Hati-hati, 5 Masalah Ini Boleh Merosakkan Perkahwinan

, Jakarta - Hidup berumah tangga boleh menjadi sukar dan senang. Memutuskan untuk berkahwin dan tinggal bersama seseorang untuk masa yang lama adalah perkara besar dalam hidup. Pada mulanya, perkahwinan berdasarkan cinta akan terasa sangat menyenangkan dan penuh cinta. Namun, bukan lagi rahsia bahawa kehidupan berkahwin mungkin dilanda masalah di masa depan.

Masalah dalam perkahwinan dan hubungan adalah perkara semula jadi dan hampir pasti wujud. Sebenarnya, ada yang mengatakan bahawa lima tahun pertama perkahwinan adalah yang paling sukar dan sukar untuk dilalui. Setiap pasangan pasti mempunyai masalah masing-masing. Tetapi ternyata, ada beberapa jenis masalah yang paling biasa, malah boleh merosakkan perkahwinan.

Baca juga: Menikah adalah baik untuk kesihatan jantung, bagaimana?

Mengelakkan Masalah Yang Boleh Merosakkan Perkahwinan Anda

Masalah dalam perkahwinan tidak dapat dielakkan, tetapi itu tidak berarti mereka tidak dapat dielakkan. Menjauhkan diri dari perkara yang boleh mencetuskan masalah boleh menjadi kaedah terbaik. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui apa masalah yang boleh merosakkan perkahwinan, sehingga mereka dapat dielakkan. Dari sekian banyak masalah yang boleh berlaku, berikut adalah beberapa contoh masalah yang sering berlaku dalam kehidupan berkahwin!

1. Berselingkuh

Ini adalah salah satu masalah yang paling biasa yang boleh berlaku dalam hubungan perkahwinan. Terdapat banyak faktor yang boleh membuat seseorang tidak setia dan akhirnya membawa kepada perselingkuhan. Berita buruknya adalah bahawa perselingkuhan adalah salah satu pencetus terbesar untuk perpecahan perkahwinan. Perselingkuhan adalah salah satu masalah perkahwinan yang paling biasa dan banyak pasangan harus berjuang dengan ini.

2. Masalah Seksual

Masalah di tempat tidur juga boleh mencetuskan kerosakan dalam hubungan perkahwinan. Ini boleh berlaku kerana ketidakpuasan seksual atau kebosanan dengan pasangan. Nampaknya, ini juga salah satu pencetus perselingkuhan dan risiko tinggi menyebabkan perceraian, atau kerosakan rumah tangga. Salah satu keadaan yang boleh menjadi pencetus adalah kehilangan libido, baik pada wanita dan lelaki.

Baca juga: Ini adalah usia yang tepat untuk berkahwin dan penjelasannya

3. Tekanan

Hubungan rumah tangga boleh rosak kerana tekanan atau tekanan dalam menjalani kehidupan. Punca tekanan berbeza-beza, mulai dari masalah kewangan, hal-hal yang tidak sesuai dengan rancangan, masalah keluarga, hingga hal-hal lain, seperti bekerja di pejabat. Adalah sangat penting untuk menguruskan tekanan dengan baik dan mengelakkan percampuran atau masalah lain ke dalam rumah tangga. Ini sebenarnya berkesan untuk mengelakkan lebih banyak konflik dalam hubungan perkahwinan.

4. Pandangan berbeza

Setelah sekian lama tinggal bersama, anda dan pasangan mungkin mula menemui perkara yang tidak diketahui sebelumnya. Anda dan pasangan akan mula membuat rancangan untuk hidup dan ini boleh menimbulkan masalah, seperti perspektif dan rancangan yang berbeza. Sekiranya tidak ditangani dengan betul, pandangan atau nilai yang berbeza dalam kehidupan boleh mengancam hubungan. Untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini, pastikan untuk menyelesaikannya lebih awal dan cari perjanjian dengan pasangan anda.

5. Cemburu

Adalah normal untuk cemburu dengan pasangan anda, tetapi pastikan anda tidak keterlaluan. Kerana cemburu yang berlebihan sebenarnya tidak sihat dan boleh merosakkan hubungan anda dengan pasangan anda. Ini juga boleh mencetuskan pemikiran buruk dan membuat pasangan anda merasa seperti anda tidak percaya kepadanya. Sebenarnya, kepercayaan adalah salah satu asas dalam membina rumah tangga.

Baca juga: Inilah akibatnya jika suami dan isteri terlalu berprestij

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya! Lebih mudah untuk menghubungi doktor boleh dilakukan bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan petua untuk menjaga kesihatan dan cadangan untuk membeli ubat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun akan datang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
perkahwinan.com. Diakses 2019. 8 Masalah Umum dalam Kehidupan Berkahwin .
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Masalah Perkahwinan? Inilah Pelan Penyelamatan 8 Langkah .