5 Sebab Mengapa Penggunaan Alat Menyebabkan Kanak-kanak Malas

, Jakarta - Adakah ibu termasuk ibu bapa yang membiarkan anak mereka bermain? alat dalam jangka masa panjang? Lebih baik, segera hentikan tabiat ini kerana bermain alat boleh menyebabkan kanak-kanak menjadi malas dan tidak baik untuk perkembangan kognitif dan motor. Memang betul, beberapa permainan alat dapat melatih anak-anak untuk berfikir dan menyelesaikan masalah, tetapi sebagai manusia adalah makhluk sosial yang lengkap dengan pancaindera mereka.

Penyelidikan dari Dr. Aric Sigman, seorang psikologi dari Amerika Syarikat yang memerhatikan pengaruh alat mengenai perkembangan kanak-kanak dalam penyelidikannya menunjukkan bahawa penggunaan alat jangka masa yang berpanjangan boleh menyebabkan gangguan ketergantungan skrin yang memberikan masalah tingkah laku, emosi, dan juga fizikal. Walaupun untuk kesan jangka panjang, SDD boleh menyebabkan kerosakan otak.

Sebab mengapa digunakan alat menyebabkan kanak-kanak malas adalah seperti berikut:

  1. Alat Membuat Anak Malas Bergerak

Kenapa begitu? Kerana alat menjadikan kanak-kanak hanya terpaku di satu tempat dan boleh bertahan selama berjam-jam. Dalam keadaan terlalu tertumpu dengan alat , membuat anak-anak enggan bergerak, berbual dengan ibu bapa, malah enggan hanya minum.

  1. Kanak-kanak Tertarik dengan Keseronokan Bermain Alat

Sangat menggembirakan, kanak-kanak dapat melupakan masa dan melupakan semuanya hanya kerana alat . Sekiranya anda ketagih seperti ini, secara tidak langsung akan membuat anak anda melupakan perkara lain dan berfikir alat sebagai sumber kesenangan dan keselesaan. Kebiasaan ini dapat membuat kanak-kanak berfikir alat adalah jawapan kepada perkara yang tidak menyenangkan sehingga kanak-kanak menjadi malas untuk meneroka aktiviti lain.

  1. Mengurangkan Aktiviti “Nyata” Kanak-kanak

Sebenarnya, kanak-kanak harus menghabiskan lebih banyak masa bermain secara bebas nyata dalam arti tidak menggunakan digital sehingga anda kehilangan masa anda nyata -ini. Apabila anak-anak merindui saat-saat nyata ia menjadikan kanak-kanak tidak terbiasa dengan aktiviti luar alat . Sekiranya anda mengalami perkara ini terlalu kerap, anak anda akan gagap untuk berinteraksi secara langsung dan malas untuk bertemu orang. Ini sebenarnya sangat berbahaya bagi perkembangan sosial dan psikologi kanak-kanak.

  1. Pendedahan Skrin Alat Yang Membuat Mata Lelah

Penjelasan lain mengapa kanak-kanak bermain alat tidak digalakkan melakukan secara intensif adalah kerana paparan skrin alat boleh membuat mata letih dan apabila mata letih, anak menjadi malas untuk melakukan aktiviti lain. Selepas bermain alat lalai, anak akan mengantuk atau melarikan diri dari alat terus tidur sehingga tidak ada aktiviti lain.

  1. Mood Pembelajaran Berkurang

Satu perkara lain yang memanfaatkan alat harus dihadkan kepada kanak-kanak adalah kerana ketagihan alat boleh membuat mood belajar turun. Bagaimana tidak, apabila kanak-kanak menghabiskan lebih banyak masa dengan skrin alat , pasti mahu ia berterusan sehingga hilang minat untuk melakukan perkara-perkara berguna lain termasuk belajar.

Kurangkan aktiviti bermain alat adalah langkah yang pasti untuk menjaga pertumbuhan anak sesuai dengan usianya. Apabila kanak-kanak kehilangan tempoh pertumbuhan emas, sudah pasti bahawa ini akan mengganggu pertumbuhan dan perkembangan anak dengan ketara ketika dia dewasa.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai mengapa menggunakan alat boleh menyebabkan anak menjadi malas, begitu juga dengan pertanyaan mengenai pola keibubapaan lain, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • Gigi tonggos dapat dielakkan sejak awal
  • Bilakah usia yang baik untuk kanak-kanak belajar bahasa asing?
  • 8 Punca Kanak-kanak Gagap