Justin Bieber Mendapat Penyakit Lyme Kerana Gigitan Kutu

, Jakarta - Berita mengejutkan datang dari penyanyi lelaki dari Kanada, Justin Bieber. Melalui catatan di akaun Instagram peribadinya pada hari Rabu (8/1), dia mengumumkan bahawa dia mengidap penyakit Lyme. Justin merancang untuk membuat siri dokumentari mengenai penyakitnya pada masa akan datang.

Pengumuman ini dibuat untuk menjawab kebingungan peminatnya kerana penampilannya berubah seperti seorang penagih. Penyanyi yang baru-baru ini juga mengeluarkan single terbarunya yang berjudul " Sedap "juga mengungkapkan bahawa penyakit Lyme telah mempengaruhi kulit, fungsi otak, dan kesehatan keseluruhan.

Baca juga: Ketahui Tahap Perkembangan Penyakit Lyme

Dihantar Melalui Gigitan Kutu

Penyakit Lyme adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria Borrelia burgdorferi . yang disebarkan kepada manusia melalui gigitan kutu atau rusa berkaki hitam yang dijangkiti. Kutu biasanya dijangkiti setelah memakan rusa, burung, atau tikus yang dijangkiti bakteria ini. Kutu biasanya sukar dilihat kerana seukuran biji bijan. Mereka melekat pada kawasan yang sukar dilihat, seperti di pangkal paha, ketiak, dan kulit kepala. Untuk menghidap penyakit Lyme, kutu mesti berada di kulit sekurang-kurangnya 36 jam.

Malangnya, banyak orang dengan penyakit Lyme tidak mempunyai ingatan mengenai gigitan kutu. Orang yang tinggal atau menghabiskan masa di kawasan berhutan terdedah kepada penyakit ini. Selain itu, mereka yang membawa haiwan kesayangan mereka untuk mengunjungi kawasan hutan juga berisiko lebih tinggi terkena penyakit Lyme.

Orang dengan penyakit Lyme boleh mempunyai gejala yang berbeza dan keparahannya boleh berbeza-beza. Umumnya, penyakit Lyme terbahagi kepada tiga peringkat, iaitu penyetempatan awal, tahap penyebaran awal, dan tahap penyebaran lewat. Gejala boleh bertindih, termasuk:

 • Kemunculan ruam bulat rata yang kelihatan seperti oval merah di mana sahaja di badan;

 • Keletihan;

 • Sakit sendi dan bengkak;

 • Sakit otot

 • Sakit kepala;

 • Demam;

 • Kelenjar getah bening yang bengkak;

 • Gangguan tidur;

 • Kesukaran menumpukan perhatian.

Segera pergi ke hospital jika anda mengalami gejala ini. Terutama jika dalam beberapa hari terakhir anda mengunjungi hutan atau melakukan hubungan dengan haiwan. Buat temu janji dengan doktor melalui , dan lakukan rawatan yang disarankan oleh doktor seawal mungkin untuk mencegah komplikasi yang tidak diingini.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Penyakit Lyme adalah lebih biasa di Eropah dan Amerika Utara

Mengalami Penyakit Lyme, Justin Bieber Bukan Yang Pertama

Penyakit Lyme tidak asing bagi selebriti Hollywood. Beberapa selebriti seperti Avril Lavigne, Bella Hadid, Anwar Hadid, Yolanda Hadid hingga Kelly Osbourne telah bergelut dengan penyakit ini.

Sekiranya gejala awal dikesan terlambat, penyakit Lyme dapat merebak ke seluruh badan, termasuk sendi, jantung dan sistem saraf. Lebih teruk, lumpuh muka dan artritis boleh berlaku.

Atas sebab ini, penting untuk segera mengesan gejala awal, kerana penyakit ini dapat dirawat selama beberapa minggu dengan antibiotik. Walau bagaimanapun, mereka yang berada di tahap lanjut memerlukan rawatan intravena dengan antibiotik.

Pencegahan penyakit Lyme juga merupakan perkara penting untuk dilakukan. Pencegahan menumpukan pada mengurangkan risiko terkena gigitan kutu. Penyakit Lyme dapat dicegah dengan:

 • Pakai seluar panjang dan kemeja lengan panjang semasa anda berada di luar rumah atau mengunjungi ladang, ladang, atau hutan.

 • Jaga kebun anda dengan membersihkan kawasan berhutan, menjaga semak minimum, dan meletakkan timbunan kayu di kawasan dengan cahaya matahari yang banyak.

 • Gunakan penghalau serangga sebelum keluar. Anda juga boleh menggunakan minyak kayu putih lemon untuk kesan perlindungan yang sama.

 • Menjaga kesihatan ahli keluarga dan haiwan peliharaan.

Itu sahaja yang dapat anda ketahui mengenai penyakit Lyme Justin Bieber. Adalah sangat penting untuk mengetahui gejala awal penyakit Lyme, supaya rawatan dapat dilakukan dengan baik.

Rujukan:

Washington Post. Diakses pada tahun 2020. Justin Bieber Dedahkan bahawa Dia Mempunyai Penyakit Lyme.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Penyakit Lyme.