Bapa Bekerja, Inilah Cara Berkualiti Masa dengan Anak-anak

, Jakarta - Bagi bapa yang bekerja, berkongsi masa dengan keluarga adalah perkara yang sukar dilakukan. Sebabnya, bapa cenderung menghabiskan lebih banyak masa bekerja di pejabat sehingga petang. Apabila anda pulang ke rumah, si kecil mungkin sudah tidur, jadi mereka tidak dapat menghabiskan banyak masa bersama.

Tidak ketinggalan bahawa pada hujung minggu ayah saya tiba-tiba terpaksa pergi bekerja. Kalau begitu, masa berkualiti bersama ayah boleh menjadi impian. Tetapi jangan risau, ada beberapa petua yang dapat diterapkan agar ayah tetap dapat menghabiskan masa yang berkualiti dengan isteri dan anak-anak mereka. Bagaimana untuk?

Baca juga: Ini adalah kaedah yang betul untuk menguruskan masa untuk ibu yang bekerja

Petua untuk Masa Berkualiti bersama Keluarga

Menghabiskan masa berkualiti aka masa berkualiti bersama keluarga dan anak-anak adalah impian setiap ibu bapa. Walau bagaimanapun, tuntutan pekerjaan atau kerjaya boleh menjadikannya sukar dicapai. Sebenarnya, perhatian ayah sangat diperlukan dalam proses pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Bapa yang menghabiskan banyak masa dengan anak-anak mereka cenderung mempunyai hubungan yang baik.

Di samping itu, anak-anak yang membesar dengan perhatian penuh ayah dan ibu dikatakan mempunyai kesihatan fizikal yang lebih baik, tahap IQ yang lebih tinggi, dan dapat meningkatkan keyakinan diri dan keselesaan anak. Menghabiskan masa yang berkualiti bersama keluarga juga dapat menjadikan ayah sebagai teladan bagi anak-anak mereka.

Walaupun anda sibuk di tempat kerja, ada beberapa petua yang boleh anda cuba sehingga anda dapat memperhatikan si kecil dan menghabiskan masa yang berkualiti, termasuk:

1. Dapatkan maklumat mengenai Kanak-kanak

Walaupun anda tidak dapat menghabiskan banyak waktu dengan anak kecil anda, pastikan anda tidak melepaskan peluang untuk memberi perhatian. Di tengah perkembangan teknologi, bapa dapat mengetahui tentang anak-anak mereka dengan mudah, misalnya melalui media sosial. Sekiranya diperlukan, luangkan masa untuk menelefon atau hanya menghantar mesej dan dengarkan kisah bayi.

2. Tetapkan Keutamaan

Namun, keluarga dan kerjaya harus dijalani dengan seimbang. Untuk menghabiskan lebih banyak masa, ayah yang bekerja perlu menentukan apa keutamaan mereka dan kapan meletakkan perkara tertentu terlebih dahulu. Sebagai contoh, pada hujung minggu ayah boleh menjadikan anak-anak sebagai keutamaan dan itu bermakna tidak ada gangguan dari kerja walaupun hanya panggilan telefon atau mesej.

Baca juga: Mempunyai Anak, Inilah 4 Cara Untuk Mengekalkan Masa Berkualiti Dengan Pasangan Anda

3. Aktiviti Menyenangkan

Apabila anda mempunyai masa lapang yang cukup, pastikan anda menghabiskannya dengan cara yang tidak dapat dilupakan. Rancang untuk melakukan aktiviti yang menyeronokkan dengan anak kecil anda, seperti berkebun, pergi ke pantai, atau hanya membersihkan rumah dan mengubah susun atur bilik.

4. Rancang Perjalanan

Selain melakukan aktiviti yang menyeronokkan, ayah juga dapat merancang perjalanan yang menyeronokkan untuk dibelanjakan masa berkualiti bersama anak dan isteri. Sekiranya anda tidak mempunyai banyak masa, anda boleh merancang perjalanan singkat ke luar bandar dan menikmati pemandangan yang berbeza dari biasanya.

5. Lepas sekolah atau jemput sekolah

Satu perkara kecil yang dapat dilakukan oleh ayah untuk membina kedekatan dengan anak-anak mereka adalah dengan mencuba membuangnya atau menjemput mereka di sekolah, apabila ada masa. Bapa dapat menggunakan masa dalam perjalanan untuk menanyakan aktiviti harian anak-anak mereka dan mendengar keluhan mereka.

Baca juga: Inilah sebabnya ibu yang bekerja masih boleh lebih dekat dengan anak mereka

Sekiranya anak anda sakit dan memerlukan nasihat doktor, ayah boleh menggunakan aplikasinya . Lebih senang menghubungi doktor melalui Video / Panggilan suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
Kajian Perniagaan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Cara Bekerja Ayah Dapat Meluangkan Lebih Banyak Masa untuk Keluarga.
Kumpulan Hessel. Diakses pada tahun 2020. ADAKAH ANDA AYAH KERJA? DI SINI CARA MENGHABISKAN LEBIH MASA DENGAN ANAK ANDA.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found