Pastikan Tahap Asid Folik di Tubuh Sehingga 5 Perkara Ini Tidak Terjadi

, Jakarta - Apa itu asid folik? Mengapa asid folik sangat penting untuk badan? Asid folik adalah bentuk larut dalam air dari vitamin B-kompleks. Bahan ini diperlukan dalam pengembangan badan kerana ia mempunyai pelbagai fungsi. Bermula dari membantu proses penghasilan DNA hingga pembentukan sel darah merah.

Khasiat Asid Folik

1. Meningkatkan Kualiti Sperma

Bagi lelaki, kelebihan asid folik adalah meningkatkan bilangan atau jumlah sperma. Asid folik yang dimakan oleh lelaki dapat meningkatkan jumlah atau kuantiti sperma hingga 74 persen. Menambah bilangan atau kuantiti berguna untuk meningkatkan peluang kehamilan seseorang. Ini kerana memerlukan ribuan sel sperma untuk menyuburkan telur. Sebilangan kecil sperma dapat menghasilkan lebih sedikit sel sperma, menghasilkan persenyawaan minimum.

2. Memupuk Kandungan

Asid folik baik untuk pasangan yang ingin mempunyai anak tidak lama lagi. Bagi pasangan yang belum dikurniakan anak, lebih baik mengambil asid folik dan makanan yang mengandungi asid folik. Asid folik boleh digunakan untuk menyuburkan rahim atau sel telur.

3. Menguatkan Sel Telur

Tidak hanya menyuburkan kandungan atau membaja sel telur sahaja. Asal folat juga dapat digunakan untuk menguatkan telur, sehingga telur akan melekat kuat ke dinding rahim. Banyak yang gagal dalam kehamilan kerana sebelum berkembang menjadi embrio telur telah jatuh dari dinding rahim.

Namun, ternyata asid folik juga boleh menyebabkan masalah kesihatan jika dikonsumsi kurang atau berlebihan. Apakah kesan pada kesihatan badan jika anda mengambil kurang atau terlalu banyak asid folik?

Kesan Lebihan dan Kekurangan Asid Folik

1. Kebas

Dalam keadaan yang sangat teruk, asid folik secara berterusan dapat mengikis kehadiran vitamin B12. Akibatnya, dalam jangka masa panjang, tubuh akan mengalami kerosakan tisu yang boleh menyebabkan gejala tubuh mengalami kebas dan kehilangan keupayaan untuk bertindak balas terhadap rangsangan dari luar badan. Selain itu, badan juga tidak dapat meneruskan tindak balas rasa pada saraf sebagaimana mestinya

2. Insomnia

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan insomnia. Salah satunya adalah jadual tidur yang tidak teratur. Ini berlaku kerana badan mempunyai lebihan asid folik atau vitamin B9. Kelebihan vitamin jenis ini sebenarnya dapat menghalang kemampuan seseorang mengatur jadual tidur tepat pada waktunya. Ini kerana badan tidak berada dalam keadaan seimbang sebagaimana mestinya

3. Hipertensi

Tahap asid folik yang berlebihan juga dapat mempengaruhi keadaan tekanan darah sehingga meningkat lebih tinggi, mengakibatkan tekanan darah tinggi atau tekanan darah tinggi. Ini dapat dipastikan kerana sistem peredaran darah bertindak balas terhadap kehadiran asid folik dalam jumlah tinggi

4. Anemia

Kekurangan bekalan asid folik di dalam badan bermaksud pengurangan bekalan bahan pembuatan sel darah, terutama sel darah merah atau eritrosit. Ini mengakibatkan peningkatan potensi anemia. Jumlah eritrosit yang berkurang mempengaruhi penurunan jumlah hemoglobin yang membawa oksigen dalam aliran darah. Ini dapat dilihat dengan munculnya gejala anemia seperti mudah letih, letih, dan badan kurang bersemangat dalam melakukan aktiviti harian

5. Cirit-birit

Tanpa asid folik yang mencukupi di dalam badan, sistem pencernaan terganggu. Keupayaan usus menyerap jus dan cecair tidak optimum. Ini boleh menyebabkan pelbagai masalah seperti cirit-birit. Perkara lain yang boleh mengganggu prestasi sistem pencernaan boleh berlaku pada organ perut, iaitu masalah ulser. Ulser juga disebabkan oleh kekurangan asid folik di dalam badan.

Segera berbincang dengan doktor anda sekiranya anda mempunyai simptom di atas. Dengan aplikasi tersebut , anda boleh berbincang secara langsung dengan Sembang, Panggilan Suara / Video di mana sahaja dan bila-bila masa. Anda bukan sahaja dapat mengadakan perbincangan langsung, anda juga boleh membeli ubat dengan perkhidmatan Apotek Antar dari . Ayuh, muat turun aplikasinya akan segera hadir di App Store atau Google play!

Baca juga:

  • Mengenal Makanan Tambahan yang Paling Sesuai untuk Wanita Hamil
  • Berikut adalah 7 Khasiat Alpukat untuk Wanita Hamil
  • 4 Pengambilan Penting untuk Wanita Hamil Vegetarian