Bolehkah kegemukan disebabkan oleh faktor genetik?

, Jakarta - Menurut penelitian dari PLOS Medicine, ternyata faktor genetik hanya menyumbang kepada peningkatan 23% jisim badan. Selebihnya, bergantung pada aktiviti fizikal setiap orang. Selanjutnya, menurut jurnal kesihatan, penyebab kegemukan boleh berbeza-beza dan salah satu penyebabnya adalah menghilangkan kegelisahan melalui makanan.

Terdapat hubungan antara mood dan makanan yang membuat sebilangan orang menghilangkan kegelisahan melalui pengambilan karbohidrat dan gula. Ini boleh menjadi penyebab kegemukan. Ternyata, menjadikan makanan sebagai pereda kecemasan dapat dipicu oleh persekitaran dan kebiasaan yang diturunkan oleh orang tua.

Cuba perhatikan, adakah dalam keluarga anda ada ritual makan dan ini sudah menjadi tradisi untuk merayakan sesuatu atau simbol kebahagiaan? Sekiranya jawapan anda adalah ya, cuba lagi perhatikan bentuk badan anda dan bentuk ibu bapa anda. Adakah anda cenderung subur? Nampaknya, tabiat makan keluarga juga menjadi penyebab kegemukan. (Baca juga: Cara Detoksifikasi Badan dengan Puasa)

Ini juga disahkan oleh kenyataan Naima Moustaid-Moussa, Ph.D., pengarah Kluster Penyelidikan Obesiti dari Texas Tech University yang mengatakan bahawa kegemukan bukan hanya disebabkan oleh genetik, tetapi juga persekitaran dan tingkah laku. Terdapat peningkatan obesiti di seluruh dunia dalam lima tahun terakhir disebabkan oleh perindustrian, gaya hidup yang tidak menetap, dan diet yang penuh dengan lemak.

Pada zaman sekarang beberapa perkara utama yang menyebabkan kegemukan adalah seperti berikut:

  • Kebiasaan melepak di kafe telah menjadi kebiasaan bagi anak-anak zaman sekarang sekarang, dan tanpa disengajakan menjadi penyebab kegemukan. Makan berlebihan, memakan kek manis, dan minuman berperisa yang disediakan oleh kafe menjadikan anda bertambah berat badan.
  • Kemudahan teknologi ternyata menjadi pencetus kegemukan. Cobalah untuk menimbangnya, kerana ada pengangkutan di talian dengan harga yang berpatutan, pergi ke tempat-tempat yang boleh dikunjungi dengan berjalan kaki selama 10-15 minit dengan kenderaan di talian . Malas melakukan aktiviti fizikal menghalang metabolisme badan dan meningkatkan berat badan.
  • Sibuk berusaha untuk mencapai sasaran menjadikan anak-anak zaman itu sekarang mengatasi keperluan badan untuk bersenam. Jadi, setiap pejabat lebih masa terus pulang dan tidur. Tidak ada kesedaran bahawa kekurangan aktiviti fizikal boleh menjadi penyebab lemak badan dan juga kegemukan.

Pada akhirnya, penyebab kegemukan tidak boleh disalahkan hanya pada genetik dan persekitaran. Anda sendiri yang menentukan dan mengawal gaya hidup anda supaya anda tidak gemuk. Berikut adalah petua yang boleh dipraktikkan untuk mengelakkan kegemukan. (Baca juga: 5 Perkara Yang Menyebabkan Perut Buncit Semasa Berpuasa)

  • Hadkan makanan anda supaya berat badan tidak meningkat secara drastik. Jangan hanya had dari segi kuantiti, tetapi juga kualiti. Susun makanan yang baik dan buruk untuk dimakan. Kurangkan karbohidrat dan tingkatkan serat dan protein. Jangan makan selepas jam 8 malam untuk mengelakkan pengumpulan lemak dan karbohidrat yang tidak perlu.
  • Bersenam secara berkala adalah kunci untuk mendapatkan berat badan yang ideal. Cuba bersenam setiap hari 30-60 minit. Anda boleh memilih sukan yang sesuai dengan minat anda. Sekiranya perlu, sertai komuniti untuk menghiburkan anda apabila anda merasa turun untuk bersenam.
  • Hadkan pergaulan anda jika diperlukan. Adalah baik untuk mengelakkan persahabatan yang tidak menyokong matlamat -mu untuk mendapatkan kehidupan yang sihat. (Baca juga: 5 Bahaya Beras Sekiranya Anda Makan Terlalu Banyak)

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyebab kegemukan dan bagaimana menjalani kehidupan yang sihat dan mencapai berat badan yang ideal, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .