Inilah Punca Kembar Pramatang

"Kehamilan kembar adalah kehamilan yang berisiko untuk kelahiran pramatang. Terdapat pelbagai penyebab kembar kelahiran pramatang, seperti preeklampsia, gangguan pada plasenta, gangguan pada cairan ketuban, pada keadaan salah satu janin tidak berkembang dengan baik di rahim. "

, Jakarta - Ada banyak perkara yang perlu dilakukan oleh ibu untuk menjaga keadaan kehamilan yang sihat, terutama jika ibu mengandung anak kembar. Mengonsumsi air dan makanan yang sihat, serta pemeriksaan kesihatan rutin di pakar obstetrik adalah beberapa cara yang dapat dilakukan agar kehamilan dapat berjalan dengan baik.

Baca juga: 5 Punca Bayi Lahir Pramatang

Kehamilan kembar itu sendiri adalah salah satu keadaan yang boleh menyebabkan ibu mengalami persalinan awal atau kelahiran pramatang. Tidak ada yang salah dengan mengetahui beberapa penyebab kembar pramatang dan tanda-tanda yang perlu dijaga oleh ibu. Lihat ulasan dalam artikel ini!

Punca Kembar Mempunyai Kelahiran Pramatang

Kelahiran pramatang adalah salah satu risiko yang dihadapi oleh ibu yang mengalami kehamilan dengan anak kembar atau lebih. Kelahiran pramatang adalah kelahiran yang berlaku sebelum kehamilan 37 minggu atau kelahiran lebih awal dari jangkaan.

Menurut The March Dimes, ketika seorang ibu mengandung anak kembar atau lebih, keadaan ini akan 6 kali lebih mungkin melahirkan bayi lebih awal daripada ibu yang mengandung satu bayi. Untuk itu, tidak ada salahnya mengetahui beberapa penyebab kembar pramatang.

  1. Preeklampsia

Kehamilan kembar atau lebih sebenarnya berisiko menyebabkan wanita hamil mengalami gangguan tekanan darah semasa hamil. Keadaan ini boleh mencetuskan preeklamsia pada wanita hamil dengan anak kembar. Preeklamsia adalah penyakit yang dicirikan oleh tekanan darah tinggi yang digabungkan dengan peningkatan protein dalam air kencing.

Preeklampsia yang tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan masalah kesihatan bagi ibu, seperti strok hingga kejang. Walau bagaimanapun, tidak ada rawatan yang dapat merawat keadaan ini. Apabila preeklampsia dianggap cukup berbahaya bagi ibu, salah satu cara yang boleh dilakukan adalah dengan melahirkan bayi kembar lebih awal.

Baca juga: Ketahui keadaan kesihatan bayi yang dilahirkan pramatang

  1. Gangguan Plasenta

Pada kembar terdapat satu atau dua plasenta yang merupakan organ penting bagi bayi untuk menyokong kehidupan bayi semasa dalam kandungan. Pada kehamilan kembar, plasenta yang ada dapat menutup dinding rahim dan menyebabkan komplikasi yang cukup berbahaya bagi ibu. Contohnya, gangguan plasenta atau plasenta previa yang boleh meningkatkan risiko kelahiran prematur.

  1. Pecah membran pramatang

Semasa mengandung, bayi di dalam rahim dibungkus dengan cairan ketuban. Biasanya, kantung ketuban akan pecah semasa ibu bersalin. Namun, ada kemungkinan kantung amniotik boleh pecah pada awal kehamilan dengan satu bayi atau kembar.

Sekiranya cairan ketuban pecah sebelum kehamilan 37 minggu, keadaan ini dikenali sebagai pecah pramatang membran. Keadaan ini boleh menyebabkan bayi atau kembar mempunyai kelahiran awal atau kelahiran pramatang.

  1. Janin Tidak Berkembang

Sekatan Pertumbuhan Intrauterin (IUGR) adalah keadaan di mana salah satu kembar mengalami pertumbuhan yang buruk. Keadaan ini boleh menyebabkan salah satu kembar terlalu kecil atau kedua kembar itu mengalami pertumbuhan yang tidak sempurna.

Gangguan plasenta, gangguan cecair amniotik, dan Sindrom Transfusi Kembar ke Kembar (TTTS) adalah faktor pencetus kegagalan janin untuk berkembang atau IUGR pada kehamilan berganda.

Baca juga: 6 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Kehamilan Berkembar

Ini adalah beberapa penyebab kembar pramatang. Untuk mengelakkan keadaan ini, ibu perlu melakukan pemeriksaan berkala dengan pakar obstetrik untuk memastikan keadaan kesihatan ibu dan bayi setiap bulan.

Sekiranya ibu mengalami perubahan atau aduan kesihatan semasa mengandung, ibu boleh menggunakannya dan bertanya secara langsung kepada pakar obstetrik. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:

Keluarga yang Sangat Baik. Diperoleh pada tahun 2021. Sebab Mengapa Kembar dan Ganda Lahir Lebih Awal.

March of Dimes. Diakses pada tahun 2021. Mengandung Kembar, Kembar Tiga, dan Beranak.