Inilah cara untuk cepat bergerak kerana bekas perkahwinan anda pergi

, Jakarta - Dicipta dengan pelbagai bentuk emosi dan pemikiran, manusia mana yang tidak pernah patah hati? Kadang-kadang, teruskan dari hati yang hancur boleh anda katakan bukanlah perkara yang mudah. Terutama jika anda menjalin hubungan selama bertahun-tahun dan merasa selesa. Berita perkahwinan dari mantan pastinya akan terasa seperti kilat yang menyambar di siang hari.

Seolah-olah dia tidak mahu sembarangan, hati yang hancur berhenti dalam kehidupan artis dan penyampai cantik, Luna Maya. Perkahwinan bekas kekasihnya yang telah dia temui selama lebih kurang 5 tahun, Reyno Barack, dengan Syahrini, yang diadakan di Jepun, pada 27 Februari 2019, menjadi kata kunci bagi penduduk media sosial. Ada yang menyambut kegembiraan berita gembira ini, dan ada juga yang cuba menyelami perasaan Luna Maya. Lebih-lebih lagi, beberapa hari sebelum hari perkahwinan mantannya, Luna sering memuat naik catatan yang menunjukkan kekeliruan di akaun Instagram peribadinya.

Baca juga: Hilang Selera makan ketika Hati? Inilah sebabnya

Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Apabila Anda Mempunyai Hati Patah

Apabila mengalami patah hati, perasaan sedih dan kehilangan dapat mengaktifkan beberapa bahagian otak. Aktiviti di bahagian otak disebut korteks cingulate anterior (ACC) akan meningkat. Perasaan pengecualian sosial, harga diri yang rendah, dan penolakan juga akan mencetuskan aktiviti ACC, terutama di bahagian belakang ACC.

Di dalam tubuh manusia, terdapat banyak reseptor alias penerima rangsangan. Reseptor ini berfungsi untuk menyalurkan isyarat yang timbul akibat rangsangan atau perubahan yang berlaku di dalam badan. Salah satu jenis reseptor yang nampaknya banyak terdapat pada ACC ialah reseptor opioid. Reseptor ini akan berperanan ketika anda merasa gembira atau sedih.

Apabila gembira, akan ada peningkatan dalam kerja reseptor opioid. Sementara itu, apabila sedih, akan ada penurunan reseptor opioid endogen, terutamanya reseptor-opioid (baca: mu-opioid). Penurunan reseptor opioid juga akan menyebabkan penurunan sistem ganjaran di dalam, yang menjadikan badan berasa tidak selesa.

Selanjutnya, rasa sakit yang diterima oleh reseptor opioid akan diproses dan diubah menjadi aktiviti sistem saraf, sehingga akan menimbulkan rasa tidak selesa dan sakit di badan secara fizikal, bukan hanya perasaan. Itulah sebabnya anda boleh mengalami sakit perut atau sesak di dada apabila jantung anda hancur.

Baca juga: Jangan kecewa, inilah sebab mengapa sukar bagi lelaki untuk terus bergerak

Jangan bingung terlalu lama, lakukan ini supaya anda dapat bergerak dengan cepat

Rasa sakit hati boleh menyebabkan kesedihan yang mendalam, terutama ketika perpisahan itu sangat tidak dijangka. Sudah tentu ia sangat sukar teruskan dan lupakan bekas kekasih. Bagi anda yang pernah mengalami perkara serupa seperti Luna Maya, atau sedang berusaha teruskan dari bekas kekasih, petua berikut mungkin dapat membantu.

  1. Jangan menyembunyikan perasaan anda. Sering kali, ketika mengalami kesedihan terlalu dalam, seseorang cuba berbohong kepada dirinya sendiri dan menganggap semuanya baik-baik saja. Sebaliknya, mengakui perasaan sedih dan kecewa yang anda ada. Terimalah sebagai bahagian diri anda dan cubalah melakukan aktiviti positif yang dapat membantu melupakan kesedihan.
  2. Cuba tulis mengenai perasaan sedih anda. Ini dapat dilakukan sekiranya anda merasa enggan berkongsi cerita dengan rakan. Tuliskan setiap perasaan yang anda alami dan semua fikiran anda agar anda merasa lega.
  3. Memupuk pemikiran positif bahawa mungkin berpisah memang merupakan keputusan terbaik untuk anda dan bekas kekasih anda.
  4. Jangan salahkan diri anda kerana kerosakan dalam hubungan. Hubungan yang baik adalah komitmen dari anda dan pasangan anda, keduanya, bukan hanya diri anda sendiri. Kegagalan hubungan bukan hanya disebabkan oleh diri sendiri, tetapi juga kerana sumbangan bekas pasangan anda.
  5. Cuba berikan sedikit penghiburan kepada diri sendiri, seperti makan di restoran kegemaran anda, membaca buku kegemaran anda, bersenam, dan bergaul dengan orang yang paling dekat dengan anda.
  6. Terus lakukan rutin seperti biasa, untuk mengalihkan perhatian dari kesedihan dengan pelbagai aktiviti.
  7. Jangan putus asa, terutamanya jika anda mengalami pengalaman cinta yang sangat buruk. Jangan menganggap semua lelaki atau wanita di luar sana akan menjadi seperti bekas anda. Ini akan membuatkan anda melepaskan peluang untuk mendapatkan yang terbaik.
  8. Jangan terus bergantung dan berkomunikasi secara intensif dengan bekas kekasih anda. Ini akan menyukarkan anda untuk melupakannya. Anda boleh berkomunikasi dan berkawan dengan mantan anda apabila emosi anda lebih stabil.
  9. Menyingkirkan fikiran buruk untuk membalas dendam ke atas mantan kerana merasa terlalu sedih atau terluka.

Baca juga: 3 Perkara yang Tidak Boleh Anda Lakukan Semasa Perpisahan

Itulah sedikit penjelasan mengenai petua cepat teruskan dari bekas kekasih. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!