Ketahui Jenis Kegelisahan Yang Boleh Dialami oleh Kanak-kanak

, Jakarta - Bukan hanya orang dewasa, kanak-kanak dapat mengalami kegelisahan . Kanak-kanak biasanya mengalami kegelisahan pada hari pertama sekolah, di tempat jagaan kanak-kanak, atau berpindah ke kawasan baru.

Bagi sebilangan kanak-kanak, kegelisahan ini tidak mempengaruhi aktiviti mereka. Namun, bagi kanak-kanak lain, keadaan ini dapat mempengaruhi tingkah laku dan pemikiran mereka setiap hari, mengganggu aktiviti di sekolah, rumah, dan kehidupan sosial. Baca lebih lanjut mengenai kegelisahan pada anak di sini!

Baca juga: Kebimbangan Anak Diwarisi oleh Ibu Bapa, Bagaimana?

Bagaimana ibu bapa tahu bahawa anak mereka mempunyai kegelisahan?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kanak-kanak boleh mengalami kegelisahan dan ini adalah sesuatu yang normal. Walaupun begitu, ibu bapa perlu menyedari tanda-tanda berikut yang menunjukkan: kegelisahan :

1. Sukar untuk menumpukan perhatian.

2. Tidak tidur, atau bangun pada waktu malam dengan mimpi buruk.

3. Tidak makan dengan betul.

4. Cepat marah atau mudah marah, dan hilang kawalan ketika marah

5. Sentiasa bimbang atau mempunyai pemikiran negatif.

6. Rasa tegang dan gelisah, atau kerap menggunakan tandas.

7. Sentiasa menangis.

8. Menjadi erat dengan ibu bapa.

9. mengadu sakit perut dan berasa tidak sihat.

Beberapa Jenis Kegelisahan Yang Boleh Menyerang Kanak-kanak

Kegelisahan yang dialami oleh anak kecil cenderung menjadi cemas ketika tidak bersama ibu bapa mereka, sementara kegelisahan pada remaja cenderung menjadi kegelisahan sosial. Pada asasnya, terdapat banyak jenis kegelisahan yang mungkin dialami oleh kanak-kanak. Beberapa jenis ini paling sering dialami oleh kanak-kanak, seperti:

Baca juga: Jenis Tantrum Yang Boleh Berlaku Pada Kanak-kanak

1. Kebimbangan Pemisahan

Apabila kanak-kanak bimbang dipisahkan dari penjaga mereka. Anak-anak ini sukar untuk ditinggalkan di sekolah dan boleh merasa cemas sepanjang hari.

2. Kebimbangan Sosial

Apabila anda sukar untuk menyertai kelas dan bersosial dengan rakan sebaya.

3. Mutisme Selektif

Ini berlaku apabila kanak-kanak mengalami kesukaran untuk bercakap di beberapa tempat, seperti di sekolah di sekitar guru.

4. Kebimbangan Umum

Apabila kanak-kanak risau akan pelbagai perkara yang boleh berlaku dalam kehidupan seharian. Kanak-kanak dengan kegelisahan umum sering bimbang, terutamanya mengenai prestasi sekolah dan berusaha melakukan sesuatu dengan sempurna.

5. Gangguan Kompulsif Obsesif (OCD)

Apabila fikiran kanak-kanak dipenuhi dengan pemikiran yang tidak diingini, ini boleh menimbulkan tekanan. Kanak-kanak dengan OCD cuba menghilangkan kerisauan mereka dengan melakukan ritual kompulsif seperti menghitung atau mencuci tangan.

6. Fobia Khusus

Apabila kanak-kanak mempunyai ketakutan yang berlebihan dan tidak rasional terhadap perkara-perkara tertentu, seperti ketakutan terhadap haiwan atau ribut.

Mengendalikan Kegelisahan pada Kanak-kanak

Jenis penjagaan yang diberikan kepada kanak-kanak dengan kegelisahan bergantung pada usia kanak-kanak dan penyebab kegelisahan. Terdapat beberapa sebab yang membuat kanak-kanak mengalami kegelisahan seperti:

  • Rumah atau sekolah yang sering berpindah.
  • Ibu bapa yang sering bertengkar.
  • Kematian saudara atau rakan karib.
  • Sakit teruk atau cedera dalam kemalangan.
  • Masalah yang berkaitan dengan sekolah, seperti peperiksaan atau membuli .
  • Rasa diabaikan.
  • Kanak-kanak dengan Gangguan Hiperaktifan Kekurangan Perhatian (ADHD) dan gangguan spektrum autistik juga cenderung menghadapi masalah kegelisahan.

Baca juga: Adakah perkara biasa bagi kanak-kanak mengalami kegatalan? Ketahui 4 Fakta

Kaunseling dapat membantu anak-anak memahami apa yang membuat mereka cemas dan membolehkan mereka menghadapi situasi tersebut. Begitu juga dengan terapi tingkah laku kognitif, iaitu terapi bercakap yang dapat membantu kanak-kanak menguruskan kegelisahan mereka dengan mengubah cara berfikir dan bersikap. Sekiranya diperlukan, anak juga akan diberi ubat.

Sekiranya ibu bapa perlu memesan ubat, pesanlah di. Tanpa perlu keluar rumah, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa kurang dari satu jam. Praktikal kan? Tunggu apa lagi, muat turun sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses pada tahun 2021. Gangguan kegelisahan pada kanak-kanak.
Institut Minda Kanak-kanak. Diperoleh pada tahun 2021. Jenis-Jenis Keresahan pada Kanak-kanak.