Bilakah Bayi Dapat Melihat Dengan Jelas?

, Jakarta - Bayi yang sihat dilahirkan dengan kemampuan melihat, tetapi mereka belum mengembangkan kemampuan mereka untuk melihat. Bayi yang baru lahir belum dapat memfokuskan mata, menggerakkan mata dengan tepat, atau bahkan menggunakannya sebagai pasangan. Oleh itu, ibu mesti mengetahui kapan bayi dapat melihat dengan jelas, sehingga ibu dapat memberikan rangsangan untuk memaksimumkan perkembangan kemampuan bayi untuk melihat.

Memproses maklumat visual adalah bahagian penting dalam memahami dunia di sekitar anda. Oleh itu ibu perlu memahami bila bayi dapat melihat dengan baik dan beberapa gejala masalah penglihatan pada bayi sehingga mereka dapat dirawat secepat mungkin.

Baca juga: 7 Petua untuk Merangsang Penglihatan Bayi Anda

Bilakah Bayi Boleh Melihat?

Sekiranya ditanya kapan bayi dapat melihat, maka ketika bayi dilahirkan, mereka dapat melihat dan menatap ibu dan dunia di sekitarnya, tetapi melalui mata yang kabur. Bayi dapat memberi tumpuan terbaik pada objek yang jaraknya antara 20 hingga 25 cm dari wajahnya. Ini adalah jarak yang tepat untuk bayi melihat wajah ketika ibu memeluknya.

Setelah rahim gelap, dunia menjadi tempat yang cerah dan merangsang visual untuk bayi. Pada mulanya, sukar bagi bayi untuk mengesan antara objek yang berbeza, atau bahkan membezakannya, tetapi ini tidak akan bertahan lama.

Pada beberapa bulan pertama bayi, matanya mula bekerjasama dengan lebih berkesan. Akan tetapi, pada tahap ini, koordinasi dapat menjadi rumit, dan anda mungkin melihat bahawa hanya satu mata yang kelihatan bergerak, atau kedua-dua mata kelihatan bersila. Nasib baik dalam kebanyakan kes, ini adalah perkara biasa.

Sekiranya ibu terus memerhatikan bahawa satu mata khususnya kelihatan sering melihat atau keluar, ada baiknya bercakap dengan pakar pediatrik di aplikasi . Doktor akan memberikan nasihat dan maklumat yang sesuai mengenai perkara ini agar penglihatan bayi sentiasa dalam keadaan optimum.

Walaupun tidak diketahui seberapa baik bayi dapat membezakan warna ketika lahir, penglihatan warna kemungkinan tidak sepenuhnya berkembang pada usia 1 hingga 4 bulan. Walau bagaimanapun, bayi mendapat warna terang pada mainan dan selimut mereka.

Pada usia kira-kira 8 minggu, kebanyakan bayi dapat dengan mudah memusatkan perhatian pada wajah ibu bapa mereka.Kemudian pada sekitar 3 bulan, mata bayi harus mengikuti sesuatu. Sekiranya ibu menggoyangkan mainan berwarna terang di dekat bayi, ibu akan dapat melihat mata mereka mengesan pergerakan mereka dan tangan mereka menjangkau untuk merebutnya.

Baca juga: 9 Jenis Tanda Gangguan Mata pada Kanak-kanak

Keupayaan Melihat Bayi yang Lebih Baik

Penglihatan bayi akan terus bertambah baik pada bulan kelima hingga kelapan. Mereka akan mula mengembangkan kemahiran baru, termasuk persepsi mendalam. Kerana, kemampuan untuk menentukan seberapa dekat atau jauhnya objek berdasarkan objek di sekelilingnya bukanlah sesuatu yang dapat dilakukan oleh bayi ketika dilahirkan.

Biasanya, mata bayi tidak berfungsi dengan baik sehingga sekitar 5 bulan. Pada usia itu, mata mereka dapat membentuk pandangan 3-D tentang dunia yang mereka perlukan untuk mula melihat sesuatu secara mendalam.

Koordinasi tangan-mata yang lebih baik membantu bayi melihat perkara yang menarik, mengambilnya, memutarnya dan menerokainya dengan cara yang berbeza. Bayi juga akan senang melihat wajah ibu bapa mereka, tetapi mereka juga mungkin berminat dengan buku-buku dengan objek yang biasa.

Banyak bayi mula merangkak atau bergerak sekitar 8 bulan atau lebih. Bersikap aktif akan membantu bayi anda meningkatkan koordinasi tangan-mata-badan. Selama ini, penglihatan warna bayi juga akan bertambah baik.

Oleh itu, bawa bayi anda ke tempat baru yang menarik dan terus menunjukkan dan melabel perkara yang anda lihat bersama. Gantung mainan di buaian, dan pastikan mereka mempunyai banyak masa untuk bermain dengan selamat di lantai.

Baca juga: 5 Cara Menjaga Kesihatan Mata Kanak-kanak

Jadi sekarang ibu memahami kapan bayi dapat melihat dan kapan penglihatannya menjadi lebih optimum dan mula mengenali warna. Sekiranya ada perkara lain yang masih ingin anda tanyakan mengenai kemampuan melihat bayi, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi tersebut , ya!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bilakah Bayi Baru Lahir Mula Melihat?
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada 2021. Pendengaran, Penglihatan, dan Rasa Pendengaran Bayi Anda.
Benjolan. Diakses pada tahun 2021. Bilakah Bayi Dapat Melihat dengan Jelas?