Kenali Neurofibromatosis Jenis 1, Tumor yang Tumbuh di Saraf

, Jakarta - Neurofibromatosis tipe 1 adalah gangguan genetik yang memicu gangguan dalam pertumbuhan sel, mengakibatkan tumor muncul di jaringan saraf. Pada asasnya, tumor yang muncul adalah jinak. Walaupun begitu, tumor biasanya muncul di pelbagai bahagian sistem saraf, seperti otak, saraf tunjang, dan saraf periferal.

Keadaan ini biasanya dikesan pada masa kanak-kanak atau ketika seseorang baru dewasa. Sebagai jenis tumor yang paling biasa, gejala neurofibromatosis jenis 1 biasanya berlaku secara beransur-ansur dan dalam jangka masa yang panjang. Gejala penyakit ini dapat muncul dalam jangka waktu bertahun-tahun dengan tahap keparahan yang berbeza-beza. Jadi, apa yang menyebabkan seseorang mendapat keadaan ini?

Sama seperti jenis tumor lain, neurofibromatosis jenis 1 berlaku disebabkan oleh kelainan atau mutasi pada gen. Ini kemudian mencetuskan pengembangan rangkaian saraf yang tidak terkawal. Di samping itu, ada kemungkinan keadaan ini boleh berlaku kerana keturunan, misalnya apabila ayah atau ibu mempunyai penyakit yang sama.

Baca juga: Punca Kanser Sarkoma Tisu Lembut

Walau bagaimanapun, neurofibromatosis tidak selalu berlaku kerana keturunan. Kerana, keadaan ini dapat terjadi akibat mutasi pada sel sperma atau sel telur sebelum persenyawaan terjadi. Kemungkinan seseorang mengalami neurofibromatosis jenis 1 kerana keturunan adalah 50 peratus. Dengan kata lain, terdapat risiko yang besar dari keadaan yang diturunkan dari ibu bapa ke anak.

Mengenali Gejala Neurofibromatosis Jenis 1

Pada dasarnya, gejala yang muncul sebagai tanda penyakit ini berlaku secara beransur-ansur dan berlangsung selama bertahun-tahun. Keterukan yang timbul kerana penyakit ini juga boleh berbeza antara satu orang dengan orang lain. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang dengan penyakit ini akan mengalami gangguan dan gejala yang mempengaruhi keadaan kulit. Gejala neurofibromatosis jenis 1 termasuk:

1. Bintik Coklat

Salah satu ciri ciri utama keadaan ini ialah kemunculan tompok berwarna coklat dan kopi. Tompok-tompok ini muncul di permukaan kulit dan biasanya dapat dilihat sejak usia dini. Tompok coklat ini biasanya akan bertahan selama beberapa tahun sehingga akhirnya pudar.

Selain bintik-bintik coklat, keadaan ini juga dapat memicu munculnya bintik-bintik coklat yang berkelompok. Biasanya, bintik-bintik coklat ini muncul di ketiak, di bawah payudara, dan di sekitar organ intim.

Baca juga: Kenali 7 Jenis dan Gejala Sarcoma Tisu Lembut

2. Ketulan Lembut

Selain tompokan pada kulit, keadaan ini juga boleh menyebabkan munculnya benjolan lembut dan jinak. Bump bernama neurofibroma Ini biasanya muncul pada kulit atau di bawah lapisan kulit. Jumlah gumpalan yang muncul juga berbeza-beza, seperti sebilangan kecil dan sebilangannya banyak.

3. Gangguan Pembelajaran

Kanak-kanak yang membawa keadaan ini berisiko mengalami gangguan pembelajaran. Neurofibromatosis jenis 1 biasanya menyebabkan penderita mengalami gangguan pembelajaran ringan. Di samping itu, orang dengan keadaan ini juga terdedah kepada gangguan tingkah laku, seperti ADHD atau autisme.

Baca juga: Fakta Mengenai Anak ADHD Yang Harus Diketahui oleh Ibu Bapa

4. Perkembangan Fizikal Terjejas

Orang yang menghidap penyakit ini juga berisiko mengalami gangguan dalam perkembangan fizikal. Pelbagai keadaan yang mungkin berlaku, termasuk tulang belakang melengkung seperti huruf s aka scoliosis, ukuran kepala yang lebih besar, hingga betis bengkok.

Ketahui lebih lanjut mengenai neurofibromatosis jenis 1 dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!