Sindrom Poland, gangguan otot yang menjadikannya sukar untuk bergerak

, Jakarta - Sepatutnya, seperti bayi pada umumnya yang dilahirkan secara sihat, Adelio Cetta Ramadhan dapat bermain dengan riang dan berlari dengan gembira. Apalagi bermain dengan riang, Adelio sudah berusaha untuk menarik nafasnya seperti orang yang akan mati — sebaik sahaja dia letih bernafas.

Adelio dilahirkan tanpa dada kanan, kulit kendur, tidak ada jari kanan, kecuali ibu jari. Melalui keadaan ini, Adelio dikenal pasti menghidap sindrom Poland dan kerana jarangnya penyakit ini, Adelio adalah orang pertama dengan sindrom Poland di Indonesia. Jadi, apakah spesifik penyakit ini?

Diringkaskan dari Organisasi Nasional untuk Gangguan Rare, dijelaskan bahawa sindrom Poland adalah keadaan kongenital yang jarang berlaku. Secara amnya, penyakit ini disifatkan oleh ketiadaan (aplasia) otot dinding dada di satu sisi badan (unilateral) dan jari kelim pendek yang tidak normal (masing-masing) di tangan di sisi yang sama.

Baca juga: Kenali Athelia, ketiadaan puting pada badan

Ciri-ciri Orang dengan Sindrom Poland

Pada orang dengan sindrom Poland, biasanya mempunyai pectoralis minor dan sebahagian daripada sternum atau sternum pectoralis major. Pectoralis minor adalah otot segitiga nipis di dinding dada atas, sementara pectoralis major adalah otot besar seperti kipas yang menutupi sebahagian besar bahagian depan dada.

Ini juga memungkinkan penderita mengalami puting yang kurang berkembang atau tidak hadir, termasuk area gelap di sekitar puting (areola) dan / atau tidak adanya sehelai rambut di bawah lengan (axillary). Pada wanita, mungkin terdapat kekurangan atau ketiadaan (aplasia) satu payudara dan tisu yang mendasari (subkutan).

Dalam beberapa kes, kelainan tulang yang berkaitan juga mungkin berlaku, seperti tulang rusuk atas yang tidak berkembang atau tidak ada, memendekkan lengan, dan juga tulang lengan bawah yang tidak berkembang (termasuk jari).

Baca juga: Kanak-kanak Sindrom Down Juga Boleh Mencapai

Sindrom Poland mempengaruhi lelaki lebih kerap daripada wanita dan paling kerap melibatkan bahagian kanan badan. Punca sebenar keadaan ini tidak diketahui, tanpa sejarah keluarga, tetapi ada juga kes yang dijumpai dengan catatan sejarah keluarga. Gangguan aliran darah dan sindrom tertentu juga menjadi pencetus sindrom Poland.

Rawatan Sindrom Poland

Beberapa rawatan untuk sindrom Poland termasuk pembetulan keabnormalan dinding dada pembedahan. Pilihan pembedahan tersedia untuk meningkatkan penampilan lelaki dan wanita. Pada wanita, pembinaan semula payudara biasanya dilakukan pada masa perkembangan payudara penuh normal dan dapat dirancang dengan atau mengikuti pembinaan semula dinding dada.

Pada lelaki, pembinaan semula dada mungkin tidak diperlukan sekiranya tidak ada kelainan dinding dada yang mendasari. Pendekatan pembedahan yang optimum akan berbeza dari pesakit ke pesakit. Pilihan pembedahan harus dibincangkan dengan pakar bedah yang mahir dengan pembedahan rekonstruktif pada orang dengan sindrom Poland.

Baca juga: Ketahui 6 Gangguan Yang Boleh Diketahui Melalui X-ray Dada

Keterukan sindrom Poland berbeza-beza, dan ada kemungkinan kes ringan tidak dapat dilihat hingga baligh ketika jisim tisu dan otot otot dada menjadi lebih jelas.

Sindrom Poland dapat dikesan melalui kajian khusus (x-ray, tomografi berkomputer [imbasan CT]) dan kajian pencitraan resonans magnetik (MRI) sehingga dapat digunakan untuk menggambarkan anatomi kawasan yang terlibat. Maklumat ini diperlukan untuk pembedahan rekonstruktif.

Sekiranya anda mempunyai keluhan kesihatan dan ingin memeriksa kesihatan anda lebih lanjut, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.