Petua untuk Pemulihan Pantas Selepas bahagian C

, Jakarta - Sebilangan wanita hamil lebih suka kelahiran normal daripada pembedahan caesar. Namun, ada kalanya operasi ini mesti dilakukan untuk keselamatan ibu dan bayi. Secara amnya, pembedahan caesar dilakukan pada wanita hamil yang mengalami komplikasi atau masalah dengan kehamilan mereka.

Ada satu perkara yang perlu diketahui oleh wanita hamil mengenai kelahiran caesar. Biasanya, proses pemulihan pembedahan caesar dan tinggal di hospital lebih lama daripada kelahiran biasa. Walaupun begitu, ibu tidak perlu panik, kerana ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mempercepat proses pemulihan setelah menjalani pembedahan caesar.

Ingin tahu apakah petua? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Sakit Badan Selepas C-section? Inilah Cara Mengatasinya

Penjagaan hospital

Biasanya ibu tidak dibenarkan pulang selepas operasi ini. Selepas pembedahan caesar, doktor boleh melakukan pemerhatian dan pelbagai pemeriksaan pada ibu dan janin. Sekiranya tidak ada masalah, maka ibu dan bayinya yang baru boleh pulang ke rumah.

Berikut adalah petua yang boleh anda lakukan semasa berada di hospital untuk mempercepat pemulihan selepas menjalani pembedahan caesar.

1. Bangun dan bergerak perlahan

Menurut cadangan pakar di Persatuan Kehamilan Amerika , ibu dinasihatkan untuk bangun dari tidur selepas 24 jam pertama selepas pembedahan. Ini bertujuan untuk menjadikan ibu terbiasa bergerak dengan sayatan. Perkara yang perlu digarisbawahi adalah bergerak perlahan. Dalam keadaan ini, ibu mungkin mengalami pening atau sesak nafas.

2. Dapatkan Nasihat Doktor

Selepas pembedahan caesar, ibu mungkin mengalami masalah ketika membuang air kecil. Selepas kateter dikeluarkan, kadang-kadang kencing boleh menyakitkan. Oleh itu, minta nasihat atau petua daripada doktor untuk mengatasi masalah ini.

Nasihat doktor tidak hanya diperlukan mengenai aduan kencing. Jangan teragak-agak untuk bertanya kepada doktor anda tentang bagaimana menguruskan kesakitan selepas menjalani pembedahan. Sekiranya ubat itu adalah pilihan pertama ibu, minta preskripsi dan maklumat mengenai kesan sampingan bagi ibu dan bayi (jika ibu menyusu). Sekiranya ibu tidak mahu mengambil ubat, tanyakan kepada doktor cara alternatif yang selamat untuk ibu dan bayi.

Baca juga: Melahirkan Caesar? Inilah Yang Harus Diketahui Ibu

3. Tuala wanita

Rahim ibu akan memulakan proses "penglibatan", mengecilkan rahim ke ukuran sebelum kehamilan. Nah, dalam keadaan ini ibu boleh mengalami pendarahan berat atau lochia (pendarahan selepas bersalin) yang boleh berlaku selama enam minggu.

Oleh itu, cubalah sediakan pembalut haid ( penyerap haid ) supaya darah dapat diserap dengan baik. Ibu dapat penyerap haid yang harus disediakan oleh pihak hospital. Sebaiknya jangan menggunakan tampon dalam keadaan ini.

4. Berjalan perlahan

Selain tiga perkara di atas, cubalah berjalan perlahan-lahan dan berhati-hati di sekitar hospital. Tetapi jika tidak mungkin, sekurang-kurangnya gerakkan kaki, tangan, atau badan anda perlahan-lahan. Kedua-duanya dapat membantu mempercepat pemulihan selepas pembedahan caesar.

Berhati-hati semasa Ketibaan

Menurut pakar di Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus , ibu mungkin mengalami pendarahan faraj sehingga enam minggu. Warna darah yang keluar perlahan-lahan menjadi merah jambu, menjadi kuning atau putih.

Anda juga mungkin mengalami kesakitan selama beberapa hari. Sementara itu, sayatan akan tetap 'lembut' sehingga tiga minggu atau lebih.

Inilah perkara yang perlu anda perhatikan semasa di rumah:

1. Penghidratan Badan

Semasa di rumah, pastikan anda mendapat banyak cecair agar tetap terhidrasi, dan makan makanan sihat (kaya serat) untuk mengelakkan sembelit. Kami mengesyorkan agar selepas pembedahan caesar, elakkan terlalu kuat semasa buang air besar untuk mengelakkan rasa sakit pada jahitan.

2. Pengambilan Makanan Sihat

Jangan lupa makan makanan sihat yang mengandungi vitamin dan nutrien. Ibu juga boleh makan makanan yang mengandungi banyak vitamin C untuk membantu proses pemulihan sambil mencegah jangkitan.

3. Merawat Jahitan

Proses penyembuhan jahitan sebenarnya dapat dilakukan dengan cepat selagi ibu juga menjaga jahitan dengan baik. Penyembuhan luka dapat dilalui dengan cepat selagi luka tidak dijangkiti. Pastikan luka bersih sehingga luka sembuh sepenuhnya.

Jangan lupa rajin berjumpa doktor setelah proses kelahiran. Di samping itu, perhatikan demam atau kesakitan yang muncul. Kerana, kedua-duanya boleh menjadi tanda jangkitan.

4. Jangan melakukan aktiviti berat

Ibu disarankan untuk meminimumkan aktiviti harian, sehingga doktor mengesyorkan untuk meningkatkan aktiviti ini. Juga, elakkan mengangkat barang yang lebih berat daripada bayi anda dan elakkan melakukan kebanyakan kerja rumah.

Baca juga: 4 Latihan Ini Bagus untuk Wanita Hamil

Jadi, berikut adalah beberapa petua untuk membantu anda pulih dengan cepat selepas pembedahan caesar. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan, anda boleh terus bertanya kepada doktor melalui permohonannya . Anda tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Kelahiran Caesar selepas Penjagaan
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020.
Pulang ke rumah selepas bahagian C
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Pemulihan dan Penjagaan Selepas Bahagian C