Keguguran rambut? Atasi dengan Beberapa Penyelesaian Berikut

, Jakarta - Rambut dipercayai menyokong penampilan seseorang. Tetapi kadang-kadang rambut tidak selalu mudah diurus dan bahkan boleh mengalami masalah seperti keguguran rambut. Kehilangan rambut atau alopecia adalah penurunan bilangan rambut di kulit kepala. Kebanyakan orang, lelaki dan wanita, mengalami keguguran rambut. Kehilangan 100 helai rambut setiap hari adalah perkara biasa. Tetapi, jika keguguran rambut berlaku secara berlebihan, kadang-kadang ada sebab perubatan yang menyebabkan keguguran tersebut.

Pelbagai faktor yang boleh mencetuskan keguguran rambut berlaku, iaitu kekurangan pengambilan protein kerana diet, perubahan hormon, trauma emosi, atau keadaan perubatan tertentu. Biasanya keguguran rambut adalah sekitar 50-100 helai sehari. Masalah keguguran rambut boleh berlaku kerana kitaran pertumbuhan rambut baru terganggu atau folikel rambut rosak dan diganti dengan parut. Agar masalah keguguran rambut tidak bertambah buruk, berikut adalah cara merawat keguguran rambutyang boleh anda pilih.

  • Serbuk Serat Rambut (Serbuk Serat Rambut)

Serbuk ini dijual secara percuma yang terdapat dalam pelbagai warna. Serbuk ini boleh melekat pada rambut dan dapat menutupi bahagian kepala yang mengalami kebotakan. Penjagaan rambutRambut gugur menggunakan serat rambut serbuk dianggap selamat kerana risikonya kecil dan sering digunakan sebagai tambahan untuk rawatan perubatan.

  • Rambut Tambahan

Anda juga boleh merawat rambut andagunakan rambut tambahan. Rambut ini dilekatkan pada rambut di kulit kepala atau rambut palsu yang anda gunakan, maka anda boleh membentuknya mengikut kehendak anda.

  • Peralatan Laser

Dengan penggunaan peralatan laser untuk merawat rambutdiharapkan dapat merangsang pertumbuhan rambut dengan menggunakan sisir, sikat sikat, atau alat lain yang mengeluarkan kejutan laser. Walaupun kaedah ini dapat menjadikan rambut kelihatan lebih baik, ia juga perlu berhati-hati dengan keselamatan penggunaan alat ini dalam jangka panjang.

Langkah Mengatasi Dadah

Sekiranya diperlukan, cara mengatasi keguguran rambut juga dapat dilakukan dengan menggunakan beberapa jenis ubat yang mungkin disarankan oleh doktor, termasuk:

  • Minoxidil

Penjagaan rambutkerugian boleh berlaku dengan menggunakan Minoxidil. Ubat ini termasuk ubat yang dijual secara bebas di pasaran. Cara penggunaan anda boleh menggosoknya pada kulit kepala. Minoxidil dapat membantu mencegah lebih banyak keguguran rambut dan dapat merangsang pertumbuhan rambut. Ubat ini boleh digunakan oleh lelaki dan wanita.

  • Finasteride

Ubat ini dikelaskan sebagai ubat yang mesti melalui preskripsi doktor. Finasteride berguna untuk merawat keguguran rambut pada lelaki. Cara Finasteride berfungsi adalah menghentikan pengeluaran satu jenis hormon lelaki dihydrotestosteron (DHT) supaya rambut dapat mengalami pertumbuhan.

  • Ketoconazole dan Spironolactone

Cara merawat keguguran rambut juga boleh digunakan Ketokonazol dan Spironolakton. Ketokonazol boleh digunakan untuk merawat jangkitan kulat yang menyebabkan keguguran rambut. Untuk penggunaan Spironolactone anda harus meminta pertimbangan doktor anda, kerana ubat ini membenarkan kesan sampingan, terutama pada lelaki, seperti risiko masalah kesuburan, tekanan darah rendah, degupan jantung tidak teratur (disritmia jantunghingga tahap kalium tinggi dalam darah (hiperkalemia).

Petua Tambahan dalam Merawat Rambutgugur:

1. Gunakan sikat bergigi lebar.

2. Semasa mencuci rambut, elakkan pergerakan yang terlalu keras.

3. Harus mengelakkan rambut yang membuat rambut diikat dengan ketat, seperti kuncir atau jalinan.

4. Hentikan kebiasaan menarik atau memutar rambut.

5. Elakkan menggunakan peralatan haba atau elektronik yang berlebihan pada rambut, seperti rawatan dengan minyak panas, besi ikal, atau pelurus rambut.

6. Biasakan diri anda dengan makanan berkhasiat seimbang.

Sekiranya masalah keguguran rambut dibiarkan begitu sahaja boleh mencetuskan tekanan bagi orang yang mengalaminya. Anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya terdapat keguguran rambut yang berlebihan daripada biasa atau kebotakan di tempat-tempat tertentu. Anda boleh bergantung pada aplikasi kesihatan untuk berbincang dengan pakar untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Dalam aplikasi Anda boleh memilih doktor yang ingin anda temui dengan kaedahnya sembang, panggilan suara, atau panggilan video melalui menu Hubungi Doktor. Anda juga boleh memesan ubat atau vitamin melalui aplikasi melalui menu Penghantaran Farmasi. ayuh muat turun permohonan sekarang di App Store atau di Google Play.

BACA JUGA: 5 RAHSIA UNTUK MENJAGA KULIT DARI PELBAGAI NEGARA