Ketahui Kesan Menelan Sperma Semasa Hubungan Seks

"Beberapa orang mungkin telah menelan sperma pasangan mereka. Walau bagaimanapun, anda perlu mengetahui apakah terdapat beberapa kesan menelan sperma yang boleh membahayakan tubuh. Beberapa contoh gangguan yang boleh berlaku adalah alahan dan risiko mendapat jangkitan kelamin. "

, Jakarta - Sperma adalah cecair yang dihasilkan oleh lelaki semasa melakukan hubungan seksual. Untuk hamil, sperma mesti memasuki faraj wanita untuk memenuhi telur agar persenyawaan berlaku.

Kadang-kadang, sebilangan orang secara sengaja atau tidak sengaja menelan sperma semasa melakukan persetubuhan. Lalu, apakah kesan menelan sperma yang boleh berlaku di dalam badan? Adakah sesuatu yang berbahaya akan timbul selepas itu? Dapatkan jawapannya di sini!

Baca juga: Ciri-ciri Air mani yang sihat

Semua Kesan Menelan Sperma Yang Anda Perlu Tahu

Sperma adalah cecair pekat yang dihasilkan oleh seorang lelaki semasa dia mengalami ejakulasi. Cairan pekat ini mengandungi spermatozoa, fruktosa, dan beberapa enzim yang berguna untuk memelihara sperma untuk memudahkan persenyawaan. Air mani terbahagi kepada dua bahagian, iaitu cairan (plasma mani) dan sperma.

Sebenarnya, menelan air mani adalah amalan biasa bagi sesetengah pasangan. Eksperimen secara rawak telah dijalankan dan mendapati bahawa wanita paling kerap mendapat klimaks dari pasangannya. Disebutkan jika lelaki lebih suka klimaks pada wajah pasangannya yang mencecah 3.3 kali berbanding wanita yang menikmatinya. 1 dari 4 wanita mengatakan bahawa mereka sering mendapat ini.

Lalu, apakah kemungkinan kesan menelan sperma? Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui:

1. Alahan

Kesan menelan sperma boleh menyebabkan alahan. Pada dasarnya, bahan-bahan yang terdapat dalam air mani selamat untuk dimakan. Walau bagaimanapun, sebilangan orang masih boleh mengalami reaksi alergi yang teruk, walaupun ini sangat jarang berlaku. Ini mungkin berlaku kerana makanan yang dimakan oleh pasangannya memasuki badan, menyebabkan reaksi alergi.

Baca juga: Ingin Memeriksa Sperma? Ini adalah prosedur yang mesti dilakukan

2. Jangkitan Menular Seksual

Jangkitan kelamin adalah kesan terbesar menelan sperma. Gangguan ini berisiko bagi seseorang yang sering menukar pasangan dan melakukan seks oral tanpa kondom kerana sudah tentu berusaha memakan sperma yang dihasilkan. Beberapa jenis jangkitan kelamin yang boleh berlaku adalah herpes, sifilis, dan gonorea.

3. HIV

Satu kajian menunjukkan bahawa lebih sukar untuk mendapat HIV dari seks oral semasa menelan sperma. Walau bagaimanapun, gangguan ini tidak mustahil berlaku. Sperma juga diketahui membawa HPV di dalamnya tetapi tidak dikesan semasa diuji. Beberapa jenis virus yang serupa juga boleh menyebabkan barah tekak.

Apa-apa kesan menelan sperma yang boleh berlaku sangat berbahaya. Oleh itu, anda mesti mengetahui cara yang paling tepat agar semua masalah ini tidak berlaku. Sesungguhnya, cara paling mudah adalah dengan tidak melakukan seks oral. Selain itu, penggunaan kondom semasa melakukannya juga dapat mengelakkan air mani memasuki mulut.

Baca juga: 4 Perkara Yang Perlu Diperiksa Lelaki Untuk Menghidap Sperma

Sekiranya anda masih mahu melakukan ini, perkara pertama yang boleh anda lakukan adalah memperhatikan penampilan dan bau air mani yang dihasilkan. Warna dan bau boleh menunjukkan masalah. Air mani normal berwarna putih hingga kelabu dan tidak berbau. Sekiranya berbau busuk, itu mungkin jangkitan atau masalah kesihatan.

Selain itu, warna merah air mani dapat menunjukkan keradangan kelenjar yang menghasilkannya. Sekiranya air mani berwarna kuning atau hijau, masalah ini dapat disebabkan oleh jangkitan, ubat, atau vitamin. Cuba berbincang dengan pasangan anda mengenai perkara ini dan demi kesihatan bersama juga.

Anda juga boleh melakukan pemeriksaan berkaitan seks di beberapa hospital yang bekerja dengannya . Dengan muat turun permohonan , anda boleh memesan cek ini hanya dengan menggunakan telefon pintar dalam tangan. Di samping itu, anda boleh membeli ubat yang anda perlukan melalui aplikasi ini. Muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Berapa Banyak Nutrien di Semen?
Jadilah Badan yang Bijaksana. Diakses pada tahun 2021. Adakah Sihat untuk Makan Sperma? Baca Soalan Lazim untuk Mengetahui Lebih Lanjut.