Berapa lama masa yang diperlukan untuk mengikis gigi kepada doktor gigi?

"Penskoran gigi adalah prosedur untuk membuang tartar atau plak yang melekat pada gigi. Prosedur ini sebenarnya perlu dilakukan untuk membantu menjaga kesihatan gigi. Jadi, bilakah masa yang tepat untuk pergi ke doktor gigi untuk menjalani prosedur pergigian ini? "

Jakarta - Gigi yang dijaga kebersihan dan kesihatan tidak hanya menjauhkan Anda dari banyak masalah kesihatan, tetapi juga meningkatkan keyakinan diri ketika harus berbicara atau tersenyum pada orang lain. Nah, untuk mendapatkannya, memberus gigi secara rutin tidak mencukupi. Anda perlu melakukan penyelenggaraan secara berkala doktor gigi atau doktor gigi, iaitu melakukan penskalaan.

Penskalaan Gigi itu sendiri adalah prosedur yang dilakukan untuk membersihkan gigi dari tartar atau tartar dengan bantuan alat yang disebut pakar kebersihan gigi scaler ultrasonik. Tartar terbentuk ketika plak menumpuk, melekat, dan mengeras pada permukaan gigi. Kemunculan tartar pasti menjadikan gigi kelihatan seperti tidak dijaga.

Bukan tanpa sebab, timbunan plak yang melekat pada gigi mempunyai warna yang kusam, boleh berwarna kuning, coklat, hingga hitam. Jangan ambil ringan, plak dan tartar ini mesti dibersihkan, kerana boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan gigi jika anda tidak melakukannya.

Baca juga: 5 Cara Membuang Plak Gigi

Berapa lamakah masa penskalaan gigi?

Biasanya, doktor gigi akan menasihati anda untuk melakukannya penskalaansekiranya terdapat petunjuk masalah kesihatan pada gigi atau gusi. Ini termasuk keradangan, pembengkakan, perubahan pada gusi atau gigi, atau pendarahan. Lalu, berapa lama masa yang disyorkan untuk melakukan pembersihan tartar? doktor gigi?

Sebenarnya, ia bergantung kepada beberapa faktor, seperti keadaan kesihatan dan kebersihan di kawasan mulut dan pergigian, diet, tabiat merokok, usia, kehadiran atau ketiadaan riwayat kesihatan mulut dan pergigian, kepada pelbagai keadaan perubatan lain yang juga mempunyai kesan. Namun, untuk masa yang sesuai, disarankan agar anda melakukan pembersihan plak dan tartar sekurang-kurangnya sekali setiap enam bulan atau dua kali setahun.

Prosedur ini tidak menghendaki anda tinggal di hospital atau berulang kali berjumpa doktor gigi. Walaupun begitu, jangka masa prosedur ini agak berbeza. Sekiranya tartar tidak teruk, doktor hanya memerlukan sekitar 30 minit untuk membersihkannya. Sebaliknya, jika plak sukar dikeluarkan, doktor mungkin mengambil masa lebih lama, bahkan hingga dua jam.

Baca juga: Ini adalah masa terbaik untuk membersihkan tartar

Apa Yang Perlu Dilakukan Setelah Prosedur Penskalaan Selesai?

Selepas prosedur selesai, anda mungkin mengalami beberapa kesan sampingan, seperti gusi atau gigi yang tidak selesa dan bengkak. Walau bagaimanapun, ini akan hilang setelah beberapa lama. Untuk melegakannya, doktor mungkin meminta anda untuk tidak makan selama kira-kira 30 hingga 60 minit setelah prosedur pembersihan tartar dilakukan.

Sekiranya perlu, doktor juga boleh memberi ubat penghilang rasa sakit. Begitu juga dengan ubat kumur dan antibiotik untuk mencegah jangkitan bakteria akibat gusi yang cedera. Ubat ini juga membantu mempercepat proses penyembuhan setelah prosedur penskalaan. Pastikan anda mengambil antibiotik seperti yang diarahkan oleh doktor anda, tanpa menambah atau menurunkan dos. Sebabnya, penggunaan antibiotik sebenarnya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan tubuh.

Baca juga: 4 Perkara Yang Berlaku Sekiranya Tartar Tidak Dibersihkan

Jadi, prosedur penskalaan Ini mesti dilakukan setiap enam bulan atau lebih kerap sekiranya keadaan gigi dan gusi anda memerlukan rawatan yang lebih intensif. Anda boleh membuat temu janji dengan segera di hospital atau klinik pergigian terdekat melalui aplikasi . Anda boleh mengarahkan permohonan muat turun di telefon bimbit melalui App Store atau Play Store.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Penskalaan Gigi: Apa yang Perlu Anda Ketahui.

Dentally.org. Diakses pada tahun 2021. Pembersihan Gigi: Panduan untuk Menghilangkan Tartar Profesional di Doktor Gigi.

Mulut Baru. Diakses pada tahun 2021. Skala dan Root Planing (Rawatan untuk Penyakit Periodontal).