Jangan Percaya 4 Mitos Alahan Makanan Ini

Jakarta - Adakah anda atau orang tersayang anda mengalami alahan makanan? Sekiranya demikian, pasti anda sukar menyimpan setiap makanan yang masuk ke dalam mulut anda. Kerana, walaupun sejumlah kecil makanan yang menyebabkan alergi masuk ke dalam badan, akibatnya boleh membawa maut. Alergi makanan berlaku kerana reaksi sistem kekebalan tubuh terhadap makanan tertentu, dan kebanyakan berlaku disebabkan oleh protein.

Beberapa jenis makanan yang biasanya menjadi penyebab alergi termasuk telur, kacang, susu, ikan, kacang soya, atau gandum. Sebenarnya alahan makanan boleh datang dari mana sahaja. Berikut adalah beberapa mitos mengenai alahan makanan yang tidak perlu anda percayai lagi:

1. Alahan Makanan Bukan Masalah Yang Sering

Mulai sekarang anda mesti berhenti mempercayai mitos ini, kerana sebenarnya alahan makanan adalah masalah yang serius. Alahan makanan boleh menyebabkan gejala yang teruk seperti gatal yang tidak hilang, muntah, sukar bernafas, dan juga pingsan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, gejalanya akan bertambah teruk dan boleh membawa maut.

Baca juga: Adakah benar bahawa alahan makanan dapat bersembunyi seumur hidup?

2. Hanya Makanan Yang Boleh Mencetuskan Alergi

Anggapan bahawa hanya makanan yang menyebabkan alahan adalah salah. Beberapa jenis makanan boleh menyebabkan alahan. Walau bagaimanapun, anda masih perlu berhati-hati dengan ubat-ubatan atau bahan kimia dalam bentuk lain yang masuk ke dalam badan kerana boleh mencetuskan alergi juga. Biasanya sebelum memberi ubat, doktor terlebih dahulu bertanya adakah pesakit mempunyai alahan ubat atau tidak, bukan?

Sekiranya pesakit mempunyai alahan, doktor akan memberikan ubat alternatif yang mempunyai khasiat yang sama, tetapi tidak mengandungi bahan kimia alergenik. Begitu juga, jika anda berjumpa doktor di . Selain dapat dihubungi bila-bila masa dan di mana sahaja, ribuan doktor dalam aplikasi tersebut adalah doktor yang dipercayai dan bersedia membantu mengatasi aduan anda. Sekiranya anda mendapat preskripsi, anda boleh membeli ubat melalui aplikasi anda juga tahu. Anda hanya duduk, okay?

Baca juga: Jangan Meremehkan Alahan, Waspadalah terhadap Gejala

3. Alahan Makanan pada Kanak-kanak Boleh Diatasi

Sayangnya alergi makanan adalah keadaan yang tidak dapat disembuhkan. Mengelakkan alergen selama 2 hingga 3 tahun memang dapat mengelakkan kanak-kanak mengembangkan alergi. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak dapat digunakan untuk menyembuhkan alergi.

4. Memasak Makanan Boleh Mengurangkan Alahan

Mitos ini juga diklasifikasikan sebagai salah kerana alahan makanan akan berlaku dan merupakan tindak balas sistem imun terhadap kandungan protein dalam makanan. Protein tetap ada di dalam makanan walaupun selepas pemanasan. Alahan masih berlaku walaupun makanan telah dimasak atau telah diproses sedemikian rupa.

Rawatan untuk Alahan Makanan

Cara paling berkesan untuk merawat alergi makanan adalah dengan mengelakkan makanan yang menyebabkan alergi tersebut. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan, seseorang mungkin memakan makanan yang menyebabkan alergi secara tidak sengaja. Sekiranya ini berlaku, ada beberapa ubat yang dapat digunakan untuk menghilangkan gejala.

Baca juga: Mencegah Anak Alergi, Wanita Hamil Mesti Meminumnya Semasa Mengandung

Sekiranya gejala reaksi alergi ringan, anda boleh menggunakan antihistamin bebas di farmasi. Namun, jika simptom masih dirasakan, anda harus berjumpa doktor untuk diberi antihistamin dengan dos yang lebih tinggi. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital kegemaran anda, jika keadaannya tidak terlalu darurat.

Namun, jika gejala anafilaksis muncul, orang yang mengalami alahan makanan harus dibawa ke bilik kecemasan hospital secepat mungkin, untuk diberi suntikan epinefrin. Setelah simptom mereda, doktor biasanya akan meminta penghidapnya untuk selalu melakukan suntikan. Dalam keadaan ini, ajar juga orang yang paling dekat dengan anda, seperti keluarga atau rakan sekerja, tentang cara menggunakan suntikan jika anda menghidap anafilaksis.

Rujukan:
Yayasan Majlis Maklumat Makanan Antarabangsa. Diakses pada tahun 2020. Mitos dan Realiti Alergi Makanan.
Sains Langsung. Diakses pada tahun 2020. 7 Mitos Alergi (dan Kebenaran di Sebalik Mereka).
Institut Pertanian dan Sumber Asli, Penyelidikan Alergi Makanan dan Program Sumber. Diakses pada tahun 2020. Mitos Umum Mengenai Alahan Makanan.