6 Penyakit Ini Boleh Berlaku Kerana Komplikasi Gondok

, Jakarta - Gondok atau parotitis (beguk) perlu diperhatikan sebagai penyakit yang boleh menyebabkan komplikasi. Beberapa komplikasi sangat serius dan boleh membawa maut. Menurut Dr. Hindra Irawan Satari, Sp.A (K), MTroPaed dari RSCM-FKUI, Jakarta, walaupun gejala penyakit itu hilang sendiri, komplikasi dapat terjadi. Contohnya, komplikasi keradangan pada lapisan otak atau meningitis yang boleh membawa maut.

Beberapa komplikasi boleh berlaku sebelum, semasa, atau setelah kelenjar air liur membengkak. Sebenarnya, keadaan ini boleh berlaku tanpa pembengkakan kelenjar air liur.

  1. Orchitis adalah keradangan pada salah satu atau kedua-dua buah zakar. Selepas penyembuhan, testis yang terkena boleh menyusut. Jarang, kerosakan testis bersifat kekal dan tidak menyebabkan kemandulan. Komplikasi juga boleh berlaku pada keradangan testis pada kanak-kanak lelaki (20 peratus daripada kes ini berlaku pada kanak-kanak yang telah mencapai usia baligh).

  2. Ovoritis adalah keradangan pada salah satu atau kedua ovari. Sakit perut ringan berlaku dan jarang menyebabkan kemandulan.

  3. Encephalitis atau meningitis adalah keradangan otak atau lapisan otak. Gejala termasuk sakit kepala, leher kaku, mengantuk, koma, atau sawan. Sebanyak 5-10 peratus penghidap mengalaminya dan kebanyakan akan pulih sepenuhnya. Hanya 1 dari 400-6,000 orang dengan ensefalitis cenderung mengalami kerosakan otak atau saraf yang kekal, seperti pekak atau kelumpuhan otot muka.

  4. Pankreatitis adalah keradangan pankreas, ia boleh berlaku pada akhir minggu pertama. Pesakit merasa loya dan muntah disertai dengan sakit perut. Gejala ini akan hilang dalam 1 minggu dan penghidapnya akan pulih sepenuhnya.

  5. Keradangan pada buah pinggang boleh menyebabkan penghidap mengeluarkan air kencing yang tebal dalam jumlah besar.

  6. Keradangan sendi boleh menyebabkan sakit pada satu atau lebih sendi.

Gondok disebabkan oleh jangkitan dengan kumpulan virus Paramyxovirus yang berlaku di kelenjar air liur (parotid). Gondok disebarkan melalui kontak dekat dengan orang yang dijangkiti, melalui tetesan yang dijangkiti yang disebabkan oleh bersin, bercakap, mencium, dan batuk.

Serangan virus menyebabkan reaksi keradangan pada kelenjar air liur / parotid, sehingga kelenjar membengkak. Kesakitan berlaku terutamanya ketika menelan, maka gejala ini akan reda dalam 1 minggu. Gejala termasuk demam, merasa tidak sihat, dan sakit di tekak dan telinga, terutama ketika menelan air liur. Sakit kepala, kelemahan, kesukaran membuka mulut, dan bengkak leher (biasanya di kedua sisi) di bawah rahang. Gejala ini biasanya hilang pada hari ke-3 hingga ke-7.

Lalu, bagaimana untuk mencegah gangguan ini? Elakkan hubungan rapat dengan pesakit, mengasingkan pesakit, dan menjalani imunisasi MMR. Biasanya, penyakit gondok hanya berlaku sekali seumur hidup, terutama jika sistem ketahanan badan anak baik dengan memperhatikan kebersihan dan sanitasi yang baik. Tiada imunisasi yang dapat menjamin imuniti 100 peratus. Walau bagaimanapun, kebanyakan imunisasi MMR memberikan kesan perlindungan yang baik. Walaupun kanak-kanak itu terdedah kepada penyakit gondok, gejala yang akan timbul sangat ringan.

Contohnya, kanak-kanak usia sekolah yang pernah atau pernah mengalami gondok dan tidak pernah mendapat imunisasi gondok tidak lagi memerlukan imunisasi MMR. Sebabnya, jangkitan semula jadi akan memberi imuniti seperti imunisasi. Jika dibandingkan dengan campak atau cacar air, gondok kurang menular. Sekiranya seseorang pernah mengalami gondok sebelumnya, dia akan mempunyai kekebalan sepanjang hayatnya.

Atas sebab ini, jika anda mengalami gejala gondok dan mengesyaki ia dari awal, anda harus segera membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda boleh mendapatkan nasihat doktor dengan mudah muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!

Baca juga:

  • Ini Menyebabkan Parotitis aka Mumps
  • 7 Bahan Asli untuk Merawat Buasir
  • Jangan Dapatkan Perbezaan Yang Salah Antara Gondok dan Gondok