Kista ovari muncul semasa kehamilan, apa risikonya?

Jakarta - Kista ovari berlaku apabila kantung di ovari dipenuhi dengan cecair. Dalam keadaan normal, wanita mempunyai dua ovari yang terletak di setiap sisi rahim. Telur atau ovum yang tumbuh dan matang di ovari akan dilepaskan setiap kali kitaran bulanan berlaku sehingga kehamilan berlaku.

Sebilangan besar jenis sista ovari tidak berbahaya dan boleh hilang tanpa memerlukan rawatan serius. Namun, ada juga jenis yang menyebabkan masalah kesihatan lain atau bahkan menyebabkan masalah kesuburan. Jenis sista di rahim termasuk:

  • Kista berfungsi yang sering menyusut dan hilang dalam dua atau tiga kitaran haid. Kista ini terbentuk semasa ovulasi, jadi jarang terjadi pada wanita tua yang telah melalui menopaus kerana telur tidak lagi dihasilkan.

  • Kista dermoid dipenuhi dengan pelbagai jenis tisu, termasuk rambut dan kulit.

  • Kista endometrioma dikenali sebagai sista coklat. Ia terbentuk apabila tisu yang serupa dengan lapisan rahim melekat pada ovari.

  • Kista Cystadenoma yang berkembang dari sel di permukaan ovari.

  • Penyakit ovari polikistik Merujuk kepada sista yang terbentuk dari pengumpulan folikel. Kista ini menghasilkan ovari yang membesar dan penutup luar yang tebal, mencegah ovulasi.

Baca juga: Kista ovari, adakah sukar untuk mempunyai keturunan?

Fungsi normal ovari pada dasarnya adalah menghasilkan telur setiap kitaran. Semasa proses ovulasi, struktur seperti sista yang disebut folikel terbentuk di dalam ovari. Folikel matang akan pecah apabila telur dilepaskan semasa ovulasi. Corpus luteum terbentuk dari folikel kosong, jika kehamilan tidak berlaku, maka corpus luteum ini akan larut.

Tetapi kadang-kadang, proses ini tidak berlaku dengan betul, menyebabkan kista ovari yang paling biasa, kista berfungsi. Kista ovari yang tidak normal, seperti PCOS, boleh berlaku akibat ketidakseimbangan hormon wanita (estrogen dan progesteron).

Baca juga: Mana Yang Lebih Berbahaya, Mioma atau Cyst?

Risiko Cyst Ovari

Kista pada ovari sering tidak menimbulkan masalah khusus. Walau bagaimanapun, kadang-kadang juga boleh menyebabkan komplikasi serius. Beberapa komplikasi yang berlaku adalah:

  • Keabnormalan kilasan. Batang ovari menjadi bengkok sekiranya kista tumbuh di bahagian atasnya. Ini menyekat bekalan darah ke kista dan menyebabkan sakit perut bawah yang teruk.

  • Pecah sista. Sekiranya kista pecah, sakit di bahagian bawah abdomen jika kista dijangkiti, rasa sakit menjadi lebih teruk. Keadaan ini memungkinkan berlakunya pendarahan hemoragik sama dengan apendisitis atau diverticulitis.

  • Kanser. Dalam kes yang jarang berlaku, kista adalah bentuk awal kanser ovari.

Baca juga: Benjolan di Kawasan Tanpa Kehilangan V, Gejala Bartholin Cyst?

Itulah beberapa risiko komplikasi yang mungkin terjadi jika seorang wanita hamil mengalami sista ovari. Kehadiran pendarahan berlaku, tetapi tidak berkaitan dengan masalah keguguran. Untuk mengelakkannya, ibu perlu kerap memeriksa keadaan kehamilannya kepada doktor, atau sering bertanya kepada doktor sekiranya ibu mengalami gejala yang tidak biasa ketika hamil. Ibu boleh menggunakan aplikasinya dan pilih perkhidmatan Ask a Doctor. Namun, jangan lupa muat turun permohonan pertama di telefon ibu, ya!