Ahli psikologi Menyebut PMS Hanya Mitos, Benarkah?

Jakarta - Seorang psikologi wanita bernama Robyn Stein DeLuca mengatakan bahawa simptomnya sindrom pramenstruasi atau PMS pada wanita hanyalah mitos. Memetik portal berita Metro, DeLuca percaya bahawa wanita telah dibohongi oleh media dan komuniti kesihatan mengenai PMS. Menurutnya, gejala yang dinyatakan setakat ini hanya berlebihan dan menjadi "alasan" bagi wanita untuk tidak bergerak.

PMS adalah gejala yang biasanya berlaku dan menandakan kedatangan haid, alias haid pada wanita. Sebilangan pakar mengatakan bahawa gejala seperti pening, kelemahan, sakit perut, kelembutan payudara, dan kekejangan adalah perkara biasa ketika tubuh mengalami perubahan hormon. Walaupun bersetuju dengan kenyataan ini, DeLuca mengatakan bahawa wanita tidak boleh "lumpuh" semasa haid. Melalui sebuah buku yang ditulisnya dengan judul The Hormone Myth: How Junk Science, Gender Politics And Lies About PMS Keep Women Down, DeLuca mengatakan bahawa wanita terlalu terbawa-bawa dengan pandangan mengenai PMS.

Maka adakah benar bahawa PMS hanyalah mitos? Apa yang sebenarnya berlaku pada tubuh wanita sebelum haid?

Memetik Kesihatan Lelaki, sejumlah kajian telah dilakukan mengenai PMS pada wanita. Walaupun mendakwa tidak mengetahui dengan tepat apa yang menyebabkan gejala ini, para penyelidik percaya bahawa ini berkaitan dengan peningkatan kadar hormon estrogen dan progesteron. Semasa haid terdapat perubahan drastik tahap hormon di dalam badan.

Perubahan hormon ini menjadikan wanita menjadi lebih sensitif ketika hendak haid. Menurut seorang pakar dari Penn Medicine, Nathaniel DeNicola, M.D., perubahan ini juga dapat mencetuskan gejala seperti keletihan, peningkatan selera makan, kekejangan, sakit dan kegelisahan.

Apa yang Berlaku pada Tubuh Semasa Menstruasi

Umumnya pada wanita, haid berlangsung selama 5-7 hari. Tetapi haid bukan hanya proses melepaskan darah dari badan. Semasa haid, hormon juga mengalami perubahan.

Dalam satu kitaran haid, hormon estrogen terus dilepaskan sehingga mencapai puncaknya. Pada hari-hari awal haid, kadar estrogen akan meningkat dan dalam beberapa hari, akan menurun secara drastik lagi. Tahap hormon pada setiap wanita berbeza, jadi rasa sakit dan perubahan yang berlaku juga mungkin berbeza.

Kajian yang dilakukan oleh penyelidik Itali mendapati bahawa kebanyakan wanita yang mengalami haid mengalami kekejangan. Kajian itu mengatakan bahawa lebih daripada 80 peratus wanita muda mengadu sakit dan kekejangan semasa haid. Dan kira-kira satu dari tiga wanita mengalami kesakitan yang luar biasa dan tidak tertahankan. Mereka bahkan tidak mempunyai kekuatan untuk pergi bekerja atau hanya meninggalkan rumah.

Menurut seorang pakar bernama Dr. Bradley, kekejangan boleh berlaku kerana peningkatan kadar bahan kimia yang disebut prostaglandin. Bahan ini berfungsi untuk membantu rahim mengecutkan dindingnya. Proses ini menyebabkan darah keluar semasa haid.

Kesakitan yang muncul biasanya akan terasa seperti sakit yang menusuk. Kesakitan juga dapat dirasakan di bahagian bawah abdomen hingga sekitar punggung dan paha. Sama ada anda mempercayainya atau tidak, tetapi kesakitan semasa PMS adalah sesuatu yang sering dialami oleh wanita dan cukup membimbangkan.

Sekiranya anda merasa sakit kerana haid, cubalah makan makanan dan minuman suam untuk memberi rasa selesa di perut. Tetapi jika rasa sakit yang terasa semakin tidak wajar dan tidak tahu waktunya, fikirkan segera mendapatkan pemeriksaan perubatan. Atau, anda boleh membincangkan gejala awal dan kesakitan dengan doktor anda di aplikasi . Masa lalu , perbincangan dengan doktor sangat mudah dilakukan Panggilan Suara / Video dan Berbual. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan pesanan anda akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Muat turun sekarang di App Store dan Google Play.