Perokok Pasif Boleh Mengalami Pneumonia, Inilah Sebabnya

Jakarta - Merokok tidak hanya berbahaya bagi pelaku, tetapi juga orang di sekitarnya. Orang yang bukan perokok tetapi juga menyedut asap rokok dikenali sebagai perokok pasif. Jangan salah, menjadi perokok pasif bukanlah perkara yang selamat untuk dilakukan. Walaupun anda tidak merokok, berada di persekitaran yang penuh dengan asap rokok boleh membawa kesan negatif, seperti perokok sendiri.

Baca juga: 5 Penyakit Ini Menyekat Perokok Aktif

Ini Menyebabkan Perokok Pasif Boleh Mengalami Pneumonia

Asap rokok mempunyai risiko yang sama dengan perokok. Sebabnya adalah nikotin dan toksin lain yang terdapat dalam asap rokok. Lebih buruk lagi, perokok pasif yang memiliki sistem kekebalan tubuh yang lemah akan rentan terhadap sejumlah masalah kesihatan yang berbahaya, salah satunya adalah radang paru-paru, atau lebih dikenali sebagai paru-paru basah.

Orang dengan keadaan ini akan mengalami radang kantung udara di satu atau kedua paru-paru sekaligus. Pada orang yang menghidapinya, kantung udara kecil di hujung saluran pernafasan di paru-paru atau alveoli akan menjadi radang dan dipenuhi dengan cecair atau nanah. Akibatnya, penderita akan mengalami sesak nafas, batuk dengan kahak, demam, atau menggigil.

Baca juga: Perokok pasif juga berisiko menghidap barah paru-paru

Perokok Pasif, Hati-hati dengan Pelbagai Penyakit yang mengintai

Nampaknya, bukan hanya radang paru-paru yang membahayakan merokok pasif. Apabila anda sering berada di persekitaran yang penuh dengan asap rokok, masalah kesihatan berikut mengintai:

  • Kanser paru-paru

Kanser paru-paru adalah keadaan ketika sel-sel ganas terbentuk di paru-paru. Apabila seorang perokok pasif, risiko seseorang terkena barah paru-paru akan meningkat 20-30 peratus. Kanser paru-paru adalah salah satu daripada tiga jenis barah yang paling biasa di Indonesia.

  • Asma

Serangan asma boleh dicetuskan oleh pelbagai perkara, seperti jangkitan virus, alergi, melakukan aktiviti fizikal yang berat, perubahan cuaca, merokok, hingga merokok pasif. Keadaan ini dapat diatasi dengan mengambil ubat dari doktor, tetapi jika dibiarkan, asma akan memberi kesan buruk kepada penghidapnya.

  • Hati

Asap rokok akan menyebabkan pengumpulan lemak di arteri yang disebut aterosklerosis. Apabila arteri menyempit, bekalan darah ke jantung akan berkurang dan mengakibatkan penyakit jantung.

  • Bahaya kepada Wanita Hamil

Rokok mengandungi nikotin yang memberi kesan buruk pada janin, malah boleh menyebabkan keguguran. Sekiranya wanita hamil sering terdedah kepada asap rokok, bukan sahaja janin mengalami masalah pertumbuhan, janin bahkan boleh mengalami kematian.

Sebagai tambahan kepada beberapa penyakit ini, penyakit pernafasan adalah masalah biasa di kalangan perokok aktif, baik kanak-kanak maupun orang dewasa. Sekiranya anda sering berada di persekitaran dengan banyak asap rokok, anda harus menjauhinya dari sekarang. Sekiranya anda mengalami sesak nafas atau masalah pernafasan lain, segera berjumpa doktor di hospital terdekat untuk mengetahui keadaan kesihatan anda yang tepat.

Baca juga: Sebab perokok pasif lebih berbahaya daripada aktif

Adakah Langkah Pencegahan Pneumonia?

Selain menjauhkan diri dari lingkungan yang penuh dengan asap rokok, perokok pasif dapat mengambil langkah-langkah untuk mencegah radang paru-paru dengan langkah-langkah sederhana berikut:

  • Mendapat vaksin . Vaksin yang diberikan adalah Hib dan PCV. Vaksin yang diberikan kepada kanak-kanak akan berbeza dengan orang dewasa.

  • Meningkatkan sistem ketahanan badan. Memiliki sistem kekebalan tubuh yang baik dapat dilakukan dengan menjalani gaya hidup yang sihat, seperti mengonsumsi makanan berkhasiat seimbang yang sihat, berehat secukupnya, bersenam secara teratur, dan menguruskan tekanan dengan baik.

  • Menjaga kebersihan. Jaga kesihatan anda sendiri, seperti rajin mencuci tangan sehingga penyebaran virus atau bakteria yang menyebabkan radang paru-paru dapat dicegah.

Pneumonia adalah penyakit berbahaya yang boleh menimpa sesiapa sahaja. Risiko kematian akan sangat tinggi apabila dialami oleh kanak-kanak. Lakukan langkah pencegahan dengan melakukan serangkaian langkah pencegahan.

Rujukan:

ResearchGate. Diakses pada tahun 2020. Pengaruh Merokok Pasif dan Kahak Orang Tua terhadap Pneumonia dan Bronkitis pada Awal Kanak-kanak.

Paru Amerika Indonesia. Diakses pada tahun 2020. 9 Penyakit Terburuk yang Anda Dapatkan dari Asap Bekas.

Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2020. Merokok Pasif.