Tahap Kolesterol Tinggi Boleh Menyebabkan Gangguan Sistem Endokrin

, Jakarta - Banyak makanan yang identik dengan kolesterol tinggi, jadi seringkali kurang menarik bagi sesetengah orang yang merasakannya tidak baik untuk mereka. Perlu diingat jika tahap kolesterol terlalu tinggi dalam tubuh boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan, bahkan organ penting seperti jantung.

Selain jantung, gangguan kolesterol yang terlalu tinggi boleh menyebabkan seseorang menderita gangguan sistem endokrin. Seseorang yang menderita gangguan ini boleh mengalami banyak kesan maut. Oleh itu, anda mesti mengetahui hubungan antara tahap kolesterol tinggi dalam badan dan gangguan sistem endokrin. Inilah ulasannya!

Baca juga: Berhati-hati, ini adalah 6 komplikasi gangguan sistem endokrin

Gangguan Sistem Endokrin Disebabkan oleh Tahap Kolesterol Tinggi

Sistem endokrin adalah rangkaian kelenjar yang menghasilkan dan melepaskan hormon untuk membantu tubuh mengawal banyak fungsi tubuh yang penting. Beberapa fungsi tubuh ini, seperti keupayaan untuk menukar kalori menjadi tenaga untuk menggerakkan sel dan organ. Sistem ini dapat mempengaruhi degupan jantung, pertumbuhan tulang dan tisu di dalam badan.

Sekiranya seseorang mengalami masalah dengan sistem endokrinnya, ketidakseimbangan hormon yang dihasilkan dapat terjadi. Ini boleh disebabkan oleh masalah dengan sistem maklum balas yang juga berguna untuk mengawal keseimbangan hormon dalam darah. Selain itu, kecederaan atau tumor yang menyerang sistem endokrin juga boleh mempengaruhi tahap hormon dalam badan, menyebabkan masalah ini.

Lalu, apa hubungan antara tahap kolesterol tinggi dengan gangguan sistem endokrin?

Kolesterol juga mempunyai kesan besar pada sistem endokrin. Ini kerana sistem penghasil hormon penting tubuh menggunakan kolesterol untuk membuat hormon, seperti estrogen, testosteron, dan kortisol. Walaupun begitu, hormon ini juga dapat mempengaruhi kadar kolesterol dalam badan. Oleh itu, jika tahap kolesterol dalam badan berlebihan, gangguan sistem endokrin mungkin berlaku.

Di samping itu, tahap estrogen yang ada di dalam badan dapat mempengaruhi hampir setiap tisu atau sistem organ tubuh. Hormon ini juga mempunyai peranan penting dalam hati untuk menurunkan kadar kolesterol total dalam tubuh, meningkatkan jumlah HDL, dan menurunkan kolesterol LDL. Sekiranya terganggu, seseorang yang mengalaminya mungkin menghidap diabetes kerana itu.

Di samping itu, anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan gangguan sistem kolesterol tinggi dan endokrin. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dan dapatkan akses mudah ke kesihatan di mana sahaja dan bila-bila masa tanpa perlu bertemu secara langsung dengan pakar perubatan!

Baca juga: Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Apabila Anda Mengalami Gangguan Sistem Endokrin

Cara Mendiagnosis Gangguan Sistem Endokrin

Sekiranya seseorang mengalami gangguan endokrin, doktor boleh merujuk anda kepada ahli endokrinologi. Pakar perubatan sudah mempunyai sijil sendiri untuk menangani masalah dengan sistem endokrin. Pada mulanya, profesional perubatan akan melihat gejala yang timbul dan bergantung pada kelenjar tertentu yang terlibat. Gejala biasa yang boleh timbul ketika mengalami masalah endokrin adalah keletihan dan kelemahan.

Selepas itu, doktor akan melakukan ujian darah dan air kencing untuk memeriksa tahap hormon untuk mengetahui sama ada anda mengalami gangguan sistem endokrin. Ujian pencitraan juga boleh dilakukan untuk membantu doktor mencari atau menentukan kehadiran tumor di dalam badan. Sekiranya semuanya telah disahkan, maka penentuan rawatan akan dilakukan.

Rawatan gangguan sistem endokrin boleh menjadi sukar kerana perubahan dalam satu hormon boleh mempengaruhi yang lain. Doktor yang merawat gangguan ini boleh meminta pemeriksaan darah secara berkala untuk menentukan masalahnya sehingga rawatan yang sesuai dijalankan dan susunan rancangan rawatan jika perlu diselaraskan.

Baca juga: Punca Wanita Hamil Boleh Mengalami Gangguan Sistem Endokrin

Itulah perbincangan mengenai tahap kolesterol tinggi yang boleh menyebabkan gangguan sistem endokrin. Oleh itu, anda mesti benar-benar menjaga penggunaan makanan anda, terutama yang mengandungi kolesterol tinggi. Dengan cara itu, kesihatan sistem endokrin dapat dijaga pada masa akan datang.

Rujukan:

Tinjauan Pemakanan. Diakses pada tahun 2020. Kolesterol tinggi: Lebih daripada sekadar risiko kardiovaskular.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Endokrin.