Penglihatan kabur Tanpa Sebab, Hati-hati dengan Ulser Kornea

Jakarta - Menjaga kesihatan mata perlu dilakukan agar mata terhindar dari pelbagai gangguan yang boleh menyerang mata. Anda harus kerap memeriksa keadaan mata anda sekiranya anda sering mengalami masalah mata, seperti mata kering atau penglihatan kabur secara tiba-tiba. Mungkin keadaan yang anda alami adalah gejala atau tanda gangguan mata, seperti ulser kornea.

Baca juga: Cara Merawat Mata Kanak-kanak yang Paling Sesuai untuk Mencegah Ulser Kornea

Ulser kornea adalah gangguan mata yang disebabkan oleh luka terbuka pada kornea. Sebenarnya, kornea mempunyai fungsi penting untuk penglihatan anda. Kornea mempunyai fungsi untuk menentukan fokus objek yang akan dilihat dan melindungi mata daripada terkena objek dan bakteria asing.

Kenali Gejala Penyakit Ulser Kornea

Sudah tentu kerosakan yang berlaku pada kornea mata akan mengurangkan fungsi kornea dan mempengaruhi penglihatan anda. Ulser kornea adalah keadaan kecemasan dan memerlukan rawatan segera agar keadaan ini tidak menyebabkan komplikasi yang lebih berbahaya bagi penglihatan anda.

Ketahui beberapa gejala yang merupakan tanda-tanda gangguan kornea, seperti penyakit ulser kornea. Kecederaan pada kornea akan membentuk bintik putih pada mata. Ukurannya berbeza mengikut luka yang berlaku di kornea. Sudah tentu, semakin besar kecederaan pada mata, semakin mudah melihat bintik-bintik putih yang muncul.

Terdapat gejala lain yang perlu diperhatikan sebagai tanda gangguan mata ulser kornea, iaitu mata yang merasa gatal dan berair secara berterusan, penglihatan kabur tanpa sebab, mata lebih sensitif terhadap cahaya, dan merasakan ada sesuatu yang tersekat di mata.

Baca juga: Ini adalah Pencegahan Ulser Kornea yang Paling Berkesan

Jangan teragak-agak untuk melakukan pemeriksaan di hospital terdekat apabila anda mengalami beberapa gejala yang merupakan tanda ulser kornea, terutamanya jika anda mengalami beberapa gejala lain, seperti sakit mata, bengkak kelopak mata, hingga yang paling teruk nanah muncul dari mata.

Ketahui Punca Ulser Kornea

Terdapat beberapa penyebab ulser kornea yang perlu diketahui, seperti pendedahan kepada jangkitan virus, jangkitan bakteria, jangkitan kulat dan jangkitan parasit. Di samping itu, terdapat beberapa faktor lain yang meningkatkan risiko seseorang mengalami ulser kornea, seperti kekurangan vitamin A, sindrom mata kering, dan kecederaan mata.

Bagi anda yang sering menggunakan kanta lekap, anda juga perlu berhati-hati. Tidak menjaga kebersihan tangan dan peribadi ketika memakai kanta lekap meningkatkan risiko seseorang terkena ulser kornea. Umumnya, seseorang yang memakai kanta lekap lebih cenderung mengembangkan ulser kornea yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Penggunaan kanta lekap jangka panjang menghalang kornea mendapat oksigen yang mencukupi, yang boleh menyebabkan jangkitan.

Baca juga: 6 Cara Membersihkan Lensa Sentuh untuk Mencegah Ulser Kornea

Bakteria boleh muncul dalam proses membersihkan kanta lekap yang tidak steril. Apabila kanta lekap yang terkena bakteria digunakan untuk waktu yang lama, keadaan ini meningkatkan risiko memakai kanta lekap dengan ulser kornea.

Ulser kornea dapat dirawat dengan ubat-ubatan seperti tetes mata antibiotik. Sekiranya ulser kornea teruk, keratoplasti atau transplantasi kornea dapat dilakukan untuk merawat ulser kornea.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Ulser kornea
MedicineNet. Diakses 2019. Ulser kornea