Kenali Khasiat Buah Ciplukan untuk Diet

Jakarta - Pernahkah anda makan buah ciplukan? Walaupun agak jarang, buahnya juga dikenali dengan namanya beri emas ini mempunyai banyak faedah khas yang sangat disesalkan. Salah satu kelebihan buah ciplukan adalah membantu diet. Buah ini diketahui tinggi serat dan rendah kalori.

Buah Ciplukan juga mempunyai banyak faedah lain, seperti meningkatkan daya tahan. Ini kerana selain kaya serat, buah ciplukan juga kaya dengan vitamin dan antioksidan yang diperlukan tubuh untuk menangkal penyakit.

Baca juga: Buah-buahan untuk Kulit Cerah

Pelbagai Khasiat Buah Ciplukan

Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, buah ciplukan mempunyai manfaat untuk menyokong kejayaan diet. Kerana, salah satu kunci utama untuk menurunkan berat badan adalah mengurangkan pengambilan kalori setiap hari.

Itulah sebabnya, orang yang sedang menjalani diet disarankan untuk makan makanan yang rendah kalori. Benar, buah ciplukan boleh menjadi penyelesaian, kerana buah ini rendah kalori dan tinggi serat.

Selain bermanfaat bagi mereka yang sedang menjalani diet, khasiat buah ciplukan sebenarnya banyak lagi. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Memerangi Bahaya Radikal Bebas

Buah Ciplukan kaya dengan antioksidan, sehingga dapat membantu mencegah kerusakan sel-sel tubuh akibat terdedah kepada radikal bebas yang berlebihan. Perlu diingat bahawa pendedahan radikal bebas yang berlebihan sering dikaitkan dengan penuaan dini dan barah.

2. Mengurangkan Keradangan

Masih masalah antioksidan yang terkandung dalam buah ciplukan. Selain dapat membantu mencegah kerusakan sel, kandungan antioksidan juga dapat mengurangi keradangan di dalam tubuh. Buah Ciplukan baik untuk orang yang mempunyai keadaan keradangan seperti gout, sakit otot, hingga sakit kronik.

Baca juga: Bilakah Masa Terbaik untuk Makan Buah?

3. Mengawal Tahap Gula Darah

Buah Ciplukan dianggap memperlambat penyerapan gula dalam badan. Jadi, dengan memakan buah ciplukan, kadar gula darah dalam badan dapat lebih terkawal.

4. Menjaga Kesihatan Tulang

Buah Ciplukan juga kaya dengan vitamin K. Vitamin ini tidak hanya berguna dalam proses pembekuan darah, tetapi juga memiliki peranan penting dalam proses metabolisme tulang.

5. Menjaga Kesihatan Mata

Buah Ciplukan mengandungi beta karoten dan lutein yang baik untuk kesihatan mata. Seperti diketahui, makan makanan yang kaya dengan lutein, dipercayai dapat membantu mengurangkan risiko terkena kerosakan mata, terutama degenerasi makula, penyakit mata yang paling biasa yang menyebabkan kebutaan.

Baca juga: 8 Buah yang Sesuai Dimakan di Sahur

6. Menurunkan Risiko Kanser

Selain serat dan antioksidan, buah ciplukan juga mengandung withanolides dan fenolik, yang dianggap dapat membantu mencegah pembentukan sel barah. Walaupun begitu, kajian lebih lanjut masih perlu dilakukan untuk mengesahkan keberkesanan ini secara langsung untuk manusia.

Itulah beberapa kelebihan buah ciplukan untuk kesihatan tubuh. Walaupun terdapat banyak faedah yang ditawarkan, itu tidak bermaksud dengan hanya memakan buah ini, anda dapat semua manfaat ini, ya. Masih anda harus mengekalkan diet sihat berkhasiat yang seimbang dan mengamalkan gaya hidup sihat yang lain.

Walaupun digolongkan sebagai makanan yang sihat, buah ciplukan juga tidak boleh dikonsumsi secara berlebihan. Jadikan buah ini sebagai pelbagai makanan sihat yang boleh dimakan setiap hari. Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan, segera muat turun permohonan untuk bercakap dengan doktor, ya.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Golden Berries? Semua Yang Anda Perlu Tahu.
Fakta Organik. Diakses pada tahun 2020. 8 Faedah Hebat dari Golden Berries.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Nilai Pemakanan Goldenberry.