Kedua-duanya Menggunakan Raket, Adakah Tenis atau Badminton Lebih Sihat?

Jakarta - Bagi masyarakat Indonesia, bulu tangkis atau bulu tangkis terasa lebih popular daripada tenis. Kedua-duanya adalah sukan yang menggunakan raket yang memerlukan ketangkasan, daya tahan, dan stamina yang tidak bergurau. Walaupun kedua-duanya menggunakan raket, adakah tenis atau badminton lebih sihat?

Kelebihan Sukan Badminton

Ingin tahu tentang faedah bermain badminton? Berikut adalah empat faedah seperti yang dilaporkan dalam Hidup bersemangat dan Kesihatan lelaki.

1. Kaki semakin kuat

Menurut pakar seperti yang dilaporkan oleh hidup bersemangat, 15 peratus pergerakan sukan menggunakan raket seperti bulu tangkis adalah pergerakan pantas seperti melompat, membongkok lutut, dan berlari. Selain itu, berdasarkan kajian di UK, para pakar percaya bahawa bulu tangkis adalah sukan yang dapat melatih kekuatan kaki. Tidak percaya? Lihatlah otot kaki atlet profesional badminton yang begitu 'pejal'.

2. Mengekalkan Ketumpatan Tulang

Menurut para pakar, sukan yang paling kerap menyentuh tanah atau lantai sangat baik untuk tulang. Contohnya, lari, trampolin, atau tali lompat. Ketiganya dianggap terbaik untuk mencegah kehilangan tulang. Di samping itu, menurut sebuah kajian dari Sweden, ternyata bermain badminton juga dapat meningkatkan kepadatan tulang dengan ketara. Dengan kata lain, bulu tangkis dapat mengurangkan anda dari ancaman osteoporosis.

Baca juga: 6 Punca Perut Tidak Merata Walaupun Selepas Bersenam

3. Latih Kardio

Sukan menggunakan raket seperti badminton adalah senaman kardio yang baik. Sebenarnya, faedahnya lebih besar daripada labu dan tenis. Pakar mengatakan bahawa senaman kardio mempunyai banyak manfaat, seperti jantung dan paru-paru yang sihat, melindungi sistem imun, menyuburkan saluran gastrointestinal, dan mengurangkan gejala kemurungan.

4. Membakar Kalori

Pada dasarnya, jumlah kalori yang dibakar semasa bersenam bergantung pada tempoh dan intensiti. Nah, bagaimana dengan sukan badminton itu sendiri? Menurut pakar, dalam masa satu jam bermain badminton, seseorang yang beratnya 68 kg dapat membakar sebanyak 272 kalori. Sementara itu, dalam pertandingan lain, pemain dapat membakar sehingga 500 kalori selama satu jam. Menurut pakar, selain intensiti dan jangka masa jumlah kalori yang dibakar, ia juga dipengaruhi oleh berat badan.

Kelebihan Tenis

Jangan salah, tenis tidak kurang sihat daripada bulu tangkis. Nah, inilah kelebihan tenis seperti yang dilaporkan di Revolusi Kecergasan Kesihatan.

1. Sasarkan Seluruh Badan

Tenis adalah sejenis sukan senaman badan penuh, alias latihan yang mensasarkan seluruh bahagian badan. Pakar mengatakan, sukan yang menggunakan raket seperti tenis adalah sukan yang sangat baik untuk seluruh badan. Dalam sukan tenis, anda akan dipaksa menggunakan seluruh badan bawah untuk berlari, berhenti, melompat, dan berjongkok. Banyak bahagian badan juga terlibat semasa memukul bola. Contohnya, tangan, bahu, hingga punggung atas.

2. Meningkatkan Daya Otak

Tenis sangat melibatkan otak, kerana dalam praktiknya sukan ini memerlukan perancangan, pemikiran taktikal, menuntut kreativiti, ketangkasan, dan koordinasi pelbagai bahagian tubuh. Selain meningkatkan hubungan saraf dan membina sel saraf baru, tenis juga dapat membantu meningkatkan fungsi otak dari segi pembelajaran, ingatan, kemahiran sosial dan tingkah laku.

3. Meningkatkan Disiplin

Lo, apa kaitan disiplin dengan sukan ini? Pakar mengatakan tenis benar-benar dapat membuat anda lebih berdisiplin, kerana kemahiran yang diperlukan untuk menguasai permainan ini memerlukan kesabaran, waktu, dan dedikasi. Pendek kata, memerlukan banyak masa untuk berlatih dan fokus untuk menguasai sukan ini.

4. Meningkatkan Mood

Menurut pakar dari Connecticut State University, AS, pemain tenis lebih optimis daripada sukan lain yang tidak melibatkan banyak pergerakan. Bukan hanya itu, kata para pakar, tenis juga dapat mengurangkan kegelisahan, kemarahan, dan kemurungan, anda tahu.

Anda sudah tahu faedah tenis dan badminton. Bagaimana, berminat untuk mencuba yang mana satu?

Adakah anda tahu lebih banyak mengenai faedah kedua-dua sukan di atas? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!