Bilakah Ujian Kolesterol Harus Dilakukan pada Remaja?

Jakarta - Adakah anda pasti masih mahu meremehkan kadar kolesterol tinggi dalam badan? Banyak pakar mengatakan, kolesterol tinggi boleh menyebabkan pelbagai masalah dalam badan. Mulai dari penyakit kardiovaskular hingga strok. Itu menakutkan, bukan?

Adakah anda tahu bahawa kolesterol tinggi tidak membezakan? tidak kira wanita atau lelaki, tua atau muda, kedua-duanya mempunyai risiko dijangkiti. Kerana kebanyakan kes kolesterol tinggi disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat. Seperti pengambilan makanan berkolesterol tinggi, makanan siap makan, dan jarang bersenam.

Sekarang, mengenai kolesterol, ada satu tindakan yang perlu kita lakukan untuk menentukan kadar kolesterol dalam tubuh, yaitu memeriksa kolesterol. Memeriksa tahap kolesterol sangat penting, terutama bagi seseorang yang berisiko tinggi.

Persoalannya ialah bilakah waktu yang tepat untuk memeriksa kolesterol pada remaja?

Baca juga: Berhati-hati! Kolesterol Tinggi Mencetuskan Pelbagai Penyakit

Dua kali dan Bergantung pada Keadaan Badan

Pada dasarnya, kita tidak perlu menunggu pelbagai gejala muncul untuk memeriksa kolesterol. Kami mengesyorkan agar pemeriksaan kolesterol ini dilakukan secara berkala dan seawal mungkin. Nah, menurut The American Heart Association, kadar kolesterol darah harus diperiksa setiap 5 tahun setelah seseorang berusia 20 tahun.

Namun, jika kadar kolesterol dalam badan melebihi 200 mg / dL, pemeriksaan kolesterol harus dilakukan setiap 3 bulan hingga tahap kembali normal. Sekiranya tahap kolesterol normal, maka pemeriksaan kolesterol dapat dilakukan sekurang-kurangnya sekali dalam setahun.

Lalu, bagaimana dengan remaja?

Pakar di Institut Jantung, Paru-paru, dan Darah Nasional mengesyorkan membahagikan ujian kolesterol pada remaja menjadi dua. Pertama antara usia 9 dan 11 tahun, maka ujian kolesterol dilakukan antara usia 17 dan 21 tahun. Walau bagaimanapun, doktor akan mengesyorkan agar ujian kolesterol dilakukan lebih kerap jika anak anda mempunyai keadaan seperti:

  • Mempunyai sejarah keluarga penyakit arteri koronari.

  • Menghidap obesiti, diabetes, atau darah tinggi.

  • Mengamalkan diet tinggi lemak.

  • Jarang bersenam dan sering makan makanan yang tidak sihat.

Sekiranya kanak-kanak mempunyai keadaan di atas, maka ujian kolesterol harus dilakukan secara berkala.

Lalu, bagaimana dengan prosedurnya? Kita diminta berpuasa sebelum memeriksa kolesterol, sekurang-kurangnya 9-12 jam. Ini bertujuan untuk mendapatkan nilai asas kolesterol dalam tubuh, tanpa campur tangan. Di samping itu, pemeriksaan kolesterol harus dilakukan pada waktu pagi, setelah berpuasa pada malam sebelumnya.

Kesimpulannya, pemeriksaan kolesterol harus dilakukan seawal mungkin sebelum pelbagai gejala muncul. Kerana dengan mengetahui kadar kolesterol dalam tubuh, kita dapat menjaga kondisi kesehatan dan menghindari berbagai penyakit yang disebabkan oleh kolesterol tinggi.

Baca juga: Petua Memeriksa Gula Darah dan Kolesterol di Rumah

Atasi dengan Latihan Berkala

Secara amnya, jika tahap kolesterol anda sudah tinggi, doktor anda akan menasihati anda untuk bersenam secara teratur sebelum minum ubat. Bukan itu sahaja, orang gemuk juga harus menurunkan berat badan terlebih dahulu. Bagi mereka yang mempunyai kadar trigliserida yang tinggi (sejenis lemak yang dibawa dalam aliran darah), juga perlu untuk mengurangkan pengambilan gula dan karbohidrat.

Jadi, apa yang berkaitan dengan senaman dengan kolesterol tinggi? Nah, menurut sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, mengatakan bahawa senaman dapat meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL). Perkara yang sama juga dijumpai oleh pakar Lipid dalam Kesihatan dan Penyakit. Menurut penyelidik, wanita yang melakukan senaman secara berkala mempunyai tahap HDL yang jauh lebih tinggi daripada wanita dengan gaya hidup yang tidak aktif.

Bagi anda yang menderita kolesterol tinggi dan kegemukan, bersenam juga mempunyai keistimewaan. Para pakar mengatakan dalam Journal of Obesity, senaman seperti berjalan, berlari, dan berbasikal, dapat menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dan trigliserida.

Baca juga: Suka Makan Steak, Berhati-hatilah dengan Kolesterol Tinggi

Namun, dalam memilih jenis sukan anda mesti berhati-hati. Kerana orang dengan kolesterol tinggi mempunyai penumpukan plak di saluran darah mereka. Nah, senaman yang berat dapat menjadikan plak ini terlepas dan terbawa oleh aliran darah. Kesannya boleh menyumbat saluran darah, malah membuatnya pecah. Ingin mengetahui akibatnya? Sekiranya pecah berlaku di otak, ia boleh mengakibatkan strok, sementara di jantung boleh menyebabkan serangan jantung.

Oleh itu, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda untuk memilih jenis senaman yang tepat sebagai petua untuk menguruskan kolesterol tinggi. Sudah tentu, senaman perlu dilakukan secara beransur-ansur dan progresif.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. A.S. Perpustakaan Perubatan Nasional MedlinePlus. Tahap Kolesterol.
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2020. Cara Menguji Kolesterol Anda.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Latihan Menurunkan Kolesterol.