Mitos atau Fakta, Siwak dapat mengurangkan bau mulut semasa berpuasa

, Jakarta - Siwak mungkin terdengar tidak asing di telinga Muslim. Pokok ini yang berasal dari Tanah Aran telah menjadi alat untuk membersihkan gigi sejak zaman Nabi pada zaman dahulu sebelum pengenalan berus gigi dan ubat gigi. Walaupun saat ini siwak tidak banyak digunakan, sebenarnya ia mempunyai pelbagai faedah yang sangat disesalkan. Salah satunya, siwak menghilangkan bau mulut, terutama ketika berpuasa.

Namun, adakah ini benar atau hanya mitos? Lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Puasa Tanpa Nafas Berbau, Adakah Mungkin?

Bolehkah Siwak Menghilangkan Nafas Berbau?

Siwak, atau juga dikenal sebagai miswak, adalah batang atau wantik pokok Salvadora persica , atau apa yang dikenali sebagai pokok arak. Pokok ini tergolong dalam kategori pokok renek, yang biasanya terdapat di Timur Tengah. Salah satu faedah yang terkenal sehingga kini adalah menghilangkan bau mulut.

Bau mulut atau halitosis biasanya berlaku kerana makanan masih tersekat di gigi atau masalah lain di mulut dan gigi. Ketika berpuasa, nafas berbau sering menghantui, kerana mulut dalam keadaan kering, sehingga pengeluaran air liur berkurang dan menyebabkan bau mulut.

Nasib baik, bau mulut semasa berpuasa dapat dihilangkan dengan siwak, kerana miswak mengandungi sifat antibakteria semula jadi yang meningkatkan pengeluaran air liur, menjadikannya berkesan dalam mencegah dan menghilangkan bau mulut.

Baca juga: Adakah benar daun sirih dapat menjaga kesihatan mulut dan gigi anda?

Kebaikan Siwak untuk Kesihatan Pergigian dan Mulut

Bukan hanya nenek moyang dari zaman dahulu yang mengesyorkan siwak, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga telah melakukan perkara yang sama sejak tahun 1987. Siwak adalah cara alternatif untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut secara keseluruhan, yang mempunyai banyak faedah seperti berikut:

  • Menghalang Plak Gigi

Plak gigi akan terbentuk sekiranya anda malas menggosok gigi selepas makan. Plak ini akan terbentuk dari sisa makanan yang melekat di antara gigi. Kemudian, sisa makanan diubah oleh bakteria di dalam mulut menjadi asid yang boleh merosakkan gigi. Bukan hanya mencegah plak gigi, silika dalam siwak juga berkesan menghilangkan noda kuning pada gigi.

  • Mencegah Rongga

minyak pati dalam miswak dipercayai dapat mencegah rongga. Caranya, anda boleh mengunyahnya terlebih dahulu, sehingga meningkatkan pengeluaran air liur di mulut. Air liur ini kemudian akan berfungsi untuk menjaga keseimbangan pH di mulut untuk menekan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan rongga. Tidak hanya itu, miswak juga dapat menghambat kehilangan gigi, dan berperanan dalam menjaga kekuatan gigi.

  • Lindungi Gusi

Siwak mampu mencegah pembentukan plak dan pertumbuhan bakteria antara gigi dan gusi, sehingga dapat mengurangkan risiko radang gusi.

Baca juga: Suhoor dengan 5 makanan ini untuk mengelakkan bau mulut

Sekiranya saat ini siwak sangat sukar dicari, anda boleh mendapatkan kelebihan siwak dengan cara yang lebih praktikal, iaitu dengan menggunakan ubat gigi berasaskan siwak yang sudah dijual di pasaran. Ubat gigi berasaskan Siwak juga diperkaya dengan ekstrak daun pudina, sehingga mulut akan terasa lebih segar dan harum.

Pelbagai khasiat miswak ini juga tidak dapat dipisahkan dari pelbagai kandungan yang baik di dalamnya, seperti alkaloid, silika, natrium bikarbonat, klorida, dan fluorida. Bukan hanya itu, miswak juga mengandungi vitamin C, kalsium, sulfur, minyak pati, dan tanin.

Anda boleh mendapatkan pelbagai faedah miswak ini jika anda menggunakannya secara teratur. Tetapi, sekiranya siwak tidak dapat merawat masalah di mulut dan gusi, anda harus segera membuat temu janji ke hospital terdekat untuk berjumpa doktor gigi. Doktor gigi mungkin mempunyai penyelesaian yang lebih baik untuk keadaan kesihatan mulut dan pergigian.

Sekarang membuat janji temu dengan hospital lebih mudah kerana ia dapat dilakukan melalui aplikasi . Dengan cara ini anda tidak perlu lagi bersusah payah untuk beratur dan menunggu lama untuk melakukan pemeriksaan. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Jurnal Antarabangsa Sains Pergigian Gunaan. Diakses pada tahun 2021. The Miracle Twig-Miswak.
Jurnal Ayurveda dan Perubatan Integratif. Diakses pada tahun 2021. Miswak: Perspektif Periodontis.
Jurnal Perubatan Saudi. Diakses pada tahun 2021. Kajian Kesan Terapi Penggunaan Miswak (Salvadora Persica) terhadap Kesihatan Mulut.
Gaya gaya. Diakses pada tahun 2021. 7 Manfaat Kesihatan Miswak yang Menakjubkan.