Jangan memandang rendah sakit belakang pada kanak-kanak, inilah penyebabnya

, Jakarta - Sakit belakang boleh menyerang sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami keadaan ini. Salah satunya adalah sakit belakang yang sering menjadi kebiasaan membawa beg sekolah yang terlalu berat. Selain itu, sakit belakang juga boleh berlaku disebabkan oleh perkara lain, termasuk penyakit berbahaya. Oleh itu, sakit belakang pada kanak-kanak tidak boleh diabaikan.

Sakit belakang yang dialami oleh kanak-kanak tentunya berbeza dengan sakit belakang yang dialami oleh orang dewasa atau orang tua. Apabila anak mengadu sakit belakang, ibu bapa tidak boleh mengabaikannya, terutamanya jika gejala sakit belakang berlaku untuk waktu yang lama dan bertambah buruk dari masa ke masa. Jadi, apa sebenarnya yang menyebabkan sakit belakang pada kanak-kanak? Inilah perbincangannya!

Baca juga: 3 Punca Sakit Belakang yang Tidak Diketahui

Punca Sakit Belakang pada Kanak-kanak

Terdapat beberapa keadaan yang dikatakan dapat meningkatkan risiko sakit belakang pada kanak-kanak, mulai dari faktor kebiasaan hingga penyakit tertentu. Berikut adalah beberapa tabiat harian yang dapat meningkatkan risiko sakit belakang,

  1. Kurang bergerak. Kerana teknologi berkembang, penggunaan alat yang berlebihan pada anak-anak juga boleh menjadi faktor yang menyebabkan mereka kurang aktif dan bergerak. Kerana ketika tidak bergerak, punggung menjadi mati rasa dan rasa sakit akan muncul.
  2. Membaca sambil berbaring. Kedudukan ini akan menyebabkan tekanan di bahagian belakang yang menyebabkan anak mengalami sakit belakang.
  3. Berat badan berlebihan. Ini boleh disebabkan oleh gaya hidup atau diet yang buruk. Kurang bersenam juga boleh menjadi penyebab kenaikan berat badan.
  4. Postur yang tidak baik. Keadaan ini adalah salah satu sebab terbesar mengapa kanak-kanak boleh mengalami sakit belakang. Postur ini boleh berlaku kerana kebiasaan, seperti membaca sambil berbaring. Postur yang tidak betul boleh membuat kanak-kanak mengalami sakit belakang.

Baca juga: Langkah Mudah Mengatasi Sakit Belakang

Selain itu, sakit belakang juga boleh muncul sebagai tanda penyakit serius, walaupun keadaan ini jarang berlaku. Sakit belakang pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh masalah serius, seperti:

  1. Tumor di tulang belakang, iaitu tumor yang tumbuh di saluran tulang belakang, tumor ini boleh menjadi barah atau bukan barah. Tumor ini menyebabkan anak mengalami sakit belakang, sangat lemah, dan mengalami penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas.
  2. Jangkitan tulang belakang. Keadaan ini disebabkan oleh bakteria yang memasuki badan dan merebak. Gejala boleh merangkumi demam, menggigil, sakit belakang, dan kelemahan.
  3. Kecacatan tulang, seperti scoliosis dan kyphosis boleh menyebabkan sakit belakang. Scoliosis adalah bentuk tulang belakang yang berbentuk seperti huruf S. Manakala kyphosis adalah bentuk tulang belakang yang terlalu bengkok di bahagian atas.
  4. Kecederaan hernia tulang belakang, yang merupakan trauma pada saraf di tulang belakang atau kerosakan tidak langsung pada tulang dan tisu lembut, dan saluran darah di sekitar saraf tunjang. Keadaan ini menyebabkan pelbagai gejala, seperti sakit kaki, kelemahan pada kaki, kesemutan di kaki, kebas pada kaki, dan kesukaran membengkokkan atau meluruskan punggung kerana sakit.
  5. Spondylosis, yang merupakan keadaan yang menggambarkan degenerasi di kawasan tertentu tulang belakang pada kanak-kanak. Sebilangan besar ibu bapa biasanya tidak menyedari keadaan ini, sehingga gejalanya semakin teruk. Gejala termasuk sakit belakang bawah yang memancar ke bahagian punggung atau paha. Keadaan ini dapat mengetatkan otot di bahagian belakang sehingga menyebabkan sakit belakang. Sekiranya anak kehilangan keseimbangan tulang belakang dan gejala tidak membaik selama berbulan-bulan, pembedahan akan dilakukan.

Baca juga: 6 Sebab dan Cara Mengatasi Sakit Punggung Semasa Menstruasi

Adakah si kecil anda sering mengadu sakit di punggungnya? Lebih baik jika anda membincangkannya secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video sekiranya ada perkara yang tidak betul dengan kesihatan Si Kecil. Dengan , ibu juga boleh membeli ubat secara langsung yang telah diresepkan oleh doktor, dan pesanan akan dihantar dalam masa kurang dari satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!

Rujukan:
Pesakit. Diakses pada tahun 2020. Sakit Belakang pada Kanak-kanak.
AANS. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan tulang belakang.
Baiklah. Diakses pada tahun 2020. 6 Punca Sakit Belakang pada Kanak-kanak dan Bila Anda Perlu Bimbang.
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Penyebab biasa sakit pinggang pada kanak-kanak.