Lakukan ini apabila anda mengalami sakit gigi di tengah-tengah Pandemi Corona

Jakarta - Sakit gigi adalah penyakit biasa. Namun, di tengah-tengah pandemi korona seperti sekarang, orang disarankan untuk tinggal di rumah untuk mengurangkan kesan penyebaran virus korona. Lalu, bagaimana mengatasi sakit gigi jika anda tidak dapat pergi ke kemudahan kesihatan terdekat?

Baca juga: Perut adalah kaedah mudah untuk menyelamatkan pesakit Corona

Langkah Mengatasi Sakit Gigi semasa Pandemik

Selama masa pandemi ini, lebih baik jika Anda menunda pergi ke kemudahan kesihatan terdekat, jika perniagaan tidak terlalu mendesak. Sekiranya anda ingin pergi ke doktor gigi hanya untuk membersihkan tartar, anda harus menangguhkannya sehingga wabak ini berakhir. Sementara menunggu akhir wabak, anda boleh mengambil langkah berikut untuk mengatasi sakit gigi:

  • Air Garam Berkumur

Penyelesaian air masin terbukti berkesan untuk mengatasi sakit gigi. Garam berfungsi dengan menyerap kelembapan di mulut dan membantu membunuh bakteria yang menyebabkan sakit gigi. Bukan hanya itu, air masin mampu mengatasi keradangan akibat jangkitan. Dengan berkumur air garam ketika anda mengalami sakit gigi, air garam dapat menenangkan kesakitan yang anda alami.

Kaedahnya mudah, anda hanya perlu melarutkan setengah sudu teh garam dalam satu gelas air suam. Kemudian berkumur selama beberapa minit. Fokus berkumur di kawasan yang terasa sakit, kemudian diamkan beberapa minit. Selepas itu, berkumur dan bilas dengan air bersih.

Baca juga: Sebab Lelaki Dinilai Lebih Kerap Virus Corona

  • Cuka Air Gargle

Sekiranya anda tidak menyukai rasa masin garam, anda boleh membuat penyelesaian dengan cuka sari apel yang dicampur dengan cuka makanan. Kedua-duanya bersifat antibakteria dan antimikroba yang berkesan untuk membunuh kuman yang menyebabkan sakit gigi. Jangan cuba membilas mulut anda dengan cuka tulen, okey? Kerana asid dari cuka boleh merosakkan enamel gigi apabila terkena langsung.

Caranya adalah dengan melarutkan setengah sudu cuka dalam segelas air suam. Kemudian berkumur di kawasan yang menyakitkan, dan biarkan selama beberapa minit. Selepas itu, bilas mulut dan bilas dengan air bersih.

  • Kunyah Bawang dan Bawang Putih

Kedua-dua bawang ini mempunyai sifat antiseptik dan antimikroba yang dapat merawat sakit gigi dengan cepat dan mengawal kesakitan. Caranya adalah dengan mengunyah bahagian gigi yang terasa sakit. Apabila dikunyah, bawang melepaskan allicin, yang merupakan bahan yang membunuh bakteria di dalam mulut. Sekiranya anda tidak menyukai rasanya, anda boleh memotongnya dengan nipis dan meletakkannya di kawasan yang menyakitkan.

  • Daun Jambu Batu

Tahukah anda bahawa daun jambu biji mempunyai sifat anti-radang, antimikroba, dan penghilang rasa sakit yang dapat merawat sakit gigi? Caranya adalah dengan mengunyah daun sehingga ekstrak air keluar. Ekstrak air ini mempunyai ramuan baik yang mampu mengatasi sakit gigi.

Baca juga: Suhu Yang Tepat ketika Memasak Dengan Berkesan Menghilangkan Virus Corona

Syarat-syarat yang dibenarkan untuk melawat doktor gigi

Semasa pandemi COVID-19, sakit gigi adalah salah satu penyakit yang mesti dirawat di rumah. Ketua Persatuan Dokter Gigi Indonesia (PDGI) mengatakan bahawa pesakit masih boleh mendapatkan perkhidmatan untuk masalah sakit gigi yang tidak dapat ditanggung. Berikut adalah kriteria untuk pesakit yang mungkin datang ke doktor gigi pada masa ini:

  1. Mengalami sakit gigi yang tidak dapat ditanggung.
  2. Mengalami pendarahan teruk.
  3. Mengalami pembengkakan gusi akibat jangkitan.
  4. Mengalami trauma pada gigi dan tulang muka.

Sebagai tambahan kepada beberapa kriteria ini, orang yang ingin mengunjungi doktor gigi mesti memastikan bahawa mereka tidak berada dalam keadaan demam, batuk, atau hidung berair. Sekiranya anda memenuhi kriteria yang dinyatakan, anda boleh segera membuat temu janji dengan doktor di hospital terdekat melalui permohonan . Dengan begitu, anda tidak perlu lagi beratur di hospital semasa wabak.

Rujukan:
detikcom. Diakses pada tahun 2020. Sakit gigi di Tengah Wabak Corona, Perlukah saya pergi ke Doktor Gigi?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Rawatan Rumah untuk Sakit Gigi.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Coronavirus dan Pergigian.