Cara Mengubati Gangguan Panik yang Perlu Anda Ketahui

"Mengatasi serangan panik dapat dilakukan dengan beberapa cara, termasuk terapi dan minum ubat. Orang dengan gangguan ini perlu tahu bagaimana menangani serangan panik. Kerana apabila keadaan ini terjadi, gejala yang dialami dapat sangat mengganggu, seperti jantung berdebar , sukar bernafas, dan berpeluh. "

, Jakarta - Mengubati gangguan panik, apakah mungkin? Kenapa tidak! Gangguan yang berkaitan dengan keadaan kesihatan mental sebenarnya dapat diatasi dan dikendalikan oleh penghidapnya. Gangguan panik adalah keadaan apabila seseorang mengalami perasaan panik atau ketakutan secara tiba-tiba. Perasaan itu kuat dan akan memuncak dalam beberapa minit.

Gejala keadaan ini adalah jantung berdebar, sukar bernafas, dan berpeluh semasa serangan panik. Walaupun simptom-simptom ini sangat menakutkan, ia dapat diatasi dengan ubat. Oleh itu, penting untuk mengetahui bagaimana merawat gangguan panik untuk mengurangkan gejala dan meningkatkan kualiti hidup penghidapnya.

Baca juga: Perlu diketahui, ini adalah perbezaan antara serangan panik dan serangan kegelisahan

Cara Mengubati Gangguan Panik yang Perlu Anda Ketahui

Dengan merawat gangguan panik, intensiti dan kekerapan gejala serangan panik dapat dikawal. Pilihan rawatan utama adalah psikoterapi dan ubat-ubatan. Satu atau kedua-dua jenis rawatan biasanya akan disarankan oleh doktor anda, bergantung pada pilihan, sejarah, dan keparahan gangguan panik anda.

  • Psikoterapi

Psikoterapi dengan terapi bicara dianggap sebagai rawatan pilihan pertama yang berkesan untuk serangan panik dan gangguan panik. Psikoterapi dapat menolong orang yang mengalami masalah panik untuk memahami dan mempelajari cara menanganinya.

Salah satu bentuk psikoterapi yang disebut terapi tingkah laku kognitif dapat membantu orang yang mengalami serangan panik belajar melalui pengalaman mereka sendiri bahawa gejala panik tidak berbahaya. Ahli terapi akan membantu secara beransur-ansur untuk mencipta semula gejala serangan panik dengan cara yang selamat dan berulang. Apabila gejala panik tidak lagi terasa mengancam, gangguan panik mula diselesaikan.

Rawatan yang berjaya akan membantu mengatasi rasa takut akan situasi yang selalu dielakkan kerana serangan panik. Rawatan ini akan memerlukan masa dan usaha. Gejala gangguan panik boleh mereda dalam beberapa minggu dan biasanya gejala menurun dengan ketara atau hilang dalam beberapa bulan.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara serangan jantung dan serangan panik

  • Dadah

Ubat dapat membantu menguruskan gejala yang berkaitan dengan gangguan panik dan kemurungan. Beberapa jenis ubat telah terbukti berkesan dalam menangani gejala serangan panik, termasuk:

  • Perencat pengambilan serotonin (SSRI). Biasanya selamat dengan risiko rendah. Antidepresan SSRI disarankan sebagai ubat pilihan pertama untuk merawat gangguan panik.
  • Inhibitor pengambilan semula serotonin dan norepinefrin (SNRI). Ubat ini tergolong dalam antidepresan.
  • Benzodiazepin. Penenang ini adalah depresi sistem saraf pusat. Ubat ini umumnya hanya digunakan dalam jangka pendek kerana boleh membentuk kebiasaan yang menyebabkan ketergantungan mental atau fizikal.

Dadah bukanlah pilihan yang baik sekiranya terdapat masalah dengan penggunaan alkohol atau dadah. Ini kerana bahan ini juga dapat berinteraksi dengan ubat lain, menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya. Oleh itu, adalah penting untuk selalu berbincang dengan doktor anda sebelum memutuskan untuk menjalani rawatan serangan panik.

Gunakan aplikasinya untuk menghubungi doktor dan membincangkan rancangan rawatan. Seorang psikologi atau psikiatri boleh dihubungi dengan mudah melalui: Panggilan Video / Suara atau Berbual . Anda juga boleh menghubungi ahli psikologi untuk membincangkan gejala serangan panik. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

Baca juga: Serangan Panik, Bagaimana Mengatasinya?

Gangguan panik biasanya merupakan keadaan kronik yang sukar diubati. Sebilangan orang dengan keadaan ini tidak dapat bertindak balas dengan baik terhadap rawatan. Namun, ada juga yang mengalami penurunan gejala melalui rawatan.

Kemungkinan gangguan panik tidak dapat dicegah. Walau bagaimanapun, anda boleh mengurangkan gejala anda dengan mengelakkan alkohol dan perangsang seperti kafein dan ubat-ubatan haram. Sekiranya anda merasa terganggu oleh keadaan yang dialami berkaitan dengan gangguan panik, cubalah membincangkannya dengan psikiatri atau psikologi.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Serangan panik dan gangguan panik.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Panic Disorder.