Pelbagai Khasiat Mustard untuk Kesihatan

“Setiap jenis sayur mempunyai faedah tersendiri. Begitu juga, sayur sawi berwarna hijau dan putih. Sayuran yang berasal dari wilayah Himalaya sejak lebih dari 5.000 tahun yang lalu pertama kali ditanam di wilayah Sichuan, China. "

Jakarta - Sayuran sawi mempunyai berbagai warna daun, tetapi daun hijau dan putih lebih umum. Sayuran jenis ini boleh dikatakan sebagai salah satu makanan super kerana mempunyai kandungan nutrisi yang tinggi. Tidak berbeza dengan sayur-sayuran yang mempunyai daun gelap lainnya, sawi mengandungi serat, vitamin, fitonutrien, dan mineral yang sangat baik untuk kesihatan tubuh.

Anda boleh menikmati sayur sawi juga cukup mudah. Anda boleh memasaknya menjadi tumis, sup sayur-sayuran, goreng, campuran, atau bahkan diproses dengan garam. Sama ada dimakan sejuk atau suam, sayur-sayuran ini juga menawarkan makanan yang tidak dapat diganti.

Pelbagai Khasiat Mustard untuk Kesihatan

Malangnya, kajian yang secara khusus menjelaskan faedah pengambilan sayur sawi masih sangat terhad. Walau bagaimanapun, kandungan nutrien yang terdapat dalam sayur satu ini terbukti sangat berkesan untuk kesihatan. Ada apa-apa?

  • Membantu Menjaga Kesihatan Jantung

Pengambilan sayur-sayuran secara langsung baik untuk tubuh. Namun, sawi memberikan perlindungan tambahan untuk jantung. Kandungan beta karoten dan flavonoid dalam sayuran ini dikaitkan dengan penurunan risiko terkena dan mati akibat penyakit jantung, seperti yang dinyatakan dalam sebuah kajian yang diterbitkan oleh Pemakanan Klinikal ESPEN. Sementara itu, satu lagi kajian yang diterbitkan dalam Penyakit Kardiovaskular JRSM menyebutkan, pengambilan sayur-sayuran hijau yang tinggi membantu mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak 15 peratus.

Baca juga: 15 Buah dan Sayuran yang Lebih Sihat Untuk Makan Dengan Kulitnya

  • Mengandungi Kesan Antikanker

Bukan hanya antioksidan, sawi juga mengandungi sebatian glukosinolat yang dikaitkan dengan kesan antikanker. Disebutkan dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal Molekul, Sebatian glukosinolat terbukti mampu melindungi sel dari kerosakan DNA dan membantu mencegah pembentukan sel barah.

  • Meringankan Gangguan Pernafasan

Mustard mempunyai banyak vitamin dan mineral yang berkesan untuk melawan jangkitan virus seperti selsema dan selesema. Kandungan vitamin C dalam sayur ini juga didakwa dapat membantu melegakan keradangan akibat resdung dan mengurangkan risiko terkena asma. Kemudian, sawi juga bertindak sebagai ekspektoran yang cukup berkesan untuk membantu melegakan saluran pernafasan dengan membuang lendir. Tidak hairanlah mustard banyak digunakan sebagai rawatan Ayurveda kerana memberikan sensasi hangat.

  • Bantu Merawat Psoriasis

Psoriasis adalah gangguan autoimun yang dicirikan oleh keradangan dan keradangan. Lesi yang berlaku kerana masalah kesihatan ini dapat diatasi dengan menggunakan sawi, anda tahu!

Psoriasis adalah penyakit autoimun, radang, kronik, dan radang. Lesi yang disebabkan oleh psoriasis boleh diubati dengan sawi. Sayuran ini memberikan faedah dengan memudahkan kerja atau rangsangan enzim, seperti: pemangkin dan superoksida disutase yang membantu melegakan keradangan dan kesakitan pada penderita psoriasis.

Baca juga: Jenis Sayuran Sihat yang Baik untuk Penghidap Diabetes

  • Detoksifikasi yang baik

Adakah anda tahu bahawa badan anda mengumpul racun dari makanan yang anda makan atau persekitaran yang anda lawati? Inilah sebabnya mengapa detoksifikasi sangat penting untuk membantu membersihkan toksin dari badan supaya kesihatan hati dan saluran pencernaan terjaga.

Nah, sayur sawi boleh menjadi agen detoks yang baik, anda tahu! Ini kerana kandungan antioksidannya yang dapat membantu membuang toksin dari badan melalui proses buang air besar. Juga, turunan klorofil dalam sayur ini juga membantu meneutralkan bahan kimia dan logam berat dari badan.

  • Menurunkan kolesterol

Masih tidak mencukupi, sayur sawi juga mempunyai sebatian yang berperanan mengikat hempedu dalam sistem pencernaan. Ini sangat penting kerana dapat mencegah penyerapan semula asam hempedu dan berkaitan langsung dengan penurunan kadar kolesterol dalam darah, seperti yang dijelaskan dalam jurnal Kimia Makanan.

Kajian lain yang diterbitkan dalam Penyelidikan Pemakanan mendedahkan bahawa mengukus sayur sawi dapat meningkatkan kesan mengikat asid hempedu dengan ketara. Ini bermaksud, memakan mustard yang diproses dengan mengukus memberikan lebih banyak manfaat dalam menurunkan kolesterol darah, dibandingkan dengan kaedah lain.

Baca juga: Kurangnya pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran, inilah kesannya pada tubuh

Itulah beberapa kelebihan memakan sayur sawi yang boleh anda dapatkan untuk kesihatan tubuh anda. Jangan panik jika anda merasakan gejala yang tidak biasa di dalam badan anda, OK! Cukup akses aplikasi , buat temu janji di hospital terdekat sekarang melalui aplikasi , kamu tahu! Pantas muat turunaplikasinya, ya!

Rujukan:
Youngyo Kim dan Youjin Je. 2017. Diakses pada tahun 2021. Pengambilan dan kematian flavonoid akibat penyakit kardiovaskular dan semua sebab: Meta-analisis prospektif kajian kohort. Pemakanan Klinikal ESPEN 20: 68-77.
Richard Lee P. 2016. Diakses pada tahun 2021. Kesan pengambilan sayur-sayuran berdaun hijau dan salib pada kejadian penyakit kardiovaskular: Analisis meta. Penyakit Kardiovaskular JRSM 5: 2048004016661435.
Prabhakaran Soundararajan dan Jung Sun Kim. 2018. Diakses pada tahun 2021. Glukosinolat Anti-Karsinogenik dalam Sayuran Salib dan Kesan Antagonisnya terhadap Pencegahan Kanser. Molekul 23 (11): 2983.
Siri Makanan Semula jadi. Diakses pada tahun 2021. 11 Manfaat Kesihatan Mustard Green yang Menakjubkan.
T.S. Kahlon, et al. 2007. Diakses pada tahun 2021. Pengikatan asid hempedu secara in vitro oleh bayam, kangkung, kubis brussel, brokoli, sayur sawi, lada hijau, kubis dan collard. Kimia Makanan 100 (4): 1531-1536.
T.S. Kahlon, et al. 2008. Diakses pada tahun 2021. Memasak wap secara signifikan meningkatkan pengikatan asid hempedu in vitro dari sayur collard, kangkung, sayur sawi, brokoli, paprika hijau, dan kubis. Penyelidikan Pemakanan 28 (6): 351-7.