Diabetes Insipidus vs Diabetes Mellitus, Mana Yang Lebih Berbahaya?

, Jakarta - Diabetes insipidus dan diabetes mellitus adalah dua penyakit yang kedua-duanya membahayakan seseorang. Ramai orang berpendapat bahawa diabetes insipidus berkaitan dengan diabetes mellitus, tetapi ini adalah dua penyakit yang berbeza.

Diabetes insipidus berlaku kerana gangguan hormon yang menyebabkan ketidakseimbangan cecair di dalam badan. Akibatnya, orang yang menghidap diabetes insipidus merasa sangat dahaga walaupun mereka telah minum banyak air. Orang yang menghidap diabetes insipidus juga cenderung menghasilkan air kencing dalam jumlah besar. Sementara diabetes mellitus berlaku kerana kadar gula (glukosa) yang tinggi dalam darah. Adakah anda fikir diabetes insipidus atau diabetes mellitus lebih berbahaya?

Baca juga: Inilah Cara Prediabetes dan Cara Mengatasinya

Mengenal Diabetes Insipidus

Ginjal berfungsi mengatur pengeluaran cecair di dalam badan dan menjaga keseimbangan. Sisa yang terdapat di dalam aliran darah dikeluarkan melalui cairan yang diatur oleh buah pinggang. Sisa cecair ini disimpan sementara di dalam pundi kencing sebagai air kencing, sebelum dikeluarkan melalui air kencing. Tubuh juga dapat membuang cairan berlebihan melalui peluh, air kencing, dan tinja. Hormon hormon antidiuretik (ADH) membantu mengawal kadar di mana cecair dikeluarkan.

Walau bagaimanapun, pada orang yang menghidap diabetes insipidus, tubuh tidak dapat mengimbangkan tahap cecair dengan betul. Penyebabnya boleh berbeza-beza, bergantung pada jenis diabetes insipidus yang anda miliki. Berikut adalah beberapa jenis diabetes insipidus:

  • Diabetes pusat insipidus kerana kerosakan pada kelenjar pituitari atau dari pembedahan, tumor, dan kecederaan kepala.

  • Diabetes nefrogenik insipidus berpunca daripada kerosakan pada tubulus ginjal yang menyebabkan air diserap semula.

  • Insipidus diabetes kehamilan berlaku semasa kehamilan, apabila enzim yang dibuat oleh plasenta merosakkan ADH.

  • Dipsogenic diabetes insipidus menyebabkan pengeluaran air kencing berlebihan di dalam badan. Punca utama ialah minum banyak cecair.

Baca juga: Harus Tahu, Rawatan Perubatan untuk Mengatasi Diabetes Insipidus

Tidak ada sebab yang jelas untuk diabetes insipidus. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, gangguan ini disebabkan oleh reaksi autoimun. Sekiranya tidak dirawat, diabetes insipidus boleh menyebabkan komplikasi berikut:

  • Kekeringan. Orang yang menghidap diabetes insipidus selalu merasa dahaga, mengakibatkan pengeluaran air kencing yang berlebihan. Sekiranya penghidapnya tidak memenuhi keperluan cairan, penyakit ini dapat berkembang menjadi dehidrasi. Akibatnya, orang yang menghidap diabetes insipidus mengalami mulut kering, perubahan keanjalan kulit, dahaga, dan keletihan.

  • Ketidakseimbangan elektrolit. Mineral seperti natrium dan kalium berfungsi untuk mengekalkan keseimbangan cecair di dalam badan. Diabetes insipidus menyebabkan ketidakseimbangan elektrolit dan mineral dalam darah penghidapnya. Gejala ketidakseimbangan elektrolit termasuk kehilangan selera makan, mual, muntah, kekejangan otot, dan juga kekeliruan.

Mengetahui Diabetes Mellitus

Glukosa adalah sumber tenaga penting bagi sel-sel badan untuk membina otot dan tisu. Glukosa juga berfungsi sebagai sumber bahan bakar utama otak. Puncanya adalah gula darah yang berlebihan di dalam badan. Berikut adalah beberapa jenis diabetes mellitus berdasarkan penyebabnya:

  • Diabetes jenis 1 disebabkan oleh gangguan autoimun.

  • Diabetes jenis 2 disebabkan oleh tubuh yang tahan terhadap insulin. Ini menyebabkan glukosa menumpuk di aliran darah.

  • Diabetes kehamilan sering berlaku pada wanita hamil. Semasa kehamilan, plasenta menghasilkan hormon yang menjadikan sel-sel tubuh tahan terhadap insulin.

Diabetes berkembang secara beransur-ansur dan berpotensi menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa. Komplikasi akibat diabetes termasuk penyakit kardiovaskular, kegagalan buah pinggang, dan penyakit kronik yang lain.

Baca juga: Cegah Gula Darah dari Meningkat dengan Mengetahui 5 Larangan bagi Orang yang Menghidap Diabetes

Mana Yang Lebih Berbahaya?

Jika dilihat dari komplikasi, diabetes mellitus lebih berbahaya daripada diabetes insipidus. Diabetes mellitus adalah penyakit kronik. Menurut Kementerian Kesehatan Indonesia, diabetes mellitus adalah penyebab kematian keenam tertinggi di dunia. Walaupun begitu, itu tidak bermakna anda boleh menolak diabetes insipidus.

Untuk mengelakkan diabetes insipidus dan diabetes mellitus, gunakan gaya hidup sihat mulai sekarang. Sekiranya anda mempunyai aduan penyakit di atas, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda . Gunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!