Senaman sederhana untuk menjaga kesihatan paru-paru

, Jakarta - Manfaat latihan tentu tidak diragukan lagi. Senaman adalah salah satu bahagian dari gaya hidup sihat, yang dapat menjaga tubuh tetap cergas dan menghindari penyakit. Secara khusus, salah satu faedah bersenam adalah menjaga kesihatan paru-paru. Semasa anda bersenam, paru-paru anda dapat dilatih untuk bekerja dengan lebih efisien, termasuk mengambil oksigen dan menyingkirkan karbon dioksida.

Jenis senaman yang baik untuk menjaga kesihatan paru-paru adalah aerobik atau kardio, seperti berjalan, berlari, berenang, dan berbasikal. Semasa melakukan senaman aerobik, otot di antara tulang rusuk mengembang dan menguncup. Ini menjadikan kantung udara di paru-paru berfungsi dengan cepat untuk menukar oksigen dengan karbon dioksida.

Baca juga: Inilah yang berlaku pada badan apabila anda berhenti bersenam

Cara Menjaga Kesihatan Paru

Bukan hanya latihan sederhana yang disebutkan sebelumnya yang dapat dilakukan untuk menjaga kesihatan paru-paru. Terdapat beberapa perkara lain yang boleh anda lakukan juga untuk memastikan paru-paru anda berfungsi dengan optimum. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Basuh tangan anda dengan kerap

Mencuci tangan dengan kerap adalah sangat penting. Tidak hanya untuk mencegah penularan virus korona (COVID-19), tetapi juga untuk menjaga kesihatan paru-paru secara keseluruhan, untuk menghindari bakteria dan virus yang menyebabkan penyakit yang dapat menyerang organ-organ ini.

2. Elakkan merokok

Terdapat banyak bahan berbahaya dalam rokok dan asapnya, yang boleh menyebabkan penyakit paru-paru. Beberapa risiko penyakit pada paru-paru yang dapat mengintai jika anda mempunyai kebiasaan merokok adalah barah paru-paru, asma, fibrosis paru, dan penyakit paru-paru obstruktif kronik. Kandungan nikotin, karbon monoksida, dan tar, boleh merosakkan dan merengsakan paru-paru.

Lama kelamaan, merokok boleh membuat saluran udara menjadi sempit dan sukar bernafas. Selain perokok aktif, bahaya merokok juga dapat dirasakan oleh perokok pasif, atau orang yang baru menyedut asap tersebut. Jadi, anda harus mengelakkan merokok dan jangan dekat dengan orang yang merokok.

Baca juga: Lakukan 3 petua sukan ini agar anda tidak cedera

3. Elakkan Pencemaran

Bahan pencemar yang terapung di udara dan disedut boleh merosakkan paru-paru. Risiko kerosakan paru-paru akibat pencemaran juga lebih rentan pada orang tua, kerana seiring bertambahnya usia kerana daya tahan terhadap bahan toksik menurun.

Bukan hanya di luar rumah, anda juga perlu mengelakkan pendedahan kepada bahan pencemar di rumah atau bilik, dengan petua berikut:

  • Jadikan kediaman anda sebagai kawasan bebas asap rokok.
  • Bersihkan perabot dengan kerap.
  • Buka tingkap pada siang hari untuk meningkatkan peredaran udara dalaman.
  • Elakkan menggunakan penyegar udara dan lilin sintetik yang dapat meningkatkan risiko terkena bahan tambahan kimia, seperti formaldehid dan benzena.
  • Jaga kebersihan rumah dari acuan, habuk, dan bulu binatang peliharaan.
  • Pastikan terdapat pengudaraan udara dan kipas di dalam rumah.

Baca juga: Dos senaman yang disyorkan untuk kekal sihat

4. Bernafas Lebih Dalam (Pernafasan Dalam)

Bernafas lebih dalam atau bernafas panjang bermanfaat untuk membersihkan paru-paru, dan memaksimumkan pertukaran oksigen dan karbon dioksida. Untuk melakukan ini, cuba tarik nafas perlahan-lahan melalui hidung anda, kemudian hitung dari 1 hingga 4 semasa anda menarik nafas, dan 1 hingga 8 semasa anda menghembuskan nafas.

Itulah beberapa petua yang boleh dilakukan untuk menjaga kesihatan paru-paru. Selain melakukan cara-cara ini, penting juga untuk memeriksa keadaan kesihatan anda secara berkala. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda boleh muat turun permohonan untuk memesan perkhidmatan pemeriksaan makmal, yang boleh dilakukan di rumah.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 5 Cara Menjaga Paru-Paru Anda Sihat dan Keseluruhan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 10 Latihan Senamrobik Contoh: Cara, Faedah dan Banyak Lagi.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Senarai semak untuk Tetap Sihat.