Ketahui Rawatan Pertama bagi Orang yang Mengalami Keracunan Arsenik

, Jakarta - Keracunan atau arsenikosis arenik berlaku apabila seseorang mengambil arsenik tahap berbahaya. Arsenik adalah bahan kimia separa logam yang terdapat secara semula jadi di seluruh dunia dalam air bawah tanah.

Keracunan Arsenik boleh berlaku daripada menelan, menyerap, atau menghirup bahan kimia. Komplikasi kesihatan dan kematian yang besar boleh menjadi risiko terbesar apabila seseorang diracun dengan arsenik.

Pendedahan arsenik ke tubuh manusia sering kali terlibat dalam percubaan keracunan yang disengaja, tetapi seseorang juga boleh mendapatkan arsenik melalui air tanah yang tercemar, tanah yang dijangkiti, dan batu dan kayu yang diawetkan dengan arsenik. Walau bagaimanapun, arsenik di persekitaran tidak langsung berbahaya dan jarang terdapat arsenik beracun di alam.

Baca juga: Keracunan yang Berakibat Fatal dan Arsenik Boleh Menyebabkan Kerosakan Jantung

Diagnosis dan Rawatan Keracunan Arsenik

Ujian patologi dapat mengesahkan contoh keracunan arsenik. Di kawasan dan pekerjaan dengan risiko keracunan arsenik, penting untuk memantau tahap arsenik pada orang yang berisiko. Ini dapat dinilai melalui sampel darah, rambut, air kencing, dan kuku.

Ujian air kencing harus dilakukan dalam 1 hingga 2 hari setelah pendedahan awal untuk mengukur dengan tepat ketika keracunan berlaku. Ujian ini juga dapat digunakan untuk membantu mendiagnosis kes keracunan arsenik.

Ujian pada rambut dan kuku dapat menentukan tahap pendedahan arsenik dalam jangka masa hingga 12 bulan. Ujian ini dapat memberikan petunjuk yang tepat mengenai tahap pendedahan arsenik, tetapi mereka tidak menunjukkan apa kesannya terhadap kesihatan seseorang.

Rawatan bergantung pada jenis dan tahap keracunan arsenik. Beberapa kaedah mengeluarkan arsenik dari tubuh manusia sebelum menyebabkan bahaya. Yang lain memperbaiki atau meminimumkan kerosakan yang telah berlaku. Kaedah rawatan ini merangkumi:

 • Tanggalkan pakaian yang mungkin tercemar arsenik

 • Basuh dan bilas kulit yang terkena

 • Pemindahan darah

 • Ambil ubat jantung sekiranya jantung mula gagal

 • Mengambil makanan tambahan mineral yang menurunkan risiko masalah irama jantung yang berpotensi membawa maut

 • Memerhatikan fungsi buah pinggang

 • Pengairan usus. Penyelesaian khas disalurkan melalui saluran pencernaan dan membilas kandungannya. Pengairan membuang kesan arsenik dan menghalangnya daripada diserap ke dalam usus.

 • Terapi khelasi. Rawatan ini menggunakan bahan kimia tertentu, termasuk asid dimercaptosuccinic dan dimercaprol, untuk mengasingkan arsenik dari protein darah.

Baca juga: Ketahui Cara Mencegah Keracunan Arsenik

Langkah-langkah berikut dapat diambil untuk melindungi orang dari arsenik di air bawah tanah:

 • Sistem Pembuangan Rumah Arsenik

Sekiranya tahap arsenik di suatu kawasan ditentukan sebagai tidak selamat, sistem boleh dibeli di rumah untuk merawat air minuman dan mengurangkan kadar arsenik. Ini adalah penyelesaian jangka pendek sehingga pencemaran arsenik ditangani di sumbernya.

 • Menguji Sumber Air Berdekatan untuk Jejak Arsenik

Pemeriksaan air secara kimia dapat membantu mengenal pasti sumber arsenik beracun.

 • Berhati-hati Semasa Menangkap Air Hujan

Di daerah dengan curah hujan tinggi, keracunan arsenik dapat dicegah dengan memastikan proses pengumpulan tidak meletakkan air pada risiko jangkitan atau menyebabkan air menjadi tempat pembiakan nyamuk.

Baca juga: Menyebabkan Seseorang Boleh Diracun oleh Arsenik

 • Mengingat Kedalaman Perigi

Semakin dalam perigi, semakin kurang arsenik yang dimiliki air. Badan Perlindungan Alam Sekitar (EPA) telah menetapkan had 0,01 bahagian per juta (ppm) untuk arsenik dalam air minuman. Di tempat kerja, had yang ditetapkan oleh Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (OHSA) adalah 10 mikrogram (mcg) arsenik per meter padu udara untuk pergeseran 8 jam dan 40 jam seminggu. Sesiapa yang mengesyaki keracunan arsenik di kawasan mereka harus mendapatkan bantuan pusat racun atau ahli toksikologi perubatan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai rawatan pertama bagi penghidap keracunan arsenik, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .