4 Rawatan Encopresis di Rumah

, Jakarta - Ibu, perhatikan si kecil jika mereka mengalami sembelit, najis keras dan kering, dan nafsu makan berkurang. Keadaan ini boleh menjadi tanda bahawa anak anda menderita encopresis. Namun, anda tidak perlu risau, kerana anda boleh mengikuti langkah-langkah merawat encopresis di rumah. Ayuh, baca lebih lanjut mengenai penyakit ini!

Apa itu Encopresis?

Encopresis adalah pergerakan usus pada seluar yang dilakukan oleh si kecil secara tidak sengaja. Keadaan ini disebabkan oleh pengumpulan kotoran di usus besar dan rektum, sehingga usus menjadi penuh dan najis cair keluar atau bocor. Penyakit ini umumnya dialami oleh kanak-kanak di bawah umur 10 tahun. Encopresis boleh berlaku kerana setiap kanak-kanak mempunyai kawalan usus yang berbeza.

Baca juga: 6 Makanan untuk Mengatasi Sembelit pada Wanita Hamil

Apakah Gejala Encopresis?

Anak anda yang mengalami encopresis akan menunjukkan simptom, seperti:

 • Najis besar.

 • Kotoran di seluar.

 • Sembelit, serta najis yang keras dan kering.

 • Menurunkan selera makan.

 • Mengemas tempat tidur pada waktu siang.

 • Mempunyai jangkitan pundi kencing yang boleh berulang kapan saja. Keadaan ini biasanya dialami oleh kanak-kanak perempuan.

 • Sakit perut.

 • Anak kecil anda mengelakkan buang air besar.

Dari gejala di atas, jika anak anda telah dilatih dan mempunyai lebih dari satu gejala di atas, ibu disarankan untuk segera berbincang dengan pakar pediatriknya.

Apa yang Menyebabkan Encopresis?

Penyakit ini disebabkan oleh kelainan anatomi atau penyakit kongenital. Secara amnya, encopresis berlaku akibat sembelit kronik yang dialami oleh si Kecil. Semasa sembelit, najis sukar dilalui, kering, dan sukar menyakitkan. Keadaan ini boleh mengakibatkan anak anda mengelak ke tandas. Ini juga menyebabkan simptom bertambah buruk.

Ini kerana semakin lama najis tinggal di usus besar, semakin sukar untuk menolak najis. Kemudian usus besar akan meregang, dan mempengaruhi saraf yang bertanggungjawab memberi isyarat untuk membuang air besar. Apabila usus besar terlalu penuh, tinja cair dapat keluar tanpa sengaja.

Perkara lain yang boleh menyebabkan sembelit pada anak kecil anda ialah kekurangan makan makanan berserat, kekurangan cecair badan. Beberapa faktor risiko juga boleh mencetuskan encopresis pada anak kecil anda, termasuk:

 • ADHD, iaitu gangguan tingkah laku pada kanak-kanak, seperti gangguan perkembangan yang menyebabkan kanak-kanak terlalu aktif.

 • Penggunaan ubat-ubatan yang boleh menyebabkan sembelit, seperti batuk.

 • Gangguan spektrum autisme, yang merupakan keadaan yang berkaitan dengan perkembangan otak anak. Keadaan ini boleh mempengaruhi kemampuan anak anda untuk bersosial, berkelakuan, dan berkomunikasi.

Baca juga: 5 Petua Mencegah Sembelit

Apakah Rawatan untuk Anak Kecil Saya dengan Encopresis?

Ibu boleh mengambil beberapa langkah di bawah ini sebagai langkah pertama dalam rawatan rumah untuk anak kecil mereka yang mengalami encopresis:

 1. Galakkan si kecil minum air dengan kerap. Air dapat mengekalkan tahap kekerasan tinja.

 2. Makan makanan yang tinggi serat. Ibu harus memberi makanan yang seimbang kepada anak-anak mereka, seperti sayur-sayuran, buah, biji-bijian, dan makanan lain yang kaya dengan nutrien.

 3. Hadkan pengambilan susu lembu. Kerana dalam beberapa kes, susu lembu dapat menyebabkan sembelit.

 4. Tetapkan jadual untuk anak anda melakukan buang air besar, seperti meminta anak kecil anda duduk di tandas 5-10 minit setiap hari selepas makan, kerana usus akan bergerak lebih aktif setelah makan.

Baca juga: Lakukan 5 perkara ini untuk penghadaman yang lancar

Sekiranya anak anda mengalami keadaan ini, jangan marah, ibu! Di sini, peranan ibu adalah untuk menunjukkan kasih sayang dan penjagaan bahawa keadaan si kecil akan baik dari masa ke masa. Adakah anda mempunyai soalan mengenai masalah kesihatan anak kecil anda? boleh menjadi penyelesaian! Ibu boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, ibu juga dapat membeli ubat-ubatan yang diperlukan. Tidak perlu repot, pesanan akan dihantar ke destinasi mereka dalam satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found