Adakah Endoskopi Hidung Diperlukan untuk Mimisan?

, Jakarta - Mimisan mempunyai nama perubatan lain, iaitu epistaksis. Keadaan ini adalah pendarahan yang berlaku di hidung. Walaupun kelihatan berbahaya, keadaan ini bukanlah sesuatu yang harus anda takutkan. Rawatan juga boleh dilakukan secara bebas di rumah. Walau bagaimanapun, jika kes itu teruk, pemeriksaan endoskopi hidung diperlukan untuk mendiagnosis penyebab mimisan.

Baca juga: Sebab Kanak-kanak Selalunya Mimisan

Pemeriksaan Hidung Endoskopi, Apa Itu?

Endoskopi hidung adalah pemeriksaan yang dilakukan untuk mengesan masalah kesihatan di sejumlah organ, seperti hidung, telinga, atau tekak. Pada hidung, pemeriksaan ini dilakukan untuk mengesan sebarang masalah kesihatan, seperti mimisan, penyumbatan hidung, polip hidung, tumor hidung, atau kehilangan kemampuan hidung untuk berbau.

Dalam kes mimisan, endoskopi hidung dilakukan untuk mendapatkan perincian khusus, seperti kawasan pendarahan di hidung. Bukan hanya itu, endoskopi hidung juga dapat mengesan sel-sel abnormal yang dapat berkembang menjadi barah di kawasan yang mengalami masalah kesihatan.

Baca juga: Beberapa Punca Kanak-kanak Mimisan

Kenali Gejala Mimisan untuk Mengendalikan Dengan Betul

Walaupun mimisan adalah keadaan yang tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, anda mesti sentiasa berwaspada. Sebabnya, mimisan dapat menunjukkan adanya penyakit tertentu. Berikut adalah gejala mimisan yang perlu anda perhatikan:

 • Berlaku pada kanak-kanak berumur 2 tahun.

 • Berlanjutan selama lebih dari 30 minit.

 • Hidung menghasilkan sejumlah besar darah.

 • Selalunya berlaku dalam jangka masa yang pendek dan disertai dengan degupan jantung yang tidak teratur.

 • Berlaku selepas pembedahan di kawasan hidung atau sinus.

 • Menghidap demam dan ruam kulit pada waktu mimisan.

 • Kesukaran bernafas ketika mimisan.

 • Mimisan berlaku selepas kecederaan.

 • Mimisan dengan pendarahan dalam air kencing.

Sekiranya gejala berbahaya ini muncul, segera periksa diri anda di hospital terdekat, dengan membuat janji temu di aplikasi . Sekiranya gejala berbahaya muncul dan dibiarkan begitu sahaja. Komplikasi berbahaya boleh timbul dan mengganggu aktiviti harian anda.

Langkah-langkah Pengendalian Hidung

Apabila anda mengalami pendarahan hidung, jangan panik. Anda boleh melakukan langkah-langkah berikut untuk mengatasinya:

 • Duduk tegak dan jangan berbaring. Kedudukan duduk dapat mengurangkan tekanan pada saluran darah, sehingga dapat menghentikan pendarahan.

 • Bersandar ke hadapan, supaya darah yang keluar melalui hidung tidak masuk ke kerongkong.

 • Sebaik sahaja anda berasa lebih baik, sapukan kompres sejuk ke bahagian hidung untuk menghentikan pendarahan sepenuhnya.

 • Picit hidung dengan telunjuk dan ibu jari selama 10 minit. Tekanan ini akan menghentikan pendarahan.

Selepas mimisan berhenti, jangan meniup hidung, membungkuk, atau melakukan aktiviti berat pada siang hari. Langkah ini dilakukan untuk mengelakkan kerengsaan hidung. Segera berjumpa doktor sekiranya langkah yang anda ambil tidak menghentikan mimisan. Apabila ini berlaku, rawatan perubatan diperlukan.

Sekiranya mimisan tidak bertambah baik, prosedur pembedahan akan diperlukan. Berikut adalah beberapa prosedur yang harus dilakukan:

 • Pembakaran saluran darah menyebabkan mimisan dengan nitrat atau arus elektrik.

 • Pembedahan kecil untuk mengikat saluran darah di bahagian belakang hidung.

Baca juga: Cara Mengatasi Anak yang Mimisan

Untuk mengelakkan keadaan ini, ambil sejumlah langkah pencegahan, seperti berhati-hati ketika memilih hidung, berhenti merokok, dan selalu menjaga hidung anda lembap. Sekiranya langkah pencegahan tidak menghalang anda dari mimisan, segera berbincang dengan doktor anda. Sebabnya, mimisan yang anda alami boleh menjadi tanda penyakit berbahaya.

Rujukan:
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2019. Endoskopi Hidung
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Apa yang Menyebabkan Mimisan dan Cara Mengubatnya.