Bukan Hanya Dehidrasi, Ia Boleh Menyebabkan Kehausan

, Jakarta - Anda akan merasa dahaga lebih kerap apabila cuaca panas atau ketika anda makan makanan ringan masin. Anda juga mesti merasakan bahawa satu gelas air tidak mencukupi untuk mengatasi rasa dahaga ini. Ini sebenarnya agak semula jadi, tetapi jika anda merasa dahaga sepanjang masa atau merasa seperti tidak minum atau makan benar-benar menghilangkan dahaga anda, ini mungkin lebih daripada sekadar dehidrasi.

Rasa dahaga dapat menunjukkan bahawa anda berpeluh lebih banyak atau memerlukan lebih banyak air. Atau boleh menjadi gejala keadaan dan penyakit tertentu. Keadaan ini sebenarnya boleh menjadi kesan sampingan dari pola makan tertentu. Oleh itu, jika anda tidak dapat menghilangkan rasa dahaga itu, maka ada beberapa kemungkinan penyebab yang mungkin tidak pernah anda duga sebelumnya.

Baca juga: Elakkan 7 Makanan dan Minuman Ini Semasa Anda Dehidrasi

Punca Kerapuhan Yang Kerap Selain Dehidrasi

Beberapa penyebab kerap haus selain dehidrasi termasuk:

Mulut kering

Mulut yang sangat kering boleh membuat anda haus. Tetapi xerostomia, lebih dikenal sebagai mulut kering, adalah keadaan di mana kelenjar tidak menghasilkan air liur yang cukup untuk menjaga mulut tetap lembap. Ini mungkin hasil terapi radiasi untuk barah, ubat-ubatan tertentu, merokok, atau bahkan penuaan. Beberapa gejala lain selain dahaga adalah bau mulut dan gusi yang meradang.

Sekiranya anda mengalami mulut kering, doktor mengesyorkan meningkatkan pengambilan air anda terlebih dahulu. Pelan rawatan terbaik mungkin berbeza bagi setiap individu. Walau bagaimanapun, lebih baik berjumpa doktor gigi mengenai bagaimana melegakan simptom keadaan.

Diabetes

Apabila anda menghidap diabetes, glukosa menumpuk di dalam darah anda, memaksa buah pinggang anda bekerja terlalu keras untuk menyerapnya. Apabila ginjal tidak dapat bertahan, ini menyebabkan badan mengeluarkan lebih banyak air kencing daripada biasa. Kencing yang kerap, simptom biasa yang lain, akan menyebabkan dahaga. Ini menyebabkan anda harus minum lebih banyak cecair, yang seterusnya dapat memperburuk masalah.

Gejala ini juga dikenali sebagai polydipsia, atau apa yang disebut oleh beberapa pakar sebagai rasa dahaga yang sepertinya tidak hilang. Namun, terdapat banyak gejala diabetes yang lain, jadi jangan hanya bergantung pada dahaga sebagai gejala diabetes. Tanyakan kepada doktor anda mengenai masalah kesihatan yang mungkin anda alami, dan mereka boleh melakukan ujian untuk mengenal pasti punca anda kerap haus.

Diabetes insipidus juga boleh menjadi penyebab dahaga. Walaupun tidak berkaitan dengan diabetes, keadaan ginjal yang jarang berlaku menyebabkan ketidakseimbangan cairan tubuh yang ketara. Orang dengan keadaan ini kehilangan sejumlah besar cecair melalui peningkatan kencing sehingga menyebabkan dahaga berlebihan.

Baca juga: Bukan Hanya Kelemahan, Ini adalah 6 Kesan Dehidrasi untuk Tubuh

Anemia

Mereka yang mengalami anemia berjuang untuk menghasilkan sel darah merah yang cukup sihat, mengakibatkan tubuh berjuang untuk mendapatkan oksigen yang diperlukannya. Dan apabila anemia memburuk, ia boleh menyebabkan rasa dahaga meningkat, bersama dengan banyak gejala lain seperti kelemahan dan keletihan. Tubuh kehilangan sel darah merah lebih cepat daripada yang dapat mereka ganti, dan mereka akan berusaha untuk menggantikan cecair yang hilang dengan memicu rasa dahaga.

Diet Karbohidrat Rendah

Sekiranya anda menjalani diet rendah karbohidrat, seperti diet keto yang popular, anda mungkin merasa lebih dahaga daripada biasa. Ternyata, itu adalah kesan sampingan yang biasa. Apabila anda mengurangkan pengambilan karbohidrat dengan ketara, glikogen akan habis. Terdapat kira-kira 3 gram air untuk setiap gram glikogen. Oleh itu, semasa anda menjalani diet rendah karbohidrat atau berusaha mencapai ketosis, anda akan kehilangan air kerana badan anda membakar glikogen yang tersimpan dan membuat anda lebih dahaga daripada biasa. Oleh itu, semasa diet keto, misalnya, penting untuk menjaga tahap cairan.

Sukan Berlebihan

Sekiranya anda benar-benar selalu memperhatikan jumlah air yang anda minum, anda mungkin bingung tentang apa yang menyebabkan anda kerap kehausan. Walau bagaimanapun, ini boleh berlaku kerana anda meningkatkan tempoh atau tahap latihan semasa bersenam. Sekiranya anda lebih aktif sepanjang hari, jumlah air yang berfungsi untuk badan sebelumnya mungkin tidak mencukupi lagi. Apabila badan anda berpeluh lebih banyak, kehilangan lebih banyak cecair dan anda harus mula minum lebih banyak untuk mengimbangi. Pakar mencadangkan minum air 15 minit sebelum bersenam dan kemudian minum 220 gram air setiap 20 minit untuk mengelakkan dehidrasi.

Baca juga: Dehidrasi Boleh Menyebabkan Vertigo, Inilah Penjelasannya

Itulah beberapa penyebab kerap haus yang anda alami. Sekiranya anda mengesyaki keadaan ini sebagai kesan sampingan penyakit ini, anda tidak boleh menangguhkan pemeriksaan di hospital terdekat. Buka aplikasinya dengan segera dan buat janji temu dengan doktor di hospital terdekat. Dengan menggunakan aplikasi Jadi, anda tidak perlu lagi bersusah payah untuk beratur kerana anda hanya boleh tiba semasa waktu peperiksaan, jadi anda tidak membuang banyak masa. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Haus yang berlebihan.
Kesihatan lelaki. Diperoleh pada tahun 2021. 5 Sebab Tidak Dijangka Anda Haus Sepanjang Masa.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Saya Sentiasa Haus? 5 Kemungkinan Punca Kehausan Berlebihan.