Mengalami pelvis yang patah, ini adalah rawatan yang boleh dilakukan

, Jakarta - Fraktur panggul adalah keadaan yang berlaku apabila tulang pelvis anda mendapat pukulan keras. Contohnya, disebabkan oleh kemalangan, jatuh atau cedera motosikal semasa bersukan. Selain menyebabkan sakit yang tidak tertahankan di pinggul, patah tulang pelvis juga boleh menyebabkan komplikasi serius. Oleh itu, patah tulang pelvis perlu dirawat dengan cepat dan tepat. Ini adalah rawatan yang boleh dilakukan sekiranya anda mengalami patah tulang pelvis.

Pelvis adalah cincin tulang yang terletak di hujung bawah badan, antara tulang belakang dan kaki. Pelvis terdiri daripada: sakrum (tulang segitiga besar di pangkal tulang belakang) coccyx (tulang ekor), dan tulang pinggul. Fraktur panggul, juga dikenali sebagai fraktur pelvis, merujuk kepada keadaan di mana satu atau lebih tulang yang membentuk pelvis patah.

Sekiranya pelvis anda terkena sesuatu yang keras dan rasa sakit yang tidak tertahankan di bahagian pelvis itu, anda juga tidak boleh berdiri atau bersandar pada pinggul yang cedera, maka anda harus segera berjumpa doktor ortopedik. Doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan, seperti sinar-X, MRI, atau imbasan CT untuk mengesahkan terdapat keretakan atau patah tulang tulang pelvis anda.

Baca juga: 5 Penyakit Ini Lebih Mudah Diketahui dengan MRI

Sekiranya anda disahkan positif patah tulang pinggul, maka pilihan rawatan yang boleh dilakukan termasuk:

1. Operasi

Dalam kebanyakan kes patah panggul, doktor biasanya mengesyorkan pesakit untuk menjalani pembedahan secepat mungkin, iaitu pada hari pertama kemasukan ke hospital atau pada hari berikutnya. Jenis pembedahan yang dilakukan juga bergantung pada sama ada pesakit mempunyai sejarah patah tulang pelvis atau tidak, jenis patah tulang yang dialami, usia, tahap mobiliti, dan keadaan kesihatan tulang dan sendi pesakit. Berikut ini adalah pilihan prosedur pembedahan yang dapat dilakukan untuk merawat patah tulang pelvis:

  • Pembetulan Dalaman

Prosedur ini menggunakan beberapa alat, seperti skru, paku, batang atau pinggan khas untuk menyusun semula dan merekatkan tulang yang patah sehingga boleh utuh seperti sebelumnya. Pembedahan fiksasi dalaman biasanya dilakukan untuk merawat patah tulang pelvis dari jenis intrakapsular yang tidak bergerak terlalu jauh. Bagi fraktur pelvis ekstraskapsular, alat yang digunakan untuk mengembalikan patah tulang ke kedudukan awalnya adalah skru khas yang disebut skru pinggul gelangsar .

  • Penggantian Pinggul Separa

Sekiranya tulang patah secara tidak teratur atau rosak, doktor akan mengesyorkan prosedur ini, iaitu mengganti pangkal tulang paha yang terletak di soket sendi dengan tulang atau prostesis buatan.

  • Penggantian Seluruh Pinggul

Sementara itu, bagi orang yang mengalami artritis atau mempunyai fungsi sendi yang lemah kerana kecederaan sebelumnya, doktor akan menanamkan soket sendi dan tulang paha buatan untuk menggantikan yang asal.

2. Pemulihan

Selepas pembedahan, anda masih perlu menjalani program pemulihan. Salah satu prosedur yang boleh dilakukan untuk memulihkan keadaan adalah fisioterapi. Ahli fisioterapi akan memeriksa keadaan tulang anda dan mengatur satu siri latihan pergerakan. Ini berguna untuk mempercepat pemulihan dan memulihkan kekuatan tulang pesakit.

Harus diingat bahawa program pemulihan yang diberikan kepada setiap penderita mungkin berbeda. Ini bergantung pada jenis pembedahan yang baru anda lalui, keadaan kesihatan anda, dan mobiliti orang tersebut. Penting bagi anda untuk mengikuti program pemulihan yang diberikan, dan juga selalu berkonsultasi dengan doktor anda untuk memantau proses pemulihan.

Dengan merawat patah tulang pelvis seawal mungkin melalui pembedahan dan menjalani program pemulihan selepas itu, anda tidak perlu tinggal di hospital terlalu lama. Sebenarnya, anda boleh pulih dan menggerakkan pinggul ke belakang dalam masa yang singkat.

Baca juga: 5 Masalah Kesihatan Yang Boleh Diatasi Dengan Fisioterapi

3. Ubat-ubatan

Ubat diberikan untuk mengurangkan kesakitan dan mengurangkan risiko patah tulang pelvis lagi pada masa akan datang. Anda dinasihatkan untuk mengambil ubat sakit sebelum dan selepas prosedur pembedahan. Walau bagaimanapun, pilihan ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), seperti naproxen dan indometasin , harus dielakkan kerana boleh mencetuskan pendarahan.

Baca juga: Jangan panik, ini adalah pertolongan pertama untuk patah tulang

Itulah rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat patah tulang pelvis. Bercakap dengan doktor ortopedik untuk menentukan tindakan rawatan yang sesuai. Anda juga boleh menghubungi doktor menggunakan aplikasi untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.