Kanak-kanak yang Disyaki Mempunyai Astigmatisme, Pastikan Dengan 4 Pemeriksaan Ini

Jakarta - Masalah silinder atau astigmatisme pada kanak-kanak tidak jarang berlaku. Sebabnya, sekarang ini banyak kanak-kanak mengalami keluhan mata ini. Astigmatisme adalah gangguan visual yang disebabkan oleh kelainan pada kelengkungan kornea atau lensa.

Astigmatisme pada anak ini akan menyebabkan penglihatan kabur, baik pada jarak dekat maupun jauh. Dalam beberapa kes, astigmatisme ini boleh berlaku bersama dengan rabun jauh atau rabun jauh. Secara amnya, astigmatisme ini wujud semasa kelahiran, tetapi ada yang disebabkan oleh kecederaan pada mata atau akibat pembedahan mata.

Baca juga: Hati-hati, Inilah Tabiat Yang Mencetuskan Astigmatisme

Masalah mata ini boleh dibahagikan kepada dua jenis berdasarkan lokasi kelainan. Pertama, astigmatisme kornea disebabkan oleh kelainan pada kelengkungan kornea. Kedua, astigmatisme lentikular kerana kelainan pada kelengkungan lensa mata.

Sekiranya ibu bimbang atau curiga bahawa anaknya mempunyai astigmatisme, ia dapat disahkan melalui beberapa ujian perubatan.

Kaedah Mendiagnosis Astigmatisme

Untuk mengesahkan diagnosis penyakit ini, doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan mata secara menyeluruh. Pemeriksaan merangkumi:

Baca juga: Bukan hanya samar-samar, ini adalah 9 gejala astigmatisme

Astigmatism: Astigmatism adalah kesalahan pembiasan yang menghalang sinar cahaya jatuh sebagai titik fokus pada retina kerana perbezaan tahap pembiasan. Lokasi kelainan pada astigmatisme dapat dijumpai di dua tempat, iaitu kelainan pada kornea dan kelainan pada lensa

    1. Ujian Ketajaman Visual. Dalam ujian ini, doktor akan meminta anda membaca serangkaian huruf dalam pelbagai ukuran, sekurang-kurangnya dari jarak enam meter.

    2. Ujian Pembiasan. Doktor akan memulakan ujian ini dengan mengukur intensiti cahaya yang diterima oleh retina. Pengukuran menggunakan mesin atau kita diminta membaca huruf terkecil melalui alat yang dipanggil phoropter . Sekiranya seseorang tidak dapat melihat huruf dengan jelas, ukuran lensa akan diperbetulkan sehingga hurufnya dapat dibaca dengan sempurna.

    3. Keratometri. Prosedurnya adalah untuk mengukur kelengkungan kornea mata menggunakan keratometer. Selain itu, ujian ini juga menentukan ukuran kanta lekap yang betul. Prosedur ini juga boleh digunakan untuk memeriksa keadaan kornea selepas pembedahan mata.

    4. togografi. Ujian ini bertujuan untuk memetakan kelengkungan kornea dan membuat diagnosis yang mungkin keratoconus . Ujian ini dapat membantu doktor menentukan jenis pembedahan mata yang akan dilakukan.

Kaedah Rawatan Astigmatisme

Sebenarnya, astigmatisme pada kanak-kanak atau orang dewasa diklasifikasikan sebagai sangat ringan dan tidak memerlukan rawatan. Selain itu, rawatan astigmatisme tidak bertujuan untuk mengobati, tetapi meningkatkan kualiti penglihatan dengan menggunakan lensa kaca mata silinder dan sfera, atau melalui prosedur operasi mata menggunakan sinar laser.

Baca juga: 5 Fakta mengenai Gangguan Mata Astigmatisme

Sekiranya rawatan menggunakan sinar laser adalah kisah lain. Rawatan ini bertujuan untuk memperbaiki tisu pada kornea mata yang tidak melengkung sebagaimana mestinya. Tisu sel terluar di permukaan kornea akan dikeluarkan terlebih dahulu, sebelum sinar laser digunakan untuk mengubah bentuk kornea dan mengembalikan kemampuan mata untuk memfokus cahaya.

Prosedur ini secara amnya memerlukan maksimum setengah jam. Selanjutnya, kornea dipelihara untuk memulihkan keadaannya. Beberapa jenis prosedur pembedahan yang menggunakan bantuan laser untuk rawatan astigmatisme, iaitu LASIK ( keratomileusis in situ yang dibantu laser ), LASEK ( keratomileusis subepitel laser ), dan keratektomi photorefractive (PRK).

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!