidak mengapa, selagi anda selalu memperhatikan kebersihan.

* artikel ini telah diterbitkan di SKATA