4 Langkah Pengurusan Tekanan Kerja Semasa Pandemik COVID-19

“Banyak perubahan yang dirasakan oleh pekerja selama pandemik COVID-19. Keadaan ini boleh menyebabkan tekanan menjadi lemah. Bukan hanya mereka yang bekerja di rumah, pekerja yang melakukan WFO masih terdedah kepada tekanan. Lebih baik melakukan pengurusan tekanan kerja semasa pandemi agar kualiti kerja tetap optimum. "

, Jakarta - Sama ada bekerja dari rumah atau di pejabat, pandemi COVID-19 telah menyebabkan pelbagai perubahan dalam proses kerja. Kebosanan, keletihan, gangguan kecemasan, dan tekanan sering dirasakan oleh pekerja semasa pandemik COVID-19. Sebenarnya, tidak jarang pekerja mengalami keadaan terbakar.

Sudah tentu, langkah-langkah pengurusan tekanan kerja semasa pandemik COVID-19 sangat mempengaruhi kualiti dan kesejahteraan seseorang. Untuk itu, tidak ada salahnya mencari beberapa cara yang tepat untuk mengatasi tekanan kerja semasa pandemik COVID-19 ini. Lihat ulasannya di sini!

Baca juga: WFO Semasa Pandemik, Lakukan 3 Perkara Ini Untuk Menjaga Kesihatan

Langkah-langkah Yang Betul untuk Pengurusan Tekanan Kerja semasa Pandemik COVID-19

Menurut ahli sains saraf dan pengasas BrainTap Technologies, Dr. Patrick Porter, Kesihatan mental yang optimum sangat diperlukan untuk produktiviti kerja. Menurutnya, peningkatan keadaan tekanan dan gangguan kecemasan akibat pandemi COVID-19 boleh menyebabkan penurunan produktiviti dan kualiti kerja. Ini disebabkan oleh keadaan emosi yang secara langsung berkaitan dengan kemampuan untuk fokus.

Anda harus menyedari beberapa tanda tekanan yang dapat anda alami semasa pandemik COVID-19, seperti menjadi lebih mudah marah, cepat marah, kehilangan motivasi, dan sering mengalami gangguan tidur. Bukan hanya itu, keletihan, kesedihan, putus asa, dan kesukaran untuk menumpukan perhatian adalah tanda-tanda lain yang perlu diberi perhatian kerana tekanan.

Tekanan yang tidak dirawat boleh mencetuskan pelbagai risiko masalah kesihatan. Baik dari segi fizikal dan mental. Untuk itu, anda memerlukan langkah yang betul untuk menguruskan tekanan kerja semasa pandemik COVID-19.

Baca juga: Ini adalah peranan syarikat dalam menjaga kesihatan mental pekerjanya

Inilah cara anda dapat melakukannya:

  1. Berkomunikasi dengan rakan sekerja

Kaedah ini dapat memudahkan anda melakukan pekerjaan dengan baik. Sekiranya anda bekerja dari rumah, buat komunikasi kumpulan melalui telefon atau mesyuarat dalam talian. Sementara itu, jika anda bekerja di pejabat, pastikan selalu menjaga jarak yang selamat dari rakan sekerja.

  1. Amalkan Pengurusan Masa yang Baik

Semasa bekerja dari rumah, pastikan anda mempunyai pengurusan masa yang baik atau membuat rutin. Ini dilakukan agar kerja dapat disiapkan tepat pada waktunya. Baik kerja pejabat dan kerja rumah.

  1. Lakukan Gaya Hidup Sihat

Semasa pandemi COVID-19, tidak ada salahnya untuk selalu menjalani gaya hidup sihat sehingga kesihatan tetap optimum. Makan makanan sihat, memenuhi keperluan cairan, tidur tepat pada waktunya, dan bersenam secara teratur adalah cara lain yang boleh digunakan untuk mengurangkan tekanan.

  1. Jangan ragu untuk menolak perkara di luar tempat kerja

Semasa waktu bekerja, anda mungkin akan mendapat pelbagai permintaan yang tidak berkaitan dengan pekerjaan, tidak ada salahnya untuk menolak apabila terdapat banyak pekerjaan. Menetapkan batasan yang betul menghalang anda daripada mengambil banyak kerja yang menimbulkan tekanan.

Baca juga: 4 Petua untuk Menjaga Kesihatan Mental Semasa Bekerja dari Rumah

Ini adalah sesuatu yang boleh digunakan sebagai langkah pengurusan tekanan kerja semasa pandemik COVID-19. Anda boleh menggunakan dan tanyakan terus kepada doktor anda mengenai tanda-tanda tekanan yang anda alami semasa pandemik COVID-19. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:

Pusat Pencegahan Penyakit dan Kawalan. Diakses pada tahun 2021. Pekerja: Cara Mengatasi Tekanan Pekerjaan dan Membangun Ketahanan Semasa Pandemik COVID-19.

CNBC. Diakses pada tahun 2021. Cara Menguruskan Tekanan dan Mengelakkan Keletihan Kerja Semasa Wabak.

Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. 8 Petua Menangani Tekanan Bekerja Dari Rumah.