Berapa kerapkah Gigi Anjing Peliharaan Disikat?

, Jakarta - Sama seperti gigi manusia, gigi anjing juga mesti dibersihkan secara berkala. Tidak menggosok gigi anjing secara berkala boleh menyebabkan penumpukan plak, sakit gigi, dan sakit gusi. Bukan hanya ini menjadikan anjing tidak selesa, bakteria yang tidak dirawat dapat memasuki aliran darah dan mempengaruhi fungsi jantung, ginjal atau hati anjing.

Anjing berusia empat tahun sering mengalami masalah kesihatan gigi yang mencetuskan kehilangan gigi dan jangkitan. Itulah sebabnya penting untuk menjaga kebersihan mulut yang baik untuk anjing. Oleh itu, seberapa kerap gigi anjing harus disikat? Baca lebih banyak maklumat di sini!

Berus Harian

Gigi anjing harus disikat setiap hari dan sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Untuk kebersihan maksimum, sekurang-kurangnya anda harus membawa haiwan kesayangan anda untuk pemeriksaan gigi di doktor haiwan setahun sekali. Sekiranya anda tidak pernah menggosok gigi anjing anda, anda harus lebih berwaspada dalam memperhatikan tanda-tanda bahawa anjing anda mengalami masalah kesihatan mulut ketika anjing anda lebih tenang daripada biasa.

Baca juga: Adakah Selamat Memberi Makanan Manusia kepada Anjing?

Kemungkinan anjing anda tidak akan menyukainya apabila anda menggosok sesuatu pada giginya. Anjing itu mungkin menganggap anda sedang berusaha bermain dan kemungkinan besar anjing itu tidak selesa.

Adalah idea yang baik untuk mula memberus gigi secara berkala apabila anjing anda adalah anak anjing jika boleh. Sama Akhirnya ini akan menjadi kebiasaan dan anjing itu tidak menganggapnya sebagai jemputan untuk bermain ketika anda menggosok giginya.

Sekiranya anda memerlukan nasihat mengenai cara menjaga kesihatan mulut dan gigi anjing anda, tanya saja . Anda boleh meminta sebarang masalah kesihatan dan doktor haiwan terbaik di bidangnya akan memberikan penyelesaian. Cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor malah anda boleh memilih untuk berbual Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Harap maklum, sikat gigi yang diformulasikan untuk anjing lebih cenderung daripada sikat manusia. Sekiranya anjing anda tidak mahu anda menggosok giginya dengan sikat gigi, cuba gunakan sikat yang dimasukkan ke dalam jari anda untuk memudahkan masuk ke mulut dan gigi anjing.

Baca juga: 5 Baka Anjing Yang Mudah Dilatih

Sekiranya anjing anda masih tidak mahu, tingkatkan jumlah lawatan ke doktor haiwan. Penting untuk diingat bahawa anjing tidak meludah seperti manusia ketika mereka menggosok gigi, jadi ubat gigi yang anda gunakan mestilah selamat untuk ditelan. Ubat gigi manusia boleh menyebabkan sakit perut pada anjing dan biasanya mengandungi fluorida dan / atau xylitol yang beracun kepada anjing.

Petua Menyikat Anjing

Gosok gigi anjing anda ketika dia tenang dan santai dan jadikan ini sebagai rutin. Telah disebutkan sebelumnya bahawa anda harus menggunakan sikat gigi yang dibuat untuk anjing. Bulu lebih lembut dan mempunyai sudut khas.

Berus jari dapat berfungsi dengan baik untuk anjing dengan berat di bawah 13 kg. Untuk anjing yang lebih besar, pegangan yang lebih panjang dapat memberikan jangkauan yang lebih baik. Pastikan menggunakan ubat gigi anjing yang rasanya tidak asing baginya dan membuat anjing berasa selesa dengan memberus gigi.

Baca juga: Baka Anjing yang Betul untuk Orang Sibuk

Pastikan kedudukan memberus gigi anda selamat untuk anjing. Jangan berdiri di atas anjing, menahannya, atau mengambil sikap mengancam. Sebaliknya, cubalah berlutut atau duduk di hadapan atau di sebelah mereka. Di samping itu, ukur tahap kebimbangan anjing.

Sekiranya anjing anda kelihatan kecewa, berhenti dan cuba lagi kemudian. Anda mungkin perlu berusaha lebih keras agar anda dan anjing anda mendapat irama yang tepat agar anjing anda merasa selesa. Baiklah, semoga berjaya dan sentiasa menjaga kebersihan anjing kesayangan anda, OK!

Rujukan:
Pencernaan Pembaca. Diakses pada tahun 2020. Berapa kerapkah anda harus menggosok gigi anjing anda?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Petua Menyikat Gigi Anjing