6 Makanan yang Disyorkan untuk Penghidap Kanser Esofagus

, Jakarta - Kanser esofagus adalah barah yang terjadi di kerongkongan (esofagus), yang merupakan bahagian badan berbentuk tiub yang menghubungkan tekak ke perut. Makanan yang ditelan setelah mengunyah di mulut akan melalui esofagus untuk sampai ke perut. Kanser esofagus akan tumbuh di lapisan dalam esofagus dan boleh merebak ke lapisan esofagus yang lain.

Baca juga: Kesukaran Menelan Makanan, Waspada terhadap Gejala Awal Kanser Esofagus

Kerana makanan pasti melalui esofagus, orang yang menghidap barah esofagus tentu tidak dapat memakan semua jenis makanan seperti biasa. Makan makanan yang salah sebenarnya akan menyakitkan esofagus. Itulah sebabnya, pilihan makanan sangat penting bagi penghidap barah esofagus agar nutrien tetap dipenuhi, tetapi tidak sampai mencederakan kerongkongan.

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana membuat diet yang seimbang dan sihat bagi penghidap barah esofagus. Memandangkan kebanyakan orang yang menghidap barah ini akan mengalami kesukaran untuk menelan. Berikut adalah beberapa cadangan makanan yang pasti baik dan senang dimakan oleh penghidap barah esofagus

1. Makanan Lembut

Cari makanan ringan yang tidak memerlukan kunyah terlalu banyak, seperti puding, yogurt, saus epal, ais krim, pisang, pasta, jeli, smoothie , dan makanan dan makanan ringan lain yang senang disediakan dan senang ditelan.

2. Makanan Cecair

Selain makanan ringan, makanan cair juga mudah dimakan kerana tidak perlu dikunyah dan tidak berat untuk ditelan. Makanan cair, seperti sup, kaldu, dan suplemen pemakanan cair, adalah pilihan terbaik untuk memberi nutrien kepada orang yang memerlukan barah esofagus.

3. Makanan yang diproses

Terdapat banyak makanan sihat dan berkhasiat yang terlalu sukar untuk ditelan oleh pesakit barah esofagus dalam bentuk semula jadi. Buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan juga daging boleh disediakan dengan cara baru untuk memudahkan makan. Hancurkan makanan dan campurkan dengan sedikit kuah atau air untuk menipiskan sedikit.

Baca juga: Adakah benar lelaki lebih mudah terkena barah esofagus berbanding wanita?

4. Makanan Sejuk

Suhu dan teknik memasak makanan sangat penting sebelum menghidangkan makanan kepada penghidap barah esofagus. Kerana, menyiapkan makanan sama sihatnya, tetapi jika teknik memasak dan menyiapkannya salah, sebenarnya menyukarkan penghidap barah untuk memakannya. Makanan sejuk atau suhu bilik lebih baik bagi penghidap barah esofagus daripada makanan atau minuman panas.

5. Makanan Bakar

Baking adalah pilihan yang sihat untuk menyediakan makanan di rumah. Elakkan menggoreng makanan, terutamanya jika menggunakan minyak yang tidak sihat. Kerana makanan goreng juga dapat membuat tepi tajam dan kasar, menjadikannya tidak selesa untuk ditelan. Jangan lupa untuk menyejukkan makanan yang dibakar sebelum diserahkan kepada mereka yang menghidap barah esofagus.

6. Makanan Kukus

Memasak wap adalah cara memasak yang lebih sihat daripada kaedah memasak yang lain. Mengukus makanan juga membantu melembutkan makanan, memudahkan penghidap barah esofagus. Kukus brokoli dan sayur-sayuran lain dengan perasa, kemudian potong atau bersihkan untuk hidangan berkhasiat dan mudah ditelan.

Selain memakan jenis makanan di atas, orang yang menghidap barah esofagus juga perlu berhenti merokok dan pengambilan alkohol. Kerana, menjaga tabiat buruk ini sebenarnya dapat memperburuk keadaan barah yang ada. Sebaliknya, perbanyakkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran, dan jaga berat badan yang seimbang.

Baca juga: Adakah benar pengambilan teh panas yang kerap meningkatkan risiko barah esofagus?

Untuk mengekalkan sistem kekebalan tubuh penderita barah esofagus, akan lebih baik jika disertai dengan pengambilan vitamin dan makanan tambahan. Agar anda tidak perlu repot, beli vitamin melalui aplikasi . Klik sahaja Beli Ubat apa yang ada dalam aplikasi untuk membeli vitamin yang anda perlukan. Setelah dipesan, vitamin akan segera dihantar ke destinasi mereka. Mari cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!